Tutkimus: Ruoanlaiton taito vaikuttaa ihmisen mielialaan – Kokkauskurssit nostavat itseluottamusta

Ruoanlaiton taito tuo itseluottamusta ja elämänhallintaa ja parantaa näin mielenterveyttä, kertoo australialaistutkimus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maistuisiko salvia-kala? Kokkaustaito on yksi hyvinvoinnin tae.

Ruoanlaiton taito tuo itseluottamusta ja elämänhallintaa ja parantaa näin mielenterveyttä, kertoo australialaistutkimus.
Teksti: Jani Kaaro

Vanhan sanonnan mukaan anna miehelle kala ja ruokit hänet päiväksi, mutta opeta hänet kalastamaan niin ruokit hänet loppuiäksi. Tuoreen australialaisen tutkimuksen mukaan miehen voisi vielä opettaa kokkaamaan kalasta terveellistä ruokaa niin hän eläisi elämänsä onnellisempana. Jos tutkimusta on uskominen, ruoanlaiton taito vaikuttaa suuresti ihmisten mielialaan.

Mobiilikeittiö kiertää Länsi-Australiassa

Tutkimus perustuu tv-kokki Jamie Oliverin jo vuonna 2008 aloittamaan ohjelmaan, jonka ideana oli, että kuka tahansa voi oppia tekemään terveellistä ruokaa. Ohjelma sai alkunsa kun Oliver vieraili Englannin pahimmin ylipainoisilla alueilla ja järkyttyi siitä, miten heikot ruoanlaittotaidot monilla oli. Ohjelma on tämän jälkeen kasvanut kansainväliseksi projektiksi ja erityisen innokkaasti sitä on toteutettu Australiassa.

Australiassa ohjelma on suunnattu köyhille ja se on toteutettu rakentamalla rekan perävaunuun liikkuva keittiö. Mobiilikeittiö kiertää ympäri Länsi-Australiaa ja pysähtyy köyhissä kaupunginosissa sekä köyhissä maaseutukylissä, missä paikalliset voivat osallistua keittokurssille. Keittokursseilla opetetaan miten valmistetaan yksinkertaisesti terveellistä ja monipuolista ruokaa.

Heikko kokkaustaito näkyy valmisruokien kulutuksessa ja ylipainossa

Keittokurssit eivät ole läpihuutojuttuja, sillä ne kestävät seitsemän viikkoa ja sisältävät 90 minuutin opetusjakson kerran viikossa. Suuri osa kurssien osallistujista on tottunut syömään valmisruokia ja monien ruoanlaittotaito on heikko. Suurin osa osallistujista on myös ylipainoisia.

Ohjelman erikoisuutena on ollut, että samalla kerätään tutkimustietoa siitä, miten keittokurssit vaikuttavat ihmisten mielialaan, asenteisiin ja ruokailutottumuksiin. Vertailuryhmänä on samoilta asuinalueilta koottu joukko, joka ei osallistunut kursseille..

Nyt Frontiers in Nutrition -sarja on julkaissut ensimmäisen asiaa koskevan tutkimuksen ja se osoittaa, että ruoanlaiton taidolla on kosolti positiivisia vaikutuksia.

Ruoanlaiton taito kohottaa itsetuntoakin

Tutkijoiden mukaan merkittävä osa positiivisista vaikutuksista tulee parantuneen itsetunnon ja itseluottamuksen kohentumisen kautta. Kurssin alussa kaikki eivät välttämättä edes tunteneet ruoka-aineita riittävästi: miten ne kuoritaan, pilkotaanko vai viipaloidaan, keitetäänkö vai pannaan uuniin ja mitkä ruoka-aineet sopivat yhteen ja millä tavalla.

Kun ihmiset oppivat perusasiat tiedon karttumisen ja harjoittelun myötä, heidän itseluottamuksensa kasvaa ja samalla elämänhallinnan tunne lisääntyy. Näillä tuloksilla on myös painoarvoa, sillä tutkimuksessa oli mukana yli 650 ihmistä.

Muuttunut asenne näkyy mielenterveydessäkin

Tutkimusjakson aikana ei havaittu, että kurssien osallistujien ruokatottumukset olisivat erityisesti muuttuneet. Muuttunut sen sijaan oli asenne. Kurssin osallistujat kokivat, että he saattoivat halutessaan laittaa terveellistä ruokaa milloin halusivat, ja että heillä oli enemmän keinoja toteuttaa positiivisia elämäntapamuutoksia.

Tämä johti siihen, että osallistujat kokivat mielenterveytensä paremmaksi, ja että heidän energiansa oli lisääntynyt.

Vertailuryhmässä ei nähty mitään niistä positiivisista muutoksista, joista keittokurssien osallistujat raportoivat.

Lue myös: Teresa Välimäki kannustaa kokkailemaan hyvässä seurassa: ”Parasta on kiireetön ruoanlaitto hyvillä raaka-aineilla”

Teresa Välimäki

”Parhaimmillaan ruoanlaitto on hauskaa ja voi muuttua jopa intohimoiseksi harrastukseksi, sen lisäksi, että sillä saa itsensä ravituksi”, Teresa Välimäki sanoo. © Tommi Tuomi / Otavamedia

X