Runsas valkovuoto sotkee pikkuhousut – Miten vuotoa voi hillitä?

Emätintä ei saa kuivata sisältä, eikä alapesuja saa tehdä liian usein, ettei emättimen hienoa normaaliflooraa häirittäisi. © istockphoto
”Pidän limakalvoni kunnossa ­paikallisestrogeenilla. Runsas, lääkärin sytolyysiksi nimeämä valkovuoto sotkee pikkuhousut. Onko tähän hoitoa?”

Valkovuodon tehtävänä on puhdistaa emätintä. Toisilla naisilla valkovuotoa esiintyy enemmän kuin toisilla. Mikäli valkovuoto on hajutonta, eikä ärsytä sen enempää, tilanteesi kuulostaa normaalilta. Jos haluat käyttää pikkuhousunsuojia, niiden tulisi olla ihoystävälliset ja hajusteettomat, mikä auttaa välttämään ihoärsytystä.

Emättimen normaalifloora koostuu laktobasilleista. Sen säilyttäminen on tärkeää. Emätintä ei saa kuivata sisältä, eikä alapesuja saa tehdä liian usein, ettei emättimen hienoa normaaliflooraa häirittäisi. Ulkosynnyttimet kannattaa pestä lämpimällä vedellä kerran päivässä, ja pesussa voi käyttää perusvoidetta.

Sytolyysi eli hapan valkovuoto

Sytolyysillä tarkoitetaan emättimen normaalia tilannetta, jossa hapan pH hajottaa emättimen pintakerroksen epiteelisoluja. Tästä voi seurata kutinaa ja kirvelyä, mitkä voidaan sekoittaa helposti hiiva­tulehduksen oireisiin.

Oireeton sytolyysi ei vaadi hoitoa. Oireisen sytolyysin hoitona käytetään paikallis­estrogeeneja, jotka kypsyttävät emättimen pintasolukon sellaiseksi, että solut eivät hajoa ja aiheuta kutinaa ja kirvelyä.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Katja Kero.

Vaihdevuosissa estrogeenin puute aiheuttaa kutinaa, kuivuutta, kirvelyä, yhdyntäkipuja ja virtsavaivoja. Sen hoitona on niin ikään paikallisestrogeeni säännöllisesti kaksi kertaa viikossa. Voit kokeilla voiteen sijasta paikallisestrogeenitablettia tai -geeliä, jotka eivät valu yhtä paljon kuin rasvamaiset valmisteet.

Mikäli naisella on erittäin kuivat limakalvot ja esimerkiksi yhdyntäkipua, voidaan toteuttaa yhdistelmähoitoa, jossa emättimeen annostellaan emätintabletti ja ulkosynnyttimille sipaistaan lisäksi iltaisin estrogeenivoidetta.

Jos valkovuodossasi on esimerkiksi pahaa tympeää kalamaista hajua, kannattaa käydä uudestaan gynekologisessa tutkimuksessa vaivan syyn selvittämiseksi.

Asiantuntijana LT naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja Katja Kero.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/21.

Lue myös: Suoliston bakteerit – Miksi suoliston kunto on terveyden avain? Lue 12 kysymystä, jotka lisäävät hyvinvointiasi

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti