Budapest on kiehtova lomakohde – Nämä kuppilat ja nähtävyydet kannattaa kaupunkilomalla kokea

Hauskoja kuppiloita, jokiristeily Tonavalla ja historiallisia nähtävyyksiä. Niistä on loma Budapestissa tehty.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kirsikkapuut kukkivat keväällä Budapestissa monessa paikassa, mutta Toth Arpad -kävelypromenadi on Budapestin kasvitieteellisen puutarhan lisäksi suosittu kuvauspaikka. Huhtikuussa täällä kuhisee paljon ihmisiä kännykkäkameroidensa kanssa.

Hauskoja kuppiloita, jokiristeily Tonavalla ja historiallisia nähtävyyksiä. Niistä on loma Budapestissa tehty.
Teksti: Anneli Juutilainen

Tarjoilija kaataa kylmää kuohuviiniä jo valmiiksi puolillaan olevaan lasiini. Taustalla raikaa hyväntuulista popmusiikkia, hittejä viime vuosikymmeniltä.

Istun tyytyväisenä laivan sisätiloissa ikkunapaikalla ja ihastelen alkavassa illassa hämärtyvää Tonavaa, jota pitkin aluksemme lipuu eteenpäin. Välillä pysähtelemme nähtävyyksien kohdalla ja kovaäänisistä kerrotaan lyhyesti faktatietoja englanniksi.

Jokialus Tonavalla, Budapestissa.

Unkarin kuninkaiden linnana toimineessa Budan linnassa toimii nykyään Unkarin kansallisgalleria ja -kirjasto. Linna on Unescon maailmanperintökohde. © Anneli Juutilainen

Tonavan rannalla on lukuisia eri risteily-yrittäjiä, jotka tarjoavat erilaisia, yleensä tunnista kahteen kestäviä turistiristeilyjä joen varrella. Olen itse ostanut puolitoista tuntia kestävän risteilyn, johon kuuluu rajaton prosecco-tarjoilu. Alkoholitonta sitruunalimonadia on saatavilla, kuten myös kahta erilaista alkoholillista spritzer-juomaa.

Vaikka tarjoilijat saavat juosta vauhdilla pöydistä toiseen palvelemassa janoisia asiakkaita, tunnelma on varsin asiallinen eikä joukkoon ole eksynyt humalanhakuisia örveltäjiä. Voisiko sama konsepti toimia Suomessa?

Kengät Tonavan rannalla -muistomerkki riipaisee

Israelin lippu on aseteltu siististi Tonavan penkalle. Kynttilöitä sytytetään illan lähestyessä sinistä hetkeä. Kolme nuorta ortodoksijuutalaista miestä seisoo pitkään joen penkalla hiljaisina, neljäs ottaa kuvia ja pyyhkii välillä kyyneleen silmäkulmastaan.

Risteilyn hilpeä tunnelma vaihtuu nopeasti hiljaisuuteen Kengät Tonavan rannalla -muistomerkin äärellä. Pronssiset kengät muistuttavat, miten vähän aikaa juutalaisvainoista todella onkaan.

Kengät Tonavan rannalla -muistomerkki muistuttaa siitä, miten noin 800 juutalaista pakotettiin riisumaan kenkänsä, ja sen jälkeen heidät ammuttiin Tonavaan. © Anneli Juutilainen

Vuonna 2005 valmistunut, turkkilaisen Can Togayn ja Gyula Pauerin taideteos on tehty toisessa maailmansodassa Tonavan rannalla teloitettujen juutalaisten muistoksi. Kengät olivat siihen aikaan arvotavaraa, joten teloitetut määrättiin riisumaan ne jalastaan ennen, kun heidät ammuttiin joen penkalta veteen.

Matkalla mukana oleva 10-vuotias tyttäreni ja hänen saman ikäinen ystävänsä haluavat kuulla tarinan kenkien taustalla – ja minä kerron, rehellisesti. On tärkeää, että myös tulevat sukupolvet tietävät, mitä täällä tapahtui.

Liiku edullisesti julkisilla tai Boltilla

Kartalta vilkaistuna kiintoisat nähtävyydet Sankareiden aukiosta Budapestin suureen kauppahalliin ovat vain muutaman kilometrin kävely­matkan päässä toisistaan, ­mutta jos haluaa säästää ­voi­miaan, keltaisella raitio­vaunulla tai metrolla liikkuminen on helppoa.

Julkisen liikenteen 80 ­minuuttia voimassa oleva ­kertalippu maksaa noin euron.

Takseja on paljon, mutta hinnat täytyy sopia taksikuljettajan kanssa etukäteen tai varmistaa, että kuskilla on mittari, jotta ei tule huijatuksi.

Budapestissa suosin myös Bolt-taksisovellusta, jonka kautta kyytien tilaaminen onnistuu näppärästi ja huokealla hinnalla. Kymmen minuuttia kestävä matka maksaa hieman alle kahdeksan euroa.

Budapest on hyvä paikka ostaa käsitehtyjä pitsituliaisia.

Käsintehdyt pitsituotteet ovat suosittuja tuliaisia. Budapestin suuressa kauppahallissa on hyvät valikoimat. © Anneli Juutilainen

Budapest avautuu näköalatorneista

Selfietikkuja ja älypuhelimiaan heiluttelevat ihmiset jonottavat vuoron perään ottamaan itsestään kuvia Kalastajanlinnakkeen kaiteelle. Osa istahtaa niin rempseästi parvekkeen reunalle suuresta pudotuksesta huolimatta, että mieleni tekisi rynnätä varoittelemaan.

