Mistä alkoi Vaasan kaupungin tarina? Vehreän rannikkokaupungin merielämykset ja kulttuurianti yllättävät matkailijan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Purjehdus
Vaasa on merellinen kaupunki, jonka kesään kuuluvat erottamattomasti purjeveneet. © Visit Vaasan kuvapankki
Vaasan ehdottomia magneetteja ovat vehreät bulevardit, historialliset kivitalot, 1700–1800-lukujen puistikot ja hyvinkin monimuotoinen kattaus kulttuuria.

Vaasan kaupunkimaisemaa hallitsevat leveät puistobulevardit. Keskusta elää ja sykkii Hovioikeudenpuistikon ja Vaasanpuistikon varrella, jotka kulkevat rinnakkain rautatieasemalta kohti meren rantaa.

Aamukahvit kannattaa hörpätä yli satavuotiaassa Kauppahallissa. Eväitä päivän varalle tai tuliaisia kotiin viemisiksi löydät hallin Makupuodin herkku- ja kahvivalikoimasta tai Ostfabrikenin juustotiskistä.

Parin korttelin päässä hallista seisoo kaupungintalo, jonka ensimmäisestä kerroksesta löytyy uudemman kuvataiteen ja visuaalisen kulttuurin keskus, Vaasan taidehalli.

Vanhemman kuvataiteen ystävä suuntaa kohti Tikanojan taidekotia, jonka painopiste on 1800-luvun ja 1900-luvun alun maalaustaiteessa.

Jari Blom

Jari Blom pitää Kauppahallissa Makukauppaa. Asiakkaina käy paljon ruotsalaisia matkailijoita, jotka arvostavat suomalaisten pienpaahtimoiden erikoiskahveja. © MIIKKA JÄRVINEN

Helen Ekholm

Helen Ekholm myy Kauppahallin puodissaan naisten vaatteita ja koruja. Valikoimissa on paljon paikallisten suunnittelijoiden luomuksia. © MIIKKA JÄRVINEN

Mustasaaren kirkko

Mustasaaren kirkko Vanhassa Vaasassa on entinen hovioikeuden talo, joka muutettiin kirkoksi Vaasan palon jälkeen 1852. © MIIKKA JÄRVINEN

Merta ja kulttuuria

Hovioikeudenpuistikko päättyy rantaan, Vaasan Hovioikeuden eteen. Nyt on valinnan paikka.

Kulttuuria ja historiaa on tarjolla, jos seuraa rantaa kohti pohjoista, eli Kuntsin modernin taiteen museota ja Pohjanmaan museota.

Merta ja aurinkoa rakastava taas hurauttaa Sinistä tietä Vaskiluotoon ja nappaa lautan Merenkurkun yli Ruotsin Uumajaan.

Bock's Corner Brewery

Bock’s Corner Breweryn terassi on kesäinen keidas pienpanimo-oluiden ystäville. © VISIT VAASAN KUVAPANKKI

Lyhyemmän kaavan mukainen merielämys löytyy Vaskiluodon ja kaupungin puolivälistä, kun poikkeaa Siniseltä tieltä Hietasaareen, josta löytyy Vaasan keskustaa lähinnä oleva uimaranta.

Reippailuhenkisempi vieras suuntaa jalan tai polkupyörällä Vaasan rantareittiä etelään.

Vehreiden puistojen ja venelaitureiden jälkeen kevyenliikenteen väylä ohittaa Vaasan vankilan, joka on ehdottomasti Suomen hulppeimmalla merinäköalalla varustettu rangaistuslaitos.

kakkukahvit

Vaasan torilla voi nauttia hieman fiinimmän version perinteisistä torikahveista. © VISIT VAASAN KUVAPANKKI

Hienoston elämää

Kustaanlinnanpuiston ja Gustavsborgin hiekkarannan jälkeen rantareitti vie Hietalahden puistoon. Sen keskellä seisoo upea huvila Villa Sandviken, jossa toimii yksi kaupungin maineikkaimpia ravintoloita.

