Toistuuko vuoden 1912 ihme? Suomella on mahdollisuus tehdä historiaa Italiaa vastaan EM-karsinnassa

EM-karsinnoissa Suomi juhli jo Kreikkaa vastaan. Kaatuuko seuraavaksi Italia Huuhkajien tieltä? Kerran, 107 vuotta sitten, näin on jo käynyt.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lucas Hradecky maajoukkueen harjoituksissa viime vuonna Ateenan Olympiastadionilla.

EM-karsinnoissa Suomi juhli jo Kreikkaa vastaan. Kaatuuko seuraavaksi Italia Huuhkajien tieltä? Kerran, 107 vuotta sitten, näin on jo käynyt.
(Päivitetty: )
Teksti:
Joni Hildén

Suomen jalkapallon EM-karsintaottelut jatkuvat 8. päivänä syyskuuta Ratinan stadionilla Tampereella, kun Huuhkajat kohtaa Italian.

Otteluhistoria italialaisia vastaan on kovin vaatimaton, sillä ainoa voitto on vuodelta 1912, jolloin Tukholman olympialaisissa Suomi kukisti Italian lukemin 3-2.

Historiallisen voitto-ottelun maalitykit

Vuonna 1912 suomalaiset aloittivat ottelussa maalinteon jo toisella minuutilla, kun Jari Öhman pisti pallon verkkoon. Italia teki ottelussa seuraavat kaksi maalia ja johti 25 peliminuutin jälkeen 2-1.

Ennen puoliaikaa, 40 minuutilla Eino Soinio tasoitti ottelun ja ratkaisu haettiin jatkoajalta, jolloin 105 minuutilla Bror Wiberg teki voittomaalin.

Näin historian kirjoihin merkittiin päivämäärä 29. kesäkuuta 1912 merkkipaaluna toistaiseksi ainoasta voitokkaasta ottelusta Italiaa vastaan.

Italia on vuosien aikana ollut kova vastustaja Suomelle, sillä joukkueiden 14 kohtaamisesta azzurrit ovat vieneet 12 ottelua. Kerran joukkueet ovat tasanneet pisteet ja se ainokainen voitto peräti 107 vuotta sitten.

Maalitkin ovat olleet kortilla, sillä Suomi on viimeisimmän osumansa Italian verkkoon onnistunut laittamaan Torinossa vuonna 1977.

Piileekö juuri tilastoissa Huuhkajien mahdollisuus?

Tilastot eivät ainakaan mairittele Suomea eikä lupaa voitokasta kamppailua Huuhkajille. Siinä tosin saattaa piillä myös se Suomen mahdollisuus.

Tilastovoitto lähenee vääjäämättä. Vaikka Italia lähtee otteluun suurena ennakkosuosikkina, sitä se ei todellisuudessa ole.

Monet asiat puhuvat Suomen voiton puolesta: Huuhkajat pelaavat nyt flowssa. Joukkue pelaa isolla sydämellä, kovassa hurmoksessa. Sellaisia joukkueita on todella hankala haastaa.

Suomen etu on myös se, että se ei ole kahteen vuoteen päästänyt ainoatakaan maalia Ratinan stadionilla.

Torstainen Kreikka-voitto lisäsi entisestään Huuhkajien itseluottamusta.

Italialla puhtaat pelit takana

EM-karsinoissa Italia on voittanut ensimmäiset kolme peliä puhtaasti – päästämättä maaliakaan.

Kahdessa viimeisimmässä ottelussa vastustaja on onnistunut ensin maalinteossa. Niissä Italia on päässyt takaisin peliin ja lopulta voittanut.

Sunnuntain kohtaamisessa ensimmäisen maalin päästäminen Suomelle, voisi olla kohtalokasta Italialle. Huuhkajilla kun on vahva puolustus.

Suomen voiton avaimet Italia-peliin

Yleisön tuki, Huuhkajien itseluottamus ja flow, tiukka puolustuspelaaminen omassa päässä, ratkaisuun kykenevät pelaajat, kuten Teemu Pukki. Siinä on Suomen voiton avaimet sunnuntaisessa otteluun, joka pelataan Ratina stadionilla kello 21:45.

Tähän mennessä Italia on voittanut karsintojen kaikki viisi ottelua, joista kolmessa ei ole päästänyt maaliakaan. Suomella on neljä voittoa viidestä ottelusta.

Ainoa tappio tuli juuri Italiaa vastaan ottelussa, joka pelattiin Udinesessa viime maaliskuussa. Tuo ottelu päättyi Italialle 2-0.

Suomella on revanssin paikka ja ensimmäinen tilaisuus käytännössä varmistaa kisapaikkansa.

X