Suunnitteletko lomamatkaa kolmen sukupolven voimin? Nappaa matkavinkit, kun kohteesi on kaupunki Euroopassa tai loistoristeilijä Karibialla

Jaa artikkeli
Matkakohteella on väliä, kun kolme sukupolvea lomailee yhdessä.
Matkakohteella on väliä, kun kolme sukupolvea lomailee yhdessä. © iStock
Haluatko matkustaa lastesi ja näiden isovanhempien kanssa yhdessä? Viva vinkkaa neljä kohdetta, joihin kolmen sukupolven reissu varmasti onnistuu.

Pidennetty viikonloppu Barcelonassa kolmen sukupolven kesken?

Matkustaminen pienen vauvan kanssa on melko vaivatonta siihen asti, kunnes hän alkaa kävellä.

Barcelona KUVA: COLOURBOX

© Colourbox

Suomesta pääsee suoralla lennolla muihinkin eurooppalaisiin kaupunkeihin. Jos haluaa lämpöä, hyvää ruokaa ja mahdollisuuden nähdä kulttuuria tai shoppailla, kohteeksi sopii Barcelona.

Tyttärensä ja lapsenlapsensa kanssa matkalla ollut, mummiinaksi kutsuttu Annina Metsola antaa kolmen sukupolven matkasta pari neuvoa.

”Tärkeää on, että vauvalla ja tämän äidillä tai jos isäkin lähtee mukaan niin vanhemmilla on oma huone ja isoäidillä omansa. Jokaisen tarvitsee saada välillä olla omassa rauhassaan ja levätä.”

Hänen mielestään kannattaa sopia etukäteen, milloin vauvan vanhemmat lähtevät ulos ja milloin isoäiti hoitaa lasta. Kun mennään yhdessä syömään, sovitaan, kuka syö ensin ja kuka katsoo vauvaa, kun se vaatii huomiota, jotta jokainen ehtii nauttia ruoasta.

Sopia kannattaa siitäkin, milloin on shoppailuaika. Tällöin ei joka päivä juosta kaupoissa, sillä se on erittäin väsyttävää.

”Nähtävyyksiäkään ei kannata ahnehtia yhdelle päivälle liikaa. 2–3 on maksimi.”

Yksi kullanarvoinen vinkki kannattaa muistaa: ”Jos vähänkään tuntuu siltä, että jollain on nälkä, syötä kaikki niin tunnelma säilyy hyvänä.”

Kaupunkikohteet sopivat mainiosti isovanhemmalle, vanhemmalle ja lapsenlapselle

Miten: Monet matkatoimistot tekevät valmismatkoja Barcelonaan. Useilla lentoyhtiöillä on kaupunkiin suorat lennot.

Lisätiedot: Esimerkiksi Finnair, Norwegian, Vueling.

© iStock

Haluatko juhlia pyöreitä mukavasti auringon alla? Valitse risteily Karibialla

Kaukomatkasta voi haaveilla, vaikka ei enää pystyisi liikkumaan yhtä ketterästi kuin nuorena. Silloin voi lähteä vaikka Karibialle risteilemään. Osalla risteilyaluksista liikkumisen esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota ja tehty matkustaminen mukavaksi kaikille.

Sen vuoksi pyörätuolilla liikkuvan isoisän kahdeksankymppisiä voi juhlia vaikka yhdellä maailman suurimmista risteilyaluksista. Laiva on Turussa rakennettu Allure of the Seas.

Esteettömän laivan hisseillä pääsee kaikkiin kerroksiin ja laivan kaikista hyttiluokista löytyy hytti myös liikuntarajoitteiselle. Laivalta löytyy tekemistä kaiken ikäisille – on kävelykatu, puisto ja kasino. Uima-altaisiin ja niistä pois auttavat allasnostimet.

Risteilylaiva pysähtyy reitistä riippuen eri satamiin. Laivasta pääsee silloin tutustumaan kohteeseen myös esteettömillä retkillä.

Risteily sopii koko suvulle, myös liikuntarajoitteisille perheenjäsenille

Miten: Risteilyaluksella kuten Allure of the Seas.

Mitä maksaa: Matkat räätälöidään yksilöllisesti. Hintaa kannattaa kysyä matkatoimistosta, esimerkiksi Matka-agentit.

Kun lähdet reissuun, muista aina tehdä matkustusilmoitus!

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivassa 3/2018.

X