Kalastajanlinnake sijaitsee Budan Linnavuorella. © Anneli Juutilainen

Läntisen Budapestin eli ­Budan alueella sijaitseva 1800-luvulla rakennettu linnoitus on maamerkki, joka houkuttelee kävijöitään seitsemällä näköalatornillaan. Niistä on upeat maisemat Budapestin ylle ja erityisesti Tonavan itäpuolella sijaitsevan Pestin puolelle.

Linnavuorella sijaitseva ­keskiaikainen, vuonna 1255 valmistunut roomalaiskatolinen Matiaksenkirkko on sekin ­lumoava ilmestys erityisesti värikkäiden timantinmuotoisten kattotiiliensä ansiosta. Oranssien, turkoosien, vihreiden ja ruskeiden tiilien muodostamat kuviot ovat kuin sadusta tai piparkakkutalosta. Kirkkoa pidetään yhtenä kaupungin ­tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Kun tänne asti on päässyt, kannattaa käydä vilkaisemassa vain parin minuutin kävelymatkan päässä sijaitseva kaunis Toth Arpad -kävelypromenadi, jossa kirsikkapuut kukkivat kevätaikaan. Täältä on myös kauniit näkymät Budan ylle, joten piipahdus ilahduttaa, vaikka visiittisi ajoittuisi toiseen vuodenaikaan.

Budapest jakautuu Budaan ja Pestiin. Tonavan länsipuolella sijaitseva Buda on mäkistä, itäpuolen Pest puolestaan tasaisempaa maaperää. Parhaat näköalapaikat löytyvät siis Budan kukkuloiden puolelta.

Budapest jakautuu Budaan ja Pestiin. Tonavan länsipuolella sijaitseva Buda on mäkistä, itäpuolen Pest puolestaan tasaisempaa maaperää. Parhaat näköalapaikat löytyvät siis Budan kukkuloiden puolelta. © Anneli Juutilainen

Juo nuoruuseliksiiriä ja syö kuplavohveleita

Jos pidät eriskummallisista­ ­ravintoloista ja kahviloista,­ Budapestista niitä löytyy. Harry Potterin maailmaa jäljittelevä ravintola The Magic houkuttelee niin aikuisia kuin lapsiakin herkuttelemaan värikkäillä aterioilla ja taikajuomilla. Kukapa ei haluaisi juoda neljällä eurolla puolta litraa vihreää mehua, joka lupaa ikuisen nuoruuden. Pinkin kermavaahdolla, valkosuklaalla ja vaahtokarkeilla kuorrutetun kuplavohvelin saa hieman alle kuudella eurolla.

Erilaisia omien makumieltymysten mukaan valmistettavia kaakaojuomia voi puolestaan mennä maistelemaan sadoilla nalleleluilla vuorattuun Rengeteg RuinCafé -kahvilaan. Ystävällinen omistaja auttaa asiakkaita valitsemaan lukuisista itseä miellyttävät maut. Miltä kuulostaisi esimerkiksi valkosuklaalaventelihasselpähkinä-kaakao?

Erilaisia nallehahmoja kahdessa kerroksessa esittelevä Rengeteg RuinCafé -kahvila on tunnettu kaakao- ja kahvijuomistaan, joiden makuvivahteet saa itse valita. Anneli Juutilainen

Illanviettoon oivallinen on sen sijaan vanhaan hylättyyn taloon rakennettu Szimpla Kert -pubi, joka sijaitsee Budapestin juutalaiskorttelissa. Graffittiseinäinen kuppila on täynnä eriskummallisia esineitä, kuten vanha kylpyamme keskellä lattiaa.

Kaksikerroksisessa tilassa järjestetään joskus iltapäivisin kirpputoreja ja ilta-aikaan musiikkikeikkoja – ja tietenkin kunnon bileitä.

Lue myös: Budapest on lomailijaa hemmotteleva kylpyläkaupunki – Katso matkavinkit!

Varaudu erilaiseen palvelukulttuuriin

On myönnettävä, että ennen matkalle lähtöä kohdemaan poliittinen tilanne mietitytti. Suomen NATO-jäsenyyden viivyttäminen sekä uutiset sananvapauteen ja seksuaalivähemmistöihin liittyvistä ihmisoikeusrikkomuksista eivät varsinaisesti houkutelleet kantamaan matkaropoja juuri tänne, yleisurheilun MM-kisoja elokuussa 2023 isännöivään ja presidentti Viktor Orbánin hallitsemaan maahan.

Vaikka Unkarin poliittinen tilanne ei näy varsinaisesti millään tavalla perusturistille, eivät unkarilaiset vaikuta suhtautuvan skandinaaviseen matkailijaan ainakaan yltiöpäisen lämpöisesti. Palvelukulttuuri on hieman töksähtelevää eikä hymyn suominen asiakkaalle ole millään tavalla itsestäänselvyys. Ei puhettakaan, että esimerkiksi naiselle pidettäisiin ovea auki – unkarilainen mies rynnistää ensin.

Mutta en anna sen häiritä. Viikonlopun mittainen miniloma on täyttänyt odotukseni virkistävästä ja arjen pakoa tarjoavasta reissusta. Tosin aika loppui kesken Tonavaa halkovan Margitin saaren ja sen puistojen näkemisen osalta. Se jääköön siis ensi kertaan.

Kalastajanlinnakeen edustalla on Tapani Pyhän ratsastajapatsas. Hän oli Unkarin kuningas 1000-luvulla. © Anneli Juutilainen

X