Vuonna 1845 valmistunut huvila puistoineen oli entisaikojen hienoston kokoontumispaikka, jossa juomalaulut raikasivat. Sandvikenissa ovat lasia kallistaneet muun muassa Jean Sibelius ja J.L. Runeberg.

Jotain menneiden vuosien juomatavoista kertoo, että puistossa sijaitsevan maljannostopaikan laakeaa luonnonkiveä kutsutaan totikiveksi.

Sandvikenin vierestä löytyy Bragen ulkomuseo. Nähtävillä on kokonainen suupohjalaistyylinen 1800-luvun maalaistalo piharakennuksineen. Kokonaisuus on tuotu paikalle Harfin tilalta Närpiöstä.

Mystisin museon nähtävyyksistä on jatulintarha eli jungfrudansen, joka on kopio Vaasan saaristosta Valassaarilta löytyneestä kivilabyrintista.

Jatulintarhojen merkitys on edelleen hämärän peitossa. On mahdollista, että niitä on käytetty ajan tai paikan määrityksessä, tai entisaikojen leikkien yhteydessä. Pohjanmaan jatulintarhoista suurin osa on peräisin 1550–1650-luvuilta.

Autoja ja raunioita

Rannikkokaupungin varsinaiset erikoisuudet löytyvät keskustan ulkopuolelta.

Veteraaniautoseuran ylläpitämä Vaasan auto- ja moottorimuseo on ehdoton etappi paitsi historian, myös autourheilun ystäville.

Vaasan auto- ja moottorimuseo

Vaasan auto- ja moottorimuseossa on antiikkiajoneuvojen lisäksi esillä edustava kokoelma ralliautoja ja alan rekvisiittaa. © MIIKKA JÄRVINEN

Erikoisten asioiden harrastaja taas ei jätä väliin Asevelikylän kaupunginosassa sijaitsevaa Edvinin taidepuistoa ja toisen maailmansodan historiasta kertovaa korsukylää.

Puolentoista kilometrin mittainen Edvininpoluksi ristitty luontopolku on koristeltu ITE-taiteilija Edvin Hevonkosken (1923–2009) omaperäisillä taideteoksilla.

Päivä Vaasassa on hyvä päättää sinne, mistä kaupungin tarina alkoi.

Edvininpolku ja Korsukylä

Edvininpolku ja Korsukylä ovat unohtumaton elämys ITE-taiteen ystäville. © MIIKKA JÄRVINEN

Vanha Vaasa ja rauniopuisto näyttävät sen, mitä kaupungin vanhimmasta osasta säästyi Vaasan palosta vuonna 1852.

Astele sisään Pyhän Marian kirkon raunioihin tai huilaa hetki Triviaalikoulun entisellä pihalla.

Pyhän Marian Kirkko

Pyhän Marian Kirkko on Vanhan Vaasan rauniopuiston sydän. © MIIKKA JÄRVINEN

Mustasaaren kirkon edustan lehmuskujanteella on hämäävästi sama nimi kuin yhdellä kaupungin pääkaduista, Hovioikeudenpuistikko.

Carl Fredrik Adlercrantzin 1777 suunnittelema puisto on Suomen vanhin edelleen käytössä oleva puistikko.

Mustasaaren kirkko on entinen hovioikeuden talo, joka muutettiin kirkoksi vuoden 1852 palon jälkeen.

Kaupungin tiedettävästi ensimmäinen rakennus, Korsholman linna rakennettiin kirkkoa vastapäätä olevalle kukkulalle 1300-luvun lopulla.

Tänään paikalla seisoo ristiretekeläisten muistoksi pystytetty kiviristi.

Poikkea myös täällä

  • Hemgården-suklaapuoti myy käsitehtyjä suklaakonvehteja hienostuneeseen makuun.
  • Terra Nova -museo esittelee Merenkurkun saaristoa, joka hyväksyttiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2006.
  • Maailmanperintöristeilyt Valassaarille lähtevät Svedjehamnin satamasta, joka on Björköbyssä.
  • Vaasan Vasartamo on rautasepän paja ja tehtaanmyymälä Auto- ja moottorimuseon naapurissa.
X