Luomirakkula on punoittava ja aristava näppy, joka kehittyy silmäluomen rauhasen tukkeutumasta – Tunnista oireet, lue lääkärin neuvot!

Luomirakkula tuntuu luomen alla kiinteänä muutoksena. Jos sitä aristaa ja se punoittaa, se voi olla tulehtunut. Ensisijaisesti luomirakkulaa hoidetaan lämpöhauteella.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Luomirakkula (chalazion) on luomirauhasen tulehdus, joka johtuu luomen rauhasen tukkeumasta.

Luomirakkula tuntuu luomen alla kiinteänä muutoksena. Jos sitä aristaa ja se punoittaa, se voi olla tulehtunut. Ensisijaisesti luomirakkulaa hoidetaan lämpöhauteella.
Teksti:
Jaana Kalliokoski

Luomirakkula eli chalazion on ikävä vaiva, joka voi parantua myös itsestään. Tulehtuessaan luomirakkulaa hoidetaan antibioottisalvalla, ja joskus kiinteä muutos silmän luomessa joudutaan avaamaan kirurgisesti.

Silmätautien erikoislääkäri Piret Mettälä Silmäasemalta kertoo, miten kannattaa toimia, jos kärsii luomirakkulasta.

1. Millainen vaiva luomirakkula on tarttuuko se?

Luomen reunassa aivan ripsien tyvessä sijaitsevat meibomin rauhaset, eli rasvarauhaset, jotka vapauttavat rasvaa silmän pintaan. Jos ne pääsevät tukkeutumaan ja tulehtumaan, ne muodostavat luomirakkulan eli chalazionin.  

Luomirakkulalle voivat altistaa kuivasilmäisyys, krooninen luomitulehdus eli blefariitti, tali-ihottuma ja kasvojen alueen ruusufinni.

Luomirakkula on yleinen vaiva, ja niitä voi esiintyä kaiken ikäisillä vauvoista vaariin, mutta tyypillisimpiä ne ovat nuorilla. Se ei tartu, sillä se syntyy rauhasten tukkeumasta.

2. Mitkä silmäluomen oireet paljastavat juuri luomirakkulan samankaltaisista vaivoista?

Ihan aluksi luomirakkula on luomella oleva pieni punoittava ja aristava näppy. Usein myös näpyn ympäristö on turvonnut. Se ei satu, mutta silmässä voi tuntua paineen tunnetta.

Tulehtunut luomirauhanen pullottaa ikävästi ulospäin ja voi samalla painaa silmäluomea ja silmämunan pintaa. Se saattaa rauhoittua muutamassa päivässä tai viikossa. 

3. Miten luomirakkula oireineen eroaa tali-ihottumasta tai näärännäpystä?

Näärännäppy on äkillinen stafylokokkibakteerin aiheuttama silmän ylä- tai alaluomen talirauhasen tulehdus. Kroonistuessaan näärännäppy näyttää ihan samalta kuin luomirakkula. Näitä ei tarvitse erottaa toisistaan, sillä niiden hoito on ihan samankaltainen.

Lue myös: Näärännäppy on kipeä ja ärtynyt patti silmäluomessa – Miten näärännäpyistä pääsee eroon? Silmätautien erikoislääkäri antaa hoito-ohjeet

Näärännäppy on luomen ylä- tai alareunan talirauhasentukkeutumasta johtuva tulehdus, jonka seurauksena luomen reunalle syntyy noin herneen kokoinen patti. 
Näärännäppy on luomen ylä- tai alareunan talirauhasentukkeutumasta johtuva tulehdus, jonka seurauksena luomen reunalle syntyy noin herneen kokoinen patti.  © iStock

4. Millaista hoitoa luomirakkula vaatii?

Luomirakkula paranee yleensä 1–2 viikon aikana itsestään. Sitä voi hautoa lämpimällä pyyhkeellä tai lämpöhaude– tai kaurapussilla, ja sen jälkeen hieroa kevyesti. Luomen reunaa voi myös puhdistaa veteen kastetulla vanulapulla tai apteekista saatavilla puhdistuspyyhkeillä, joissa on antibakteerista ainetta.

5. Jos luomirakkula ehtii tulehtua, miten patti oireilee?

Tulehtunut luomirakkula on punainen, arka, kipeä ja ikävän näköinen. Se on tyypillisimmin herneen kokoinen mutta voi olla jopa sormenpään kokoinen. Jos luomirakkula edelleen kasvaa, se voi tulehduttaa myös ympäröivää kudosta.

Jos luomirauhanen kroonistuu, se jää kapselin ympäröiväksi, kovahkoksi finnimäiseksi muutokseksi, ja se alkaa ajan myötä ärsyttää.

6. Milloin silmäoireista on syytä lähteä lääkäriin?

Jos hauduttelu lämpöisellä pyyhkeellä ei auta muutamassa päivässä tai se vain pahenee, kannattaa hakeutua lääkäriin. Lääkäri määrää luomirakkulaan antibioottisalvaa tai -tippoja. Yleensä tulehdus rauhoittuu1–2 viikon kuluessa.

Jos antibioottisalvat tai -tipat eivät tepsi viimeistään 3 kuukauden kuluessa, lääkäri kirjoittaa lähetteen luomirakkulan kirurgiseen avaukseen. Silloin se tyhjennetään eritteestä paikallispuudutuksessa. Joskus luomirakkula on avattava kirurgisesti, vaikka se olisi tulehduksesta rauhoittunutkin.

Hyvin iäkkäillä luomirakkulat tutkitaan aina pahanlaatuisen kasvaimen poissulkemiseksi. Heiltä otetaan yleensä luomirakkulasta näyte.

7. Voiko luomirakkula puhjeta? Millaista hoitoa luomi sitten vaatii?

Rakkula voi puhjeta itsestään, ja on hyvä asia, että se tyhjentyy. Joskus se ei kuitenkaan tyhjenny kokonaan. Silmä kannattaa puhdistaa esimerkiksi antiseptisella pyyhkeellä ja edelleen hautoa lämpöisellä muutamana päivänä.

8. Miten luomirakkulan voi poistaa kotioloissa? Voiko sen puhkaista?

Ellei luomirakkula puhkea lämpökäsittelyllä tai hieronnalla, en suosittele puhkaisemaan sitä itse neulalla enkä millään muullakaan instrumentilla.

Lue myös: Sarveiskalvontulehdus on aina vakava sairaus – Mitkä silmäoireet sen paljastaa? Näin vastaa ja neuvoo toimimaan silmätautien erikoislääkäri

Sarveiskalvo on elimistön tiheimmin hermotettu kudos, ja jos pinta on rikki, silmä on erittäin kipeä. Silmä voi olla punainen, vuotaa vettä, luomet voivat turvota ja näkö voi sumentua.
Sarveiskalvo on elimistön tiheimmin hermotettu kudos, ja jos pinta on rikki, silmä on erittäin kipeä. Silmä voi olla punainen, vuotaa vettä, luomet voivat turvota ja näkö voi sumentua. © iStock

9. Millainen operaatio leikkaus on ja millaista jälkihoitoa se vaatii?

Silmä, jossa luomirakkula on, puudutetaan paikallispuudutteella, luomi käännetään ylösalaisin ja luomirakkula avataan sisäpuolelta, jolloin iholle ei tule viiltoa eikä näkyvää arpea. Tikkejä ei tarvita.

Hoitoa jatketaan antibioottivoiteella tai silmätipoilla. Mitään kontrollia ei yleensä tarvita. Operaation jälkeen on jonkin aikaa vältettävä saunomista ja uimista.

10. Voiko luomirakkula uusia? Miten sitä voi ehkäistä?

Luomirakkula voi uusia. Joidenkin ihmisten ihotyyppi on sellainen, että he altistuvat muita herkemmin luomirakkuloille samaan tapaan kuin jotkut saavat helpommin finnejä.

Jos ilmenee toistuvia luomirakkuloita tai taustalla on ruusufinni, lääkäri voi määrätä miedon suun kautta nautittavan antibioottikuurin jopa 2–3 kuukaudeksi. Kuurin tukena on usein antibioottivoide tai -tipat.

Luomirakkuloita voi yrittää ehkäistä hyvällä hygienialla. Esimerkiksi luomia voi puhdistaa aamuin illoin antibakteerisilla pyyhkeillä ja puhdistusaineilla. Samalla luomea voi kevyesti hieroa, jolloin luomireunan rauhaset pysyvät auki eivätkä tukkeudu.

11. Jos luomirakkulaa ei hoida, voiko se parantua itsestään?

Luomirakkula vaatii usein antibioottitipat avuksi. Jos luomirakkula on ärtynyt, voiteet ja tipat kannattaa hakea lääkäriltä jo muutamassa päivässä. Sen jälkeen luomirakkula saattaa jäädä rauhalliseksi patiksi, jolloin kannattaa vain odottaa, häviääkö se itsestään kokonaan.

Jos luomirakkula on rauhallinen, voidaan kolmen kuukauden odottelun jälkeen tehdä lähete julkiselle puolelle kirurgiseen avaukseen. Vaihtoehtoisesti voi hakeutua jo aiemmin yksityiselle silmälääkärille, joka avaa luomirakkulan kirurgisesti.

Lue myös: Silmäluomet roikkuvat – Milloin silmäluomien korjausleikkaus on tarpeen? Näin luomikirurgi neuvoo toimimaan, jos raskaat yläluomet häiritsevät

raskaat silmäluomet voi korjata
Luomileikkaus avartaa näkökenttää, jolloin katse kevenee ja ilmeestä tulee pirteämpi. © iStock
X