Jukka Rasila korjasi elintapojaan viidenkympin villityksenä – Alkoholi jäi, kunto nousi: ”Intohimo palasi elämään”

Kun 50-vuotispäivä läheni, näyttelijä Jukka Rasila ryhtyi korjaamaan elintapojaan. Sillä oli yllättäviä seurauksia: vanhojen patoumien purkamista terapeutin vastaanotolla – ja lopulta rakastuminen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elämäntaparemontissaan Jukka Rasila jätti tupakan, alkoholin ja lihapainotteisen ruokavalion. ”Tuntuu ihmeelliseltä, kuinka onnellinen oloni voi olla.”

Kun 50-vuotispäivä läheni, näyttelijä Jukka Rasila ryhtyi korjaamaan elintapojaan. Sillä oli yllättäviä seurauksia: vanhojen patoumien purkamista terapeutin vastaanotolla – ja lopulta rakastuminen.
Teksti: Eveliina Lauhio

Keväällä 2019 näyttelijä Jukka Rasila päätti, että nyt on aika remontoida elämäntavat. Elokuiset viisikymmentävuotissyntymäpäivät häämöttivät. Siihen asti Jukka oli keskittynyt monta vuotta lähinnä töihinsä ja lapsiinsa.

”Tajusin, että olin näännyttämässä itseni töillä ja hyvinvointini laiminlyönnillä. En ollut pitänyt kahta viikkoa pitempää lomaa kymmeneen vuoteen.”

Koska lapset eivät enää vaatineet niin paljon huolenpitoa, Jukka päätti raivata aikaa itselleen ja keskittyä omaan onnellisuuteensa.

Toukokuussa 2019 Jukka jättäytyi pois töistä ja teki arkipäiviinsä aikataulun. Se sisälsi syömistä, lepäämistä ja hänen uutta suosikkiharrastustaan frisbeegolfia.

Lomatunnelmaan pääseminen pitkästä aikaa ei kuitenkaan käynyt helposti. Kului kuukausi, ennen kuin hän ymmärsi, ettei seuraavana päivänä ole kiire töihin.

Mutta kun Jukka viimein ymmärsi vaihtaa vapaalle, tapahtui jotain yllättävää.

Apua terapiasta

Rennon lomafiiliksen sijaan Jukka tunsi olonsa kurjaksi. Hänen mieleensä alkoi pulpahdella asioita kaukaa lapsuudesta lähtien. Menneisyyden möröt nostivat päätään voimalla ensimmäistä kertaa Jukan elämän aikana.

”Siihen asti olin kai onnistunut painamaan ne taka-alalle jatkuvalla töiden tekemisellä ja hektisellä arjella.”

Jukan olo oli levoton. Ajatukset harhailivat sinne ja tänne. Öisin oli vaikea nukkua.

”Päivisin minua lähinnä itketti. Uin todella syvissä vesissä.”

Kuukauden oireiltuaan Jukka ymmärsi, että hän ei pärjää yksin. Hän aloitti seitsemän kuukauden mittaisen terapian.

”Terapeuttini Jussin kanssa kävimme läpi käsittelemättömiä asioita menneisyydestäni. Samoihin aikoihin aloin käydä myös Rosen-terapiassa, joka on kosketukseen ja puhumiseen perustuvaa kehoterapiaa.”

Terapiat auttoivat Jukkaa nopeasti. Jo muutamassa kuukaudessa hän huomasi vointinsa kohentuneen. Terapeuttien vastaanotoilla Jukka sai itkettyä itsestään ulos ne kivut, jotka olivat patoutuneet hänen sisäänsä.

”Olin aina kuvitellut, että näyttelijänä saan purettua tunteitani lavalla. Ei se mene niin. On eri asia itkeä omana itsenään kuin roolin suojissa.”

Jukka alkoi harrastaa useita liikuntalajeja. Frisbeegolf on yksi hänen suosikeistaan. © Tommi Tuomi

Jukka alkoi harrastaa useita liikuntalajeja. Frisbeegolf on yksi hänen suosikeistaan. © Tommi Tuomi

Viimeiset sauhut ja elämäntaparemontti

Jukka käsitteli terapiassa menneisyyden lisäksi tulevaa. Hän halusi tehdä elämäntaparemontin – ja ennen kaikkea päästä eroon tupakasta. Yli 30 vuotta sauhutelleena Jukka oli tupakanpolton ja sen lopettamisen ammattilainen.

Jukka oli yrittänyt päästä tupakasta eroon kymmeniä kertoja elämänsä aikana, milloin turvautuen sähkötupakkaan, milloin nikotiinilaastareihin.

”Joskus pystyin olemaan viikkoja tai kuukausia polttamatta. Joka kerta kuitenkin lopulta repsahdin vanhaan tapaani ja podin siitä morkkista. Pahinta oli se, että koin olevani huono esimerkki lapsilleni.”

Terapiassa Jukka sai oivalluksen, jonka avulla hän on ollut savuton jo yli kaksi vuotta.

”En enää yrittänyt pakottaa itseäni luopumaan tupakasta, vaan ajattelin, että minä saan valita terveellisen elämän. Kun pakko loppui ja tilalle tuli ajatus valinnasta, pääsin tupakasta eroon kerralla.”

Jukan mielestä hänen tärkein terveystekonsa on ollut tupakasta luopuminen. Hän kärsi aiemmin jatkuvasta limaisesta yskästä ja allergisesta nuhasta. Lääkäri oli myös todennut Jukalla alkavan keuhkoahtauman.

Jukka haki savukkeista rauhaa moniin eri tunnetiloihin: iloon, suruun, stressiin, kiireeseen, ahdistukseen ja tylsyyteen.

”Poltin niin paljon, että se olisi voinut viedä minut ennenaikaisesti hautaan. Ymmärsin, että minulla on elämän viimeinen kolmannes vielä edessä. Päätin, etten halua elää sitä puolikuntoisena.”

Tärkeä oivallus

Oltuaan kuukauden sauhuttelematta Jukka huomasi positiivisia muutoksia olotilassaan. Hänen korkealla huidellut verenpaineensa laski normaaliin, ja haju- ja makuaistit palautuivat.

”Minulla ei ollut ollut kymmeniin vuosiin käsitystä siitä, miltä oliivit, aurajuusto tai voisarvi maistuvat. Kun tupakan poltosta johtunut tunkkainen kalvo lähti suustani, ruokien vivahteikas makumaailma aukeni minulle.”

Kokonaisvaltaisesti virkeämpi olo kiritti Jukkaa kohti yhä parempia valintoja.

Syksyn 2019 aikana Jukka teki suuren remontin elämäntavoissaan. Tupakan polton ohella myös alkoholi oli jäänyt pois. Ruokavaliokin koki muutoksen. Ennen mielellään ison kasan grillikylkeä iltapalaksi popsinut mies alkoi kerätä lautasellensa värikkäitä kasviksia.

Mitä paremmaksi olo tuli, sitä enemmän Jukan teki mieli lähteä liikkeelle. Frisbeegolf-harrastus sai seurakseen kuntosalin, padelin, kävelyn ja rullaluisteluhiