Monirakkulaiset munasarjat – Mikä avuksi? PCOS:n monirakkulataudin tyypillisiä oireita ovat häiriöt kuukautiskierrossa ja karvoituksen lisääntyminen

Jaa artikkeli
PCOS
PCOS:n oireita ovat liiallinen karvojen kasvu, epäsäännölliset kuukautiset sekä ylipaino. © ISTOCK
Munasarjojen rakkulatautiin eli PCOS-oireyhtymään ei tiedetä ennaltaehkäisykeinoa.

”Minulla on munasarjojen monirakkulatauti. Voiko sitä hoitaa tai oireita lievittää mitenkään?”

Jotta nainen voi saada munasarjojen monirakkulataudin (PCOS, polycystic ovary syndrome) diagnoosin, hänellä tulee olla ainakin kaksi seuraavista oireista: kuukautishäiriö eli pitkät kuukautiskierrot tai puuttuvat kuukautiset, hyperandrogenismi tai ultraäänitutkimuksessa todettavat ­monirakkulaiset munasarjat.

Oireyhtymää esiintyy 5–15 prosentilla naisista. Sen taustasyytä ei tarkoin tunneta, mutta ympäristötekijöillä ja perimällä ajatellaan olevan yhteyttä sen syntyyn.

Monirakkulatauti PCOS:n oireena myös ylipaino

PCOS:n oireita ovat liiallinen karvojen kasvu, epäsäännölliset kuukautiset sekä ylipaino. Yli puolet PCOS:aa sairastavista­ naisista on ylipainoisia. Yli­painolle tyypillistä on keskivartalolihavuus. Lisäksi oireyhtymään liittyy kohonnut riski akneen, lapsettomuuteen, raskausdiabetekseen sekä ­metaboliseen oireyhtymään.

PCOS-potilailla on todettu kohonnut riski verenpaineeseen, tyypin II diabetekseen, laskimotukokseen ja aivohalvaukseen. Lisäksi heillä on hieman kohonnut riski sairastua masennukseen, ahdistuneisuushäiriöön, migreeniin ja kipirauhassairauksiin.

PCOS:n keskeisin hoito on ylipainoisilla laihdutus. Pienikin painonpudotus voi auttaa säännöllistämään kuukautiskierrot ja parantamaan hedelmällisyyttä ja raskauden mahdollisuutta ilman mitään raskaampia hedelmällisyyshoitoja.

Painonlasku pienentää myös alkuraskauden kesken­menovaaraa. Lisäksi se vähentää raskausaikaan ja synnytykseen liittyviä riskejä. Painonhallinta on merkittävä tekijä muun muassa diabeteksen sekä sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksien ehkäisyssä.

Liikunta auttaa – Tupakointi kannattaa lopettaa

Tutkimusten mukaan liikunta auttaa PCOS-potilailla oireiden hallinnassa ja pitkäaikaissairauksien ehkäisyssä ilman painonpudottamistakin. Tupakoinnin lopettaminen on myös tärkeää.

Pitkien kuukautiskiertojen taustalla on yleensä anovulaatio eli kuukautiskierrot, joissa ei tapahdu ovulaatiota eli munasolun irtoamista. Näihin kiertoihin voi liittyä etenkin

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Katja Kero.

Asiantuntijana Katja Kero, LT Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, synnytysneuvoja.

ylipainoisilla naisilla suurentunut kohdun limakalvon kasvun riski, joka voi pahimmillaan ­altistaa limakalvon hyperplasialle ja edelleen kohtusyövälle.

Hormonihäiriöissä voidaan käyttää yhdistelmäehkäisyvalmisteita, jotka estävät limakalvon liikakasvua sekä vähentävät aknea ja karvankasvua. Epäsäännöllisiä vuotoja voidaan hoitaa myös hormonikierukalla tai syklisellä keltarauhashormonihoidolla.

Oireyhtymään liittyvän lapsettomuuden hoitona voidaan käyttää hormonihoitoja tai ­insuliinin vaikutusta parantavia hoitoja.

Oireyhtymään ei tiedetä ennaltaehkäisykeinoa. Siihen liittyviä pitkäaikaissairauksia tulee ehkäistä terveillä elämäntavoilla, kuten painonhallinnalla, liikunnalla ja tupakoinnin lopettamisella.

Asiantuntijana LT Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja, Katja Kero.

Juttu julkaistu ensi kerran Kotilääkärin numerossa 9/21.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X