Lähde Lahteen! Mastojen kaupunki tarjoaa kulttuuria ja liikuntaa ympäri vuoden

Torikoju Pupu
Torikoju Pupun pyörittäjä Anni Sirvo myy lähi- ja luomutuotteita liikuteltavasta pikkuvaunusta. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA
Lahti pursuaa tekemisen meininkiä eikä elä pääkaupungin varjossa, vaikka välimatkaa onkin vain sata kilometriä. Lukuisten vesistöjen kaupunki tarjoaa elämyksiä niin kulttuurin nälkään kuin luontoihmisillekin.

Tämä karaoke on katkeamaton. Suomen suurin naurulokkiyhdyskunta pesii Lahden sataman aallonmurtajalla ja on pesimispuuhissaan hyvin äänekäs.

Vesijärven satamassa riittää elämää läpi vuoden, mutta kesällä kohde on vastustamaton. Hurmaavat ravintolalaivat ja muut pikkupaatit sekä omintakeiset käsityöpuodit henkivät lahtelaista kotiseuturakkautta. Tämän tunnistaa myös Ulpukka-käsityökaupan Eeva Vuojolainen, joka pyörittää kauppaa Vesijärven vanhassa juna-asemarakennuksessa.

Puodista löytyy niin Lahti-aiheisia magneetteja, astioita kuin suuren suosion saaneita radiomastoheijastimiakin, jotka on suunnitellut Marianne Valola.

”Meillä käy paljon turisteja ihan ympäri maailman, mutta myös lahtelaisia. Kotiseuturakkaus on vahvaa”, Vuojolainen kertoo.

Santtu Siira (vas.) ja Antti Alitalo

Santtu Siira (vas.) ja Antti Alitalo pääsivät nauttimaan sataman paraatipaikasta Kaunis Veera -laivan kannelta. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Pikkupaatit rannalla

Hellyyttävät pikkupaatit ovat kauniita katsella. Taustalla olevan Sibeliustalon puista arkkitehtuuria on ihasteltu Japanissa asti. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Liikuttavia elämyksiä

Lahdessa on kesälläkin pirteä kulttuuri- ja liikuntatarjonta. Sataman kupeessa sijaitseva Sibeliustalo on jo käsite sinänsä, eivätkä elävän musiikin ja muun esittävän taiteen ystävät jätä useinkaan mainitsematta legendaarisia ravintoloita Torvea ja Tirraa.

Suurmäen alastulorinteen alla oleva maauimala

Suurmäen alastulorinteen alla oleva maauimala on kesäisin suosittu turistikohde. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Lahti on myös tunnettu urheilukaupunki. Lahden urheilukeskuksessa kohoavat hyppyrimäet ovat tarjonneet suomalaisille ikimuistoisia urheiluhetkiä ja viime vuonna Hiihtostadionille pystytettiin kauan kaivattu mäkihyppääjäpatsas. Kesäisin mäkimonttu täyttyy iloisista uimareista, kun suurmäen alastulorinteeseen avautuu perinteinen maauimala. Elokuussa mäkimonttu taipuu myös konserttiareenaksi, kun kylän oma poika Cheek päättää uransa kahteen jättikonserttiin.

Minun kaupunkini

Lahti-Seuran puheenjohtaja Sauli Hirvonen viihtyy elokuvateatteri Kino Iiriksessä.

”Kino Iiris on Suomenkin mittakaavassa omanlaisensa tapaus. Näitä niin sanottuja ketjuun kuulumattomia elokuvateattereita ei Suomessa enää monta ole. Kino Iiriksen vahvuus on sen ohjelmisto.”

Liikunnasta ja luonnosta kiinnostuneita Hirvonen vinkkaa hyödyntämään Salpausselkää eli urheilukeskuksen maastoja. Sieltä löytyy pieni lampikin, Häränsilmä.

”Lampi ei ole vielä ihan umpeen kasvanut. Vuoden lahtelaiseksi viime vuonna valittu kirjailija Timo Sandberg on kirjoittanutkin Häränsilmästä.”

Sauli Hirvonen