Tutkimus: Mädän kalan hajuun reagointi voi olla merkki aivokuolleen tietoisuudesta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Mädän kalan haju
Kun terve ihminen aistii mädän kalan hajua, he lakkaavat hengittämästä sisäänpäin. Kuva: istockphoto
Mädällä kalalla ei luulisi olevan käyttöä lääketieteessä. Pian voi kuitenkin olla, sillä Israelissa on tutkittu, auttaisiko se parantamaan vegetatiivisessa olevien potilaiden hoitoa.

tutkTutkimuksen työkaluna oli mädän kalan haju, kun tutkijoiden tavoitteena oli auttaa erottamaan, ketkä potilaista ovat pysyvästi vegetatiivisessa tilassa ja keillä on vielä jonkin verran tietoisuutta jäljellä.

Tietoisuus välähtelee hetkittäin

Lääkäreillä on toki omat testinsä tietoisuuden merkkien löytämiseksi, mutta ne eivät ole täydellisiä. Tietoisuus saattaa nimittäin välähdellä vain hetkittäin, kuin särisevä loisteputki, ja väärällä hetkellä tehty testi voi tuottaa väärän tuloksen.

Israelilaistutkijat kokeilivat mitä tapahtuu, kun testipatteristoon lisätään pahaa hajua. Kun terve ihminen aistii pahaa hajua, he lakkaavat hengittämästä sisäänpäin.

Reagoisivatko vegetatiiviset potilaat samalla tavalla? Tätä testattiin 43 aivovammapotilaalla, joista osa oli diagnosoitu vegetatiivisiksi ja osa minimaalisesti tietoiseksi.

Kala verkossa

Tuore kala on tuoksultaan raikas, mädän kalan haju saa etomaan. © Seppo Saarentola / Otavamedia

Vegetatiiviset potilaat vähensivät sisäänhengitystä

Heidän annettiin haistaa mädän kalan hajua, ja testissä kymmenen prosenttia potilaista vähensi selvästi sisäänhengitystä. Näiden joukossa oli kymmenen vegetatiiviseksi diagnosoitua potilasta, joiden myöhemmin todettiin olevan minimaalisesti tietoisia.

Kukaan potilaista, jotka pysyivät vegetatiivisessa tilassa, eivät reagoineet mädän kalan hajuun mitenkään. Hajuun reagointi voi siis olla merkki tietoisuudesta.

Lue myös: Kuolema tunnetaan hajuttomuudestaan – Tutkijat löysivät manalasignaalin

Lue myös: Nälkä vei, kansa unohti – Vanhan hautausmaan omistuskiista kummastuttaa yhä Savonrannassa

Savonrannan nykyinen hautausmaa

Savonrannan vanha hautausmaa sijaitsee kirkonkylän ohittavan Vuokalantien varressa. Sinne haudattiin yhteensä noin 600 ihmistä vuosina 1862–1870. © JOHANNA KOKKOLA / OTAVAMEDIA

X