Onko proteiinipatukka hyvä välipala? Näin arvioi liikuntabiologian asiantuntija hittiherkun terveellisyyttä

Proteiinia tulisi saada tasaisesti päivän aikana, joten on hyvä, että jokaiselta aterialta löytyy proteiininlähde.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Proteiinipatukka ei vaikuta terveydessä suuntaan tai toiseen, jos ruokavalio on monipuolinen ja energiansaanniltaan kunnossa.

Proteiinia tulisi saada tasaisesti päivän aikana, joten on hyvä, että jokaiselta aterialta löytyy proteiininlähde.
Teksti:
Anni Niittylahti

Proteiinipatukka – kannattaako se napata vai ei? Liikuntabiologian yliopistonlehtori Enni-Maria Hietavala vastaa Seuran kysymyksiin proteiinipatukoista ja kertoo mitä proteiinin saannissa tulisi ottaa huomioon.

Ovatko proteiinipatukat terveellisiä?

Jos proteiinipatukka on silloin tällöin osana perusterveellistä ruokavaliota, joka on monipuolinen ja energiansaanniltaan sopiva, niin se ei ole terveellinen tai epäterveellinen. Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee. Jos proteiinipatukoita syö usein, voi miettiä, vievätkö ne tilaa joltain muulta ruualta.

Onko proteiinipatukka hyvä välipala? Pitääkö se nälkää?

On yleinen käsitys, että proteiini pitää paremmin nälkää poissa kuin esimerkiksi rasva. Toisaalta täysjyvävilja ja kuitu vaikuttavat myös kylläisyyden tunteeseen. Kylläisyyden tunteessa tärkeää on myös kokonaisruokamäärä, jonka syö. Pelkkä proteiinipatukka ei täytä vatsaa kovin paljoa. Välipala, johon sisältyy esimerkiksi maitorahkaa, täysjyväleipää ja hedelmä, pitää nälkää siis todennäköisesti paremmin kuin se yksittäinen patukka.

Tietyissä tilanteissa proteiinipatukka on kuitenkin hyvä välipala, kun esimerkiksi haluaa nopeasti napata jotain treenin jälkeen tai ei ole mahdollista laittaa välipalaa jääkaappiin.

Lue myös: Kreatiini – Mitkä ovat ravintolisän hyödyt ja haitat? Lue lääkärin neuvot kreatiinin hyödyntämiseksi

Kreatiini on esimerkiksi urheilijan käyttämä ravintolisä, mitkä ovat kreatiinin hyödyt ja haitat?

Kreatiini on esimerkiksi urheilijan käyttämä ravintolisä, mitkä ovat kreatiinin hyödyt ja haitat? © iStock

Mitä proteiinipatukan valinnassa kannattaa ottaa huomioon?

Jos ostaa proteiinipatukan satunnaisesti, niin en silloin stressaisi mitä siinä on. Ainesosaluettelosta voi katsoa, paljonko siinä on proteiinia, ja miettiä mitä se tarkoittaa päivän kokonaisproteiinin tarpeen suhteen. Sitten voi katsoa, että onko patukassa sokeria vai makeutusaineita ja paljonko siinä on tyydyttynyttä rasvaa.

Paljon proteiinia tulisi syödä päivässä?

Perussuositus kohtuullista liikuntaa tai kuntoilua harrastaville on noin 1,2g painokiloa kohti. Urheilijoilla ja tavoitteellisemmin treenaavilla suositus on  suurempi.

Olennaista on se, että proteiinia tulee suhteellisen tasaisesti päivän mittaa, eli jokaisella aterialla lautaselta löytyy joku proteiinin lähde. Proteiinia olisi hyvä saada monipuolisesti eri lähteistä. Ruokavalioon kannattaa sisältää myös kasvisproteiinin lähteitä, vaikka söisikin lihaa ja maitotuotteita. Lisäksi täysjyväviljatuotteista, siemenistä ja pähkinöistä saa jonkin verran proteiinia.

Lue myös: Syötkö liian vähän proteiinia? Lihasvoiman vähentyminen ja lihasten surkastuminen ovat merkkejä siitä

Ovatko proteiinituotteet tarpeellisia?

Jos ruokavalio on kunnossa, proteiinituotteista ei todennäköisesti ole mullistavaa lisähyötyä. Ei elimistö tiedä, tuleeko proteiini tavallisesta ruuasta vai proteiinipatukasta. Ruuan mukana tulee proteiinin lisäksi kaikkea muutakin hyvää, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita. Ne usein puuttuvat prosessoiduista proteiinituotteista.

kasviproteiini

Kasviproteiineja ei kannata unohtaa ruokavaliosta. © iStock

Lue myös: Kasviproteiinia lisää lautaselle! Iäkkäiden proteiininsaanti jää usein alle suositusten

X