Kuivasilmäisyys paheni – Kati sai avun vaihdevuosioireisiin määrätystä estrogeenistä ja hormonikorvaushoidosta

Vaihdevuosioireisiin määrätty hormonikorvaushoito lievitti myös Kati Poikkimaan kuivasilmäisyyden oireita. Nyt riittää, kun hän käyttää kostuttavia silmätippoja aamuin illoin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kati Poikkimaa käyttää nykyään usein silmälaseja piilolinssien sijaan. Sekin on helpottanut silmien kuivuutta.

Vaihdevuosioireisiin määrätty hormonikorvaushoito lievitti myös Kati Poikkimaan kuivasilmäisyyden oireita. Nyt riittää, kun hän käyttää kostuttavia silmätippoja aamuin illoin.
Teksti:
Tiina Suomalainen

Lapsesta asti likinäköinen Kati Poikkimaa, 49, on aina ollut piilolinssien suurkuluttaja. Iän myötä piilolinssien käyttö muuttui kuitenkin epämukavaksi, sillä silmät kuivuivat yhä enemmän.

Kuivat silmät ja heikkenevä näkö

”Pidän paljon piilolinssejä, koska ne ovat silmälaseja kätevämmät työssäni siivousalan yrittäjänä. Joudun myös silloin tällöin käyttämään suojalaseja, mikä onnistuu piilareiden kanssa paremmin kuin silmälasien kanssa.

Jos piilolinssejä käyttää paljon ja pitkään, ne kuivattavat silmiä. Olin jo tottunut lieviin kuivasilmäisyyden oireisiin, kuten siihen, että silmät valuivat vettä tuulessa ja kylmässä. Auringonpaiste ja auton ilmastointi ärsyttivät myös.

Jokunen vuosi sitten havahduin siihen, että oireita tuli lisää. Silmiä kirveli, ne kutisivat ja tuntui, että näön tarkkuuskin heikkeni.

Olin käyttänyt jo pitkään kostuttavia silmätippoja. Käytin kahdenlaisia: aamuisin laitoin kevyempiä ja yöksi geelimäisempiä tippoja.

Uusien oireiden myötä jouduin tiputtelemaan tippoja silmiin pitkin päivää.”

Kuivasilmäisyys vaihdevuosien oire

”Samoihin aikoihin kun sil­mien kuivuminen paheni, aloin kärsiä myös vaihdevuosioireista, kuten kuumista aalloista, huonoista yöunista ja ailahtelevasta mielialasta.

Gynekologille menin noin vuosi sitten. Gynekologilla selvisi, että kuivasilmäisyys on yksi vaihdevuosien oire. Hormonimuutokset vaikuttavat myös silmäterveyteen muuttamalla kyynelnesteen rakennetta niin, että sen öljymäisyys vähenee. Näin kyynelneste haihtuu silmän pinnalta nopeammin.”

Hormonikorvaushoito alkoi – Estrogeeni ja keltarauhashormoni vaikuttivat nopeasti

”Aloitin vaihdevuosioireisiin hormonikorvaushoidon. Minulla on käytössä laastari, josta imeytyy verenkiertoon tasaisesti estrogeenia ja keltarauhashormonia. Sopiva annostus löytyi heti.

Hoidon vaikutukset alkoivat näkyä todella nopeasti. Muutamassa viikossa unet kohenivat ja kolmen kuukauden kuluttua olin jo kuin uudestisyntynyt. ”Tällaistako on olla normaali ihminen”, muistan miettineeni.

Muutamassa kuukaudessa myös kuivasilmäisyys helpotti merkittävästi. Se oli minulle tosi iso juttu. Minun ei tarvinnut enää säätää silmätippojen kanssa pitkin päivää. Riitti, kun laitoin niitä aamuisin ja iltaisin.

Piilolinssien käyttökin helpottui, kun silmät eivät enää olleet niin kuivat.”

Lue myös: Kiusaavatko kuivat silmät? Lievennä kuivuutta silmätipoilla ja lämpöhoidoilla – Lue silmälääkärin vastaukset 10 kysymykseen

Avokulmaglaukooma ilmeni optikolla

”Viime syksynä menin optikolle hankkimaan moniteholaseja. Olen lapsesta asti ollut voimakkaasti likinäköinen, mutta nyt alkoi ikänäkö painaa.

Optikon mitatessa silmänpaineita kävi yllättäen ilmi, että paineet olivatkin koholla. Silmänpaineeni olivat edellisestä, kahden vuoden takaisesta mittauksesta, tuplaantuneet. Normaali painealue on 10–21 elohopeamillimetriä. Minun paineeni olivat vasemmassa silmässä 36, oikeassa 28.

Sain saman tien lähetteen Taysin Silmäklinikalle jatkotutkimuksiin. Siellä minulla todettiin pitkäaikainen avokulmaglaukooma.

Glaukoomaa alettiin hoitaa silmänpaineita alentavalla tippahoidolla, mikä onkin tehonnut hyvin. Jo kuukaudessa paineet laskivat alle tavoitepaineiden. Tilannetta seurataan näin alussa kolmen kuukauden välein, myöhemmin puolen vuoden välein.

Tippahoitoa pitää jatkaa loppuelämän ajan. Jos tipat eivät enää tepsi, on vuorossa laserhoito. Suhtaudun asiaan rauhallisesti, sillä glaukooma on nyt ainakin hoidossa. Onneksi menin hankkimaan moniteholaseja – muuten kohonneet silmänpaineet olisivat voineet jäädä huomaamatta.”

Kostuttavat tipat ennaltaehkäisynä

”Pyrin huolehtimaan hyvin silmäterveydestäni. Käyn säännöllisesti optikolla – tutulla ja hyvällä sellaisella. Olen saanut sieltä myös hyviä ohjeita kuivasilmäisyyden hoitoon.

Olen ollut piilolinssien suurkuluttaja vuosikausia, mutta nyt olen vähentänyt niiden käyttöä. Minulla on nykyään käytössä monitehopiilolinssit, joita käytän kerran tai kaksi viikossa. Piilolinssit eivät tunnu enää niin tärkeiltä; ikä tuo viisautta ja vähentää turhamaisuutta. Hankin saman tien kahdet moniteholasit, joten voin vaihdella rillejä tilanteen ja tyylin mukaan.

Lisäksi ostin aurinkolasit moniteholinsseillä. Sil­mien suojaaminen auringolta helpottaa sekin kuivasilmäi­syyttä.

Kuivat silmät eivät enää kiusaa läheskään niin paljon kuin aiemmin. Minun on kuitenkin muistettava käyttää kostuttavia tippoja aamuin illoin. Ennen saunaan menoa laitan tippoja ennaltaehkäisevästi. Pyrin myös juomaan päivittäin riittävästi vettä.

Ei maailma kaikenlaisiin vaivoihin kaadu, itsestä pitää vain muistaa pitää huoli.”

Lue myös: Kuiviin silmiin on muitakin hoitoja kuin silmätipat – Lue lääkärin neuvot

X