Paino nousee talvella – Mistä tämä talvikilojen karttuminen johtuu?

Parin kilon painonnousu talvella on aivan normaalia, kertoo ylilääkäri André Heikius Painoklinikka.fistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Parin kilon painonnousu talvella on aivan normaalia, kertoo ylilääkäri André Heikius Painoklinikka.fistä.
Teksti:
Hanna Vilo

Karttuiko sinullekin talvikiloja, kun paino nousee kaamosaikaan? Selvitimme ilmiön syitä ja annamme vinkkejä painonhallintaan.

Paino nousee kaikilla ihmisillä talvella

Tarua. Läheskään kaikilla ihmisillä ei ole vuodenkiertoon liittyvää painonnousua. On kuitenkin totta, että osalla ihmisiä on taipumus saada 0,5–3 kiloa lisää painoa talvisin. Ilmiön taustalla on yleensä monia tekijöitä.

Yksi merkittävimmistä syistä on valon puute, joka vaikuttaa muun muassa liikuntatottumuksiin, hormoneihin ja ruokahaluun sekä niiden kautta myös aineenvaihduntaan. Osalla ihmisiä kilot putoavat itsestään kesän aikana, toisilla niillä taas on taipumusta jäädä.

Lue myös: Viskeraalirasva vyötäröllä sulaa liikkumalla – Painonpudotus parantaa sisäelimien toimintaa, kun rasvakudos vatsaontelossa vähenee

Viskeraalirasvan määrää voidaan mitata helposti kehonkoostumusmittauksella.
Viskeraalirasvan määrää voidaan mitata helposti kehonkoostumusmittauksella. © iStock

Talvella syödään usein tiedostamattomasti enemmän lihottavia ruokia

Totta. Talviaikaan syödään usein enemmän kaloripitoisia herkkuja, mikä saattaa johtua sekä sosiaalisista, psykologisista että biologisista syistä. Esimerkiksi marras- ja joulukuussa on usein paljon erilaisia juhlia, joissa on tapana syödä sokerisia ja rasvaisia ruokia.

Osalla ihmisiä talven pimeys taas antaa keholle signaalin haluta hyvin kaloripitoisia ja varsinkin runsaasti hiilihydraatteja sisältäviä ruokia. Lisäksi matalaa mielialaa voidaan pyrkiä nostamaan esimerkiksi syömällä suklaata.

Lue myös: Johannan, 30, elämänhalu oli hukassa – Näin paino putosi yli 50 kiloa ja ilo palasi arkeen energian kera: ”En kieltänyt itseltäni kokonaan mitään”

Talvikilojen karttumista ei voi välttää

Tarua. Jokainen pystyy vaikuttamaan omaan painoonsa. On kuitenkin tärkeää tiedostaa, mistä painonnousu johtuu. Jos syynä on kaloripitoiset ruoat juhlissa, niitä kannattaa tietoisesti syödä vähemmän ja valita lautaselle myös kevyempiä vaihtoehtoja.

Kaikesta ei siis tarvitse kieltäytyä, mutta annoskokoihin on syytä kiinnittää huomiota. Jos taas painonhallinnan haasteena on pimeyden aiheuttama jaksamisen puute, kannattaa varata riittävästi aikaa palautumiselle ja nukkumiselle. Väsyneenä ihminen tekee yleensä huonoja ruokavalintoja.

Lue myös: Elämäntapamuutos onnistuu, kun nukut enemmän ja stressaat vähemmän – Lue 14 ohjetta arjen pieniin valintoihin ja painonhallintaan 

Elämäntapamuutos ja painonhallinta vaatii pieniä muutoksia arkeen.
Elämäntapamuutos ja painonhallinta vaatii arkeen pieniä muutoksia. Lue, miten asiantuntijamme neuvovat! © iStock
X