Miten sytyttää liekki vanhaan suhteeseen? – ”Seksuaalisuus on elinvoimaa, jota kannattaa vaalia”

Kuinka palauttaa intohimon kymmeniä vuosia kestäneeseen liittoon eläkkeelle jäämisen jälkeen?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© iStock

Kuinka palauttaa intohimon kymmeniä vuosia kestäneeseen liittoon eläkkeelle jäämisen jälkeen?
Teksti: Virve Järvinen

Seksuaalisuus jatkuu läpi ihmisen elämänkaaren, mutta se voi iän myötä muuttua. Mikä neuvoksi, jos on päässyt fyysisesti etääntymään puolisostaan? Kysyimme, miten liekin voi saada jälleen roihuamaan.

Kysymyksiin vastasi ratkaisu- ja parisuhdevalmentaja Heikki Harju, joka on tuttu myös Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta.

1. Kun vihdoin olisi yhteistä aikaa, emme oikein innostu toisistamme. Miten pitkäaikaiseen puolisoon voisi rakastua uudelleen?

Hyvässä parisuhteessa tarvitaan sekä rakkautta että vetovoimaa. Jos olette olleet vuosikymmeniä yhdessä, suhteessanne on varmasti rakkautta. Heräävä kaipuu kertoo enemmänkin vetovoiman puutteesta. Se sammuu, kun toisesta tulee liian tuttu.

Vetovoima syntyy uudesta. Se viriää usein, kun saa nähdä puolison hänet sytyttävän tekemisen parissa. Kun puoliso ei enää olekaan ennalta-arvattava, kiinnostus herää.

Vetovoimaa pitää vaalia ja antaa kummallekin aikaa omille mielenkiinnon kohteilleen. Hyvässä suhteessa on eläkkeelläkin yhteistä, mutta myös erillistä aikaa. Vaikka työpäivän jälkeinen kuulumistenvaihto jää, omista menoistaan palaavalla puolisolla riittää jaettavaa.

2.Viihdymme yhdessä ja olemme saman sorttiset. Miten se vaikuttaa seksiin?

Pitkä suhde hioo ihmisestä pahimmat särmät pois, mutta se myös tekee meistä herkästi liiankin samanmieliset – ja vetovoiman kannalta se on ikävä asia.

Vetovoimaa voi verrata sähköjännitteeseen, jossa erilaiset navat vetävät toisiaan puoleensa. Jokaisessa ihmisessä on maskuliinisuutta ja feminiinisyyttä. Ominaisuus, joka on ihmisessä vahvempi, vetää vastavoimaa puoleensa.

Esimerkiksi kun pariskunnan mies lienee luontaisesti enemmän maskuliininen, hänen kannattaa vahvistaa maskuliinisuuttaan. Se vahvistuu, kun hän viettää aikaa toisten miesten kanssa. Eikä hänen ole pakko lähteä miesporukassa mihinkään, ellei se tunnu hyvältä. Jo se riittää, että hän pääsee vaikka autotallissa puuhailemaan omiaan.

3. Mitä intohimo ja erotiikka tarkoittavat eläkeiässä?

Seksuaalisuus ymmärretään usein kapeasti vain seksinä ja siihen johtavana toimintana, joka voi tarkoittaa pelkkää yhdyntää. Katseet, kosketus ja sanat voivat tihkua erotiikkaa ja intohimoa, eikä kyky käyttää niitä ole iästä kiinni.

Kannattaa lähteä avoimen uteliaasti tutkimaan, millaisista sanoista ja kosketuksesta kumppani ja itse juuri nyt syttyy. Jos omat sanat ovat hukassa, kirjastossa niitä ja eroottista kirjallisuutta riittää hyllymetreittäin.

Joskus voi olla, että kosketuksen odotus on kaikkein nautittavin asia. Tällöin nautintoa kannattaa pitkittää ja kiusoitella puolisoa sanoilla ja läheltä piti -liikkeillä. Kun käsi viimein kohtaa puolison ihon, se on kuuma.

4. Seksi on kuulemma aikuisten leikkiä. Onnistuuko se tosikolta?

Monesti ajatellaan, että seksi tarkoittaa kiihotusta lähtötelineistä maaliviivaan asti. Seksi voi alkaa paljon ennen kuin olemme lähelläkään toistemme alastomia kehoja.

Jos kaikki seksiin viittaava tapahtuu vain pimeässä peiton alla, jää paljosta paitsi. Seksi voi näkyä teoissa ja kuulua puheessa hyvissä ajoin ennen kehojen kohtaamista.

Seksi voi alkaa aamulla puhelimeen kilahtavasta vihjaavasta viestistä tai kylppärin peiliin liimatusta viestilapusta. Se voi jatkua lounaalla keskustelemalla siitä, mistä toinen seksissä nauttii tai mitä hän haluaisi kokeilla. Kaikki tämä tuo seksiin rentoutta, sitä paljon puhuttua leikkisyyttä.

5. Seksistä puhuminen on vaikeaa. Haittaako se?

Jos puhuminen ei tunnu luontaiselta, seksiin saa rentoutta muillakin keinoilla. Voitte riisuutua ja asettautua sohvalle yhteisen viltin alle katsomaan telkkaria. Tarkoituksena ei ole päätyä makuuhuoneeseen, vaan nauttia toisen alastoman kehon läheisyydestä.

Makuuhuoneeseen päätyminen ei haittaa, kunhan se ei tapahdu joka kerta: harjoituksen tarkoituksena on lisätä läheisyyttä ilman, että siihen liittyy paineita tulevasta.

Makuuhuoneeseen siirtyminenkään ei saisi automaattisesti tarkoittaa seksiä. Siellä voi harjoitella itsehillintää, eikä edetä tutulla kaavalla maaliin asti. Sen sijaan voidaan kokeilla ja tunnustella ja nauttia toisistamme ilman ajatusta siitä, että tietyssä pisteessä nautinto loppuu – kuten se yhdyntäkeskeisesti ajatellessa usein tekee.

Lue myös: Miten saisin vaimoni innostumaan seksikokeiluista? Lue seksuaalineuvojan vinkit rohkaisuun

6. Miten säilyä viriilinä loppuun asti?

Valitettavan usein ihminen saatetaan määritellä seksuaalisuuden alueella iäkkääksi aiemmin kuin muun toimintakyvyn alueella.

Seksuaalisuus säilyy ihmisessä elämän loppuun asti. Se on elinvoimaa, jota kannattaa vaalia. Kiinnostus, uteliaisuus ja halu kokeilla pitävät sitä yllä. Seksuaalisille tunteille ja ajatuksille on tilaa kaikenikäisten ihmisten mielissä, eikä niitä pidä torjua.

Jos seksuaalisuuteen liittyvät asiat aiheuttavat syyllisyyttä, häpeää tai pahaa oloa, niistä kannattaa keskustella ammattilaisen kanssa. Seksi voi olla yhtä kutkuttavan ihanaa kahdeksan- kuin parikymppisenä.

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 6/2023.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X