Kyy puree – Miksi ibuprofeiinia ei saa ottaa kyyn pureman jälkeen?

Kyy on Suomen ainoa myrkyllinen käärme. Vaikka kyyn purema ei aina välttämättä eritäkään myrkkyä, tilanne kannattaa ottaa vakavasti, muistuttaa yleislääkäri Emilia Lagus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© OM-arkisto

Kyy on Suomen ainoa myrkyllinen käärme. Vaikka kyyn purema ei aina välttämättä eritäkään myrkkyä, tilanne kannattaa ottaa vakavasti, muistuttaa yleislääkäri Emilia Lagus.
Teksti: Jaana Kalliokoski

Kun nuori kyy puree, sen purema ei ole niin vaarallinen kuin aikuisen, eikä silloin tarvitse mennä lääkäriin

Tarua. Joidenkin tutkimusten mukaan nuori kyy ei välttämättä osaa säännöstellä myrkkyään vaan purskauttaa koko myrkkylastin kerralla. Erityisesti lasten ja vakavasti sairaiden, vanhusten sekä raskaana olevien on mentävä heti lääkäriin. Myös lemmikki on vietävä heti eläinlääkäriin.

Terve aikuinen voi ottaa ensin yhteyttä kunnan terveysneuvontaan ja kuulostella oloaan. Hälytyskeskukseen tulee soittaa heti, jos vointi huononee. Koskaan ei voi tietää, miten elimistö reagoi kyyn myrkkyyn.

Lue myös: Kun kyy puree, tärkeintä on pysyä liikkumatta – Näin kyyn purema oireilee ensimmäisenä

Myrkyn antiseerumi eli käärmeseerumi voi sekin olla haitallista

Totta ja tarua. Lääkkeillä on yleensä aina haittavaikutuksensa. Antiseerumia annetaan vain sairaaloissa, ja lääkäri arvioi aina huolellisesti sen riskit ja hyödyt.

Nesteytys on ensisijaisen tärkeä kyyn pureman hoidossa, koska myrkky turvottaa ja vie elintärkeitä nesteitä suonista. Lisäksi tarvitaan jäykkäkouristusrokotus ja mahdollisesti antibioottia.

Ibuprofeiinia ei saa ottaa kyyn puremaan

Totta. Mitään tulehduskipulääkettä ei saa ottaa kyyn puremaan. Kyyn myrkky voi olla haitallinen munuaisille, ja ibuprofeiini voi pahentaa tilannetta. Käärmeenpuremaan voi ottaa parasetamolia. Kortisonitabletista ei ole hyötyä.

Kyyn purema jalkaan on haitallisempi kuin muualle kehoon

Tarua. Pään alue on pahin kyyn puremalle, sillä hengitystiet voivat tukkeutua turvotuksen vuoksi. Raajat ovat tyypillisimpiä alueita kyyn puremalla. Puremakohta tulee pitää liikkumattomana, ettei myrkky pääse leviämään elimistössä.

Lue myös: Kun kyy puri Mocca-koiraa, labradorinnoutajan jalat pettivät: ”Se ei olisi selvinnyt hengissä ilman vastaseerumia”

Mocca Pia kyy

Pia Haavisto säikähti ja kuljetti pitkään lenkeillä mukanaan vahvaa verkkoa, jolla pystyisi kuljettamaan Moccan autolle, jos kyy vielä purisi sitä. © Sini-Marja Niska

X