Totta vai tarua: Voiko puutiaisaivotulehdus viedä työkyvyn tai jopa hengen?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
puutiaisaivotulehdus leviää punkkien välityksellä
Puutiaisaivotulehdus eli Kumlingen tauti on puutiaisten eli punkkien pureman välityksellä tarttuva virustauti. © istock
Punkkirokotetta kannattaa harkita, jos haluaa viettää luonnossa aikaa rauhallisin mielin, sanoo Rokotepalvelun vastaava lääkäri Jukka Vakkila.

Pahimmillaan puutiaisaivotulehdus voi viedä työkyvyn tai hengen

Totta. Pahimmillaan puutiaisaivotulehdus on todella vaarallinen tauti, mutta suurin osa selviää siitä onneksi melko lievin oirein tai täysin oireettomana. Noin kaksi kolmasosaa tartunnan saaneista sairastaa vain lievää flunssaa muistuttavan infektion.

Mitä iäkkäämpi ihminen on, sitä suurempi todennäköisyys hänellä on saada vaikea tautimuoto. Noin kolmasosa tartunnan saaneista saa keskushermosto-oireita. Noin kymmenen prosenttia saa vielä vakavampia seurauksia, kuten halvauksen, josta saattaa seurata esimerkiksi puhe- tai liikuntakyvyn menettäminen. Kuolemantapaukset ovat harvinaisia, mutta mahdollisia.

Puutiaisaivokuumeelta voi hyvin suojautua päivittäisellä punkkisyynillä

Tarua. Puutiaisaivokuumetta aiheuttava TBE-virus leviää punkin pureman välityksellä. Virus on eläimen syljessä, ja se ehtii tarttua ihmiseen jo muutamassa sekunnissa. Virus on jo tarttunut siinä vaiheessa, kun ihminen huomaa punkin kiinnittyneenä ihollaan. Borrelioosin torjunnassa punkkisyyni sen sijaan on tärkeä toimenpide.

Borreliabakteerin tarttuminen vie useita tunteja. Yleensä se ei ehdi siirtyä ihmiseen, jos sitä kantava punkki poistetaan ihosta jo saman vuorokauden aikana.

Lue myös: Punkki iholla – Miten borrelioosi ja puutiaisaivotuleh­dus oireilevat? Lue vastaukset 10 kysymykseen

Jokaisen, joka viettää paljon aikaa riskialueilla, kannattaa rokottautua

Totta. Jos viettää paljon aikaa luonnossa riskialueilla, on hyvä ottaa TBE-rokote. Eniten TBE-virusta kantavia punkkeja on Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Lappeenrannan seudulla ja Kotkan saaristossa. Pienempiä pesäkkeitä on kuitenkin muuallakin ympäri Suomea.

Viime vuosina puutiaisaivokuumetapaukset ovat lisääntyneet nopeasti. Viime vuonna tapauksia oli koko maassa noin 170, kun taas edellisvuonna niitä oli 90. Syynä on ilmeisesti se, että ilmaston lämpeneminen on luonut punkeille entistä suotuisammat elinolosuhteet.

Lue myös: Mikko sai puutiaisaivokuumeen: ”Heräsin neliraajahalvaantuneena”

X