Hypnoosi auttoi jännitykseen – Hypnoterapia selkeytti Samin mielen ja toi itsevarmuutta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Entinen kilpauimari Sami Myllykangas
Entisenä kilpauimarina Sami Myllykangas ajattelee, että hypnoterapia voi olla avuksi myös urheilijoille. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Sami Myllykangas tiesi osaavansa asiansa, mutta koetilanteessa hän ei saanut kykyjään esiin. Sitten tuttava ehdotti hypnoterapiaa.

Pääsykoetilanteessa Sami Myllykangasta, 35, jännitti, ja hänen päähänsä tuntui ilmestyvän tyhjä aukko.

Hän tiesi osaavansa kysyttävät asiat, mutta kun ne olisi kokeessa pitänyt kirjoittaa paperille, ajatus ei kulkenut ollenkaan. Sama toistui muutaman kerran. Myllykangas jäi joka kerta vain parin pisteen päähän opiskelupaikasta lääketieteellisessä.

Liiallinen jännittäminen

Lääketieteelliseen pääsy oli minulle tärkeä asia, sillä halusin vaihtaa alaa. Työ sähköinsinöörinä ei enää tuntunut hyvältä. Lääkärin ammattiin minulla taas oli vahva kutsumus, sillä olen aina ollut kiinnostunut terveydestä ja halusin auttaa muita hyvän ongelmanratkaisukykyni avulla.

Liialliseen jännittämiseen tyssänneet pääsykokeet tietysti harmittivat, koska harjoituskokeet olivat aina menneet todella hyvin. Minua stressasi, että koko vuoden valmistautuminen mitattiin vain muutaman tunnin aikana. Kaiken piti siis mennä oikealla hetkellä juuri nappiin.

Joka kerta kun pääsykoe alkoi, tunsin oloni valtavan jännittyneeksi, enkä pystynyt saavuttamaan parasta mahdollista suoritustasoani. Unohdin monia perusasioita, jotka normaalisti osasin sujuvasti.”

Hypnoterapia muutti ajatusmaailmaa

”Onneksi kuulin tuttavani kautta mahdollisuudesta päästä kokeilemaan hypnoterapiaa. Olin jo parin vuoden ajan tehnyt mindfulness-harjoituksia päivittäin, ja niistä minulla oli hyviä kokemuksia. Siksi olin avoimen utelias myös hypnoterapiaa kohtaan. Uskoin, että voisin saada siitä kaipaamaani rentoutusapua jännittävään tilanteeseen.

Viime vuoden helmikuussa varasin ajan hypnoterapeutille, jolle kerroin ongelmastani. Ensimmäisellä kerralla pääasiassa juttelimme ja mietimme yhdessä, miten lähdemme työskentelemään.

Rentoustustekniikoita on erilaisia, ja minä halusin nimenomaan muuttaa omaa ajatusmaailmaani positiivisemmaksi koetilanteessa. Halusin, että alitajuntani olisi puolellani ja tukisi onnistumistani.”

Hypnoterapia rentouttaa syvästi

”Hypnoositilanteista en muista tarkkoja yksityiskohtia. Niissä hypnoterapeutti puhui, ja minä sain vain kuunnella ja rentoutua. Joka hoitokerran jälkeen oloni oli rauhallinen ja levollinen.

Vastaanotolla kävin kymmenen kertaa noin viikon välein. Lisäksi sain mukaan rentoutusäänitteitä, joita kuuntelin kotona. Harjoitukset tuntuivat koko ajan hyviltä, ja oloni oli luottavainen.

Hypnoterapia on kaukana television show-ohjelmista, joissa hypnotisoija voi sormia napsauttamalla saada jonkun uskomaan, että tämä on vaikka kana. Sen sijaan harjoitukset olivat syvästi rentouttavia.”

Terapian tuoma muutos

”Toukokuussa koitti jälleen tärkeä pääsykoepäivä. Olin valmistautunut aikaisempien vuosien tapaan erittäin huolellisesti.

Jo pari päivää ennen koetta huomasin yllätyksekseni, että oloni oli todella varma, enkä tuntenut minkäänlaista levottomuutta. Koetta edeltävänä yönä nukuin huonosti, mutta aamulla olo oli siitä huolimatta hyvä.

Kokeessa koko viiden tunnin ajan pystyin vastaamaan kysymyksiin hyvin tehokkaasti. Mieleni oli selkeä, ja kaikki eteni omalla painollaan.”

Hypnoterapeutin työ kiinnostaa

”Kesäkuussa minua odotti iloinen yllätys: sain opiskelupaikan Helsingin lääketieteellisestä eli juuri sieltä, minne olin aina halunnutkin. Opinnot aloitin elokuussa.

Hypnoterapiaa en ole pääsykokeiden jälkeen tarvinnut, mutta olen itse kiinnostunut opiskelemaan myöhemmin hypnoterapeutiksi. Tiedän, että joillain lääkäreillä on jo vastaava koulutus.

Koen, että siitä voisi olla paljon hyötyä minullekin lääkärin työssä. Uskon voivani auttaa potilaita, jotka kärsivät jännitystiloista tai riippuvuuksista.

Päivittäistä kymmenen minuutin mindfulness-meditaatiota jatkan edelleen. Mielellä on suuri vaikutus hyvinvointiin, ja haluan pitää mieleni rauhallisena ja selkeänä.

Lue myös: Lopeta tupakointi hypnoosin avulla

Lue myös: Hypnotisoija Olliver Hawk eli Olavi Hakasalo nousi aikansa superjulkkikseksi – Riskialtis lavahypnotisointi on kielletty monissa maissa vaan ei Suomessa

Olliver Hawk

Sadat tuhannet suomalaiset näkivät Olliver Hawkin hypnoosinäytöksen 1960-luvulla, mikä teki hänestä hetkessä kuuluisan. © wikimedia commons / helsingin sanomat

X