Lähde Lahteen! Mastojen kaupunki tarjoaa kulttuuria ja liikuntaa ympäri vuoden

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Torikoju Pupu
Torikoju Pupun pyörittäjä Anni Sirvo myy lähi- ja luomutuotteita liikuteltavasta pikkuvaunusta. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA
Lahti pursuaa tekemisen meininkiä eikä elä pääkaupungin varjossa, vaikka välimatkaa onkin vain sata kilometriä. Lukuisten vesistöjen kaupunki tarjoaa elämyksiä niin kulttuurin nälkään kuin luontoihmisillekin.

Tämä karaoke on katkeamaton. Suomen suurin naurulokkiyhdyskunta pesii Lahden sataman aallonmurtajalla ja on pesimispuuhissaan hyvin äänekäs.

Vesijärven satamassa riittää elämää läpi vuoden, mutta kesällä kohde on vastustamaton. Hurmaavat ravintolalaivat ja muut pikkupaatit sekä omintakeiset käsityöpuodit henkivät lahtelaista kotiseuturakkautta. Tämän tunnistaa myös Ulpukka-käsityökaupan Eeva Vuojolainen, joka pyörittää kauppaa Vesijärven vanhassa juna-asemarakennuksessa.

Puodista löytyy niin Lahti-aiheisia magneetteja, astioita kuin suuren suosion saaneita radiomastoheijastimiakin, jotka on suunnitellut Marianne Valola.

”Meillä käy paljon turisteja ihan ympäri maailman, mutta myös lahtelaisia. Kotiseuturakkaus on vahvaa”, Vuojolainen kertoo.

Santtu Siira (vas.) ja Antti Alitalo

Santtu Siira (vas.) ja Antti Alitalo pääsivät nauttimaan sataman paraatipaikasta Kaunis Veera -laivan kannelta. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Pikkupaatit rannalla

Hellyyttävät pikkupaatit ovat kauniita katsella. Taustalla olevan Sibeliustalon puista arkkitehtuuria on ihasteltu Japanissa asti. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Liikuttavia elämyksiä

Lahdessa on kesälläkin pirteä kulttuuri- ja liikuntatarjonta. Sataman kupeessa sijaitseva Sibeliustalo on jo käsite sinänsä, eivätkä elävän musiikin ja muun esittävän taiteen ystävät jätä useinkaan mainitsematta legendaarisia ravintoloita Torvea ja Tirraa.

Suurmäen alastulorinteen alla oleva maauimala

Suurmäen alastulorinteen alla oleva maauimala on kesäisin suosittu turistikohde. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Lahti on myös tunnettu urheilukaupunki. Lahden urheilukeskuksessa kohoavat hyppyrimäet ovat tarjonneet suomalaisille ikimuistoisia urheiluhetkiä ja viime vuonna Hiihtostadionille pystytettiin kauan kaivattu mäkihyppääjäpatsas. Kesäisin mäkimonttu täyttyy iloisista uimareista, kun suurmäen alastulorinteeseen avautuu perinteinen maauimala. Elokuussa mäkimonttu taipuu myös konserttiareenaksi, kun kylän oma poika Cheek päättää uransa kahteen jättikonserttiin.

Lahdessa pääsee uimaan myös luonnonvesiin lähes joka kulmalta. Yksi kaupunkilaisten suosima uimapaikka on Mytäjäinen. Suojaisessa katveessa, lähellä Isku Areenaa sijaitsevalle ”Mytskylle” polkaisee nopeasti fillarilla kaupungin keskustasta, ja uimarannalla näkeekin enemmän pyöriä kuin mopoja tai autoja.

Rauhallinen, pieni uimaranta tarjoaa Lahti-romantikolle sydänalaa kutkuttavat näkymät: puisen uimahyppytornin takaa kohoavat Lahden ikonisimmat tunnusmerkit, radiomastot.

Mytäjäinen

Muutaman minuutin päässä keskustasta sijaitseva Mytäjäinen on monien suosikkiuimapaikka. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Lihamukista luomuun

”Tuleeks tohon lihamukiin mitään salaattia”, kuuluu kysymys lahtelaisella grillillä. Ei tule. Lahtelainen perinneruoka, lihamuki, sisältää pelkkää kebab-lihaa, mahdollisesti pari vihreää chiliä ja hieman kastiketta.

Konstailematon annos nautitaan suoraan pahvisesta limumukista. Mikäli liharuoka tuntuu kuitenkin liian raskaalta, löytyy Lahden kauppatorilta tuoreita vihanneksia ja marjoja. Perinteisten torikahviloiden lisäksi saatavana on myös lähi- ja luomutuotteita, joita tarjoaa esimerkiksi torikauppa Pupu.

Kimmo Ripatti

Torikauppa Pupun toinen omistaja Kimmo Ripatti myi makeita mansikoita. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Keskustassa sijaitseva Kahvila Oskari jatkaa paikallisten suuressa suosiossa – eikä ihme. Yli satavuotias puutalo nököttää tutulla paikallaan Hämeenkadulla ja kätkee sisäänsä persoonallisen kahvittelukeitaan. Kahvilasta kerrotaan, että suosituimman tuotteen titteliä pitää vankasti Brita-kakku.

Kahvila Oskari

Kahvila Oskarin mansikkaraparperikakku sulaa suussa. Kahvilassa tarjotaan vain luomukahvia. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Kahvila Kariranta

Kahvila Kariranta tarjoaa paikan päällä leivottuja herkkuja. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Historian havinaa

Teollisuuskaupunkina 1900-luvun alkupuolella tunnetuksi tulleen Lahden historiaan mahtuu paljon.

Yksi koko kansakuntaa koetelleista ajoista oli sisällissota, jonka näyttämönä Lahtikin toimi. Nykyään Fellmanin puistona tunnettua aluetta kutsuttiin sodan jälkeen Fellmanin veripelloksi, koska puiston alueelle perustettiin Suomen suurin punavankien kokoamisleiri.

Vuonna 1978 puistoon pystytettiin kuvanveistäjä Erkki Kannoston tekemä monumentti. Se on valtakunnan ainoa kaikille punavangeille suunniteltu muistomerkki

Pinja Vesalainen (vas.) ja Iisa Helin

Pinja Vesalainen (vas.) ja Iisa Helin ottivat aurinkoa Fellmaninpuistossa lähellä punavankien muistomerkkiä. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Poikkea myös täällä

  • Visiitit Hiihtomuseoon sekä Radio- ja tv-museo Mastolaan kuuluvat todellisen Lahti-päivän ohjelmistoon. Aukioloajat kannattaa tarkistaa museoiden nettisivuilta.
  • Tuorein erikoismuseo kaupungissa on Apulanta-yhtyeen Apulandia -museo, jonka yhteydessä toimii myös kahvila. Museo sijaitsee ainutlaatuisella paikalla Hennalan kasarmialueella. Niemen satamassa sijaitseva Suomen Moottoripyörämuseo on lajista kiinnostuneiden ykköskohde.
  • Päijät-Hämeen kesäteattereiden tarjonta on tänäkin vuonna hyvin laaja. Koko lista löytyy VisitLahden sivuilta.
  • Lahtelaisten oma teekauppa, Teeletti, sijaitsee Hämeenkadulla. Pienestä putiikista löytyy myös Lahdessa jauhettua kahvia.
X