Sairauskohtaus yllätti Jari-Pekan, 44, terveistä elämäntavoista huolimatta: ”Jos aivoinfarkti olisi iskenyt hengityskeskukseen, en olisi tässä”

Sairauskohtaus yllätti Jari-Pekka Haatajan suhteellisen terveistä elämäntavoista huolimatta. Lopulta aivoinfarktin syy jäi salasyntyiseksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jari-Pekka Haataja toivoo, että pystyy palaamaan normaaliin elämään, työhönsä ja auton rattiin mahdollisimman pian.

Sairauskohtaus yllätti Jari-Pekka Haatajan suhteellisen terveistä elämäntavoista huolimatta. Lopulta aivoinfarktin syy jäi salasyntyiseksi.
Teksti: Jaana Skyttä

Jari-Pekka Haataja, 44 oli juuri aloittanut työssään graafisen alan yrityksessä, kun sairauskohtaus yllätti hänet nukkuessa. Aivoinfarkti jäi salasyntyiseksi, sillä sairauskohtauksen syy ei koskaan selvinnyt.

Jari-Pekan näkö ei ole kuukausien jälkeenkään palautunut täysin.

Näkökenttä toimi vain silmien reuna-alueilla

”Oli varhainen aamu elokuun alussa, 2020. Nousin ylös mennäkseni vessaan, jolloin vaimoni kysyi kelloa. En erottanut lukemia rannekellostani, joten pyysin palatessa vaimoani sytyttämään lukuvalon.

Valojen sytyttyä epäilykseni osoittautui oikeaksi, näölleni oli tapahtunut jotain kummallista. Kauhukseni en nähnyt vaimoni kasvoja kuin osittain. Aivan kuin hänen kasvoistaan olisi puuttunut palasia. Se tuntui todella pelottavalta.

Soitin heti ambulanssin. Näin silmieni reuna-alueilla, ja hätäkeskuslaitoksen numero on onneksi lyhyt.

Olin ollut aina terve enkä käsittänyt ollenkaan, mitä oli tapahtunut. Minut vietiin sairaalaan pillit huutaen.”

Varjoainekuvaus ei paljastanut tukoksia – magneettikuvasu paljasti lievän aivoinfarktin

”Ensiavussa tehtiin varjoainekuvaus. Tukoksia ei löytynyt. Päivystyksessä kävi ilmi, että silmänikin olivat kunnossa, vaikka minulla oli edelleen näkö­kenttä­puutoksia.

Lopulta magneettikuvaus paljasti, että olin saanut selkeän, mutta lievän aivoinfarktin, joka oli iskenyt näkökeskukseen. Aivoinfarktilleni ei kuitenkaan löytynyt syytä.

Jo varhaisessa vaiheessa minua kysyttiin mukaan kansainväliseen Secreto-tutkimukseen, jossa tutkitaan alle 50-vuotiaiden salasyntyisten aivoinfarktien syitä. Suostuin.”

Viikko sairaalassa

”Olin sairaalassa vajaan viikon. Päivät täyttyivät erilaisista tutkimuksista ja oman vuoron odottelusta. Secreto-tutkimukseen liittyen minulle tehtiin todella tarkat veritutkimukset, geenejäkin tutkitaan. Tutkimuksen ansiosta sydämen ultraääni- eli echo-tutkimus tehtiin kahteen kertaan, mutta sekään ei tuonut lisävalaistusta asiaan.

Muutamassa päivässä näkökykyni alkoi palautua, joskin sahaavasti. Varsinkin alussa tarkannäön paikkeilla värikylläisyys oli voimakas. En myöskään tunnistanut kaikkia minua päivittäin hoitaneita henkilöitä heidät uudestaan nähtyäni. Pahoittelin sitä heille.

Minulle määrättiin kolesteroli- ja verenpainelääkitys sekä veren hyytymistä estävät lääkkeet. Tosin verenpaine-oireita ei ollut ja kolesteroliarvot olivat raja-arvojen sisällä.”

”Miten hyvänsä, minulla kävi tuuri”

”Ennustetta täydelliseen palautumiseen ei voida vielä antaa.

Jos uutta ei ilmene, sairauslomani kestää marraskuun loppuun saakka, samoin ajokielto henkilöauton osalta. Vanhan kuorma-autokortin poliisi vei pois. Uuden kortin saan aikaisintaan helmikuussa. Asumme maaseututaajamassa, joten ajokielto tuntuu hankalalta. Onneksi vaimollani on ajokortti.

Olemme taloudellisesti tiukoilla, sillä Kelan sairauspäiväraha kattaa vain tietyn prosenttiosuuden viime vuoden tuloihini pohjautuen, ja olin osan vuotta työttömänä.

Näköongelmat haittaavat arjessa. Esimerkiksi lukeminen käy hitaammin kuin ennen. Väsähdän välillä aivan yllät­täen. Harrastan pyöräilyä, mutta se on jäänyt vähemmälle, sillä pohdin, mitä tapahtuisi, jos en näkisikään riittävän hyvin.

Kävin Aivoliitto ry:n (AVH) etänä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, joka oli alkuinfo aivoverenkiertohäiriön saaneille potilaille. Juttelen myös vaimoni kanssa kokemastani.

Jälkeen päin olen ajatellut, viestikö tulevasta sairauskoh­tauksesta minua parin päivän ajan ennen tapahtunutta vaivannut päänsärky. Arvelin päänsäryn johtuvan huonosta työasennosta, sillä olin tekemässä pientä remonttia omakotitaloomme.

Miten hyvänsä, minulla kävi tuuri. Jos aivoinfarkti olisi iskenyt hengityskeskukseen, en todennäköisesti olisi tässä nyt.

Katson elämää toiveikkaana eteenpäin.”

Lue myös: Aivoinfarkti vei Kari Helinin, 44, työkyvyn – Kela ja Elo arvioivat hänet työkykyiseksi ja hylkäsivät eläkehakemuksen – Näin vakuutuslääkärit kävelevät potilasta hoitavan lääkärin lausunnon yli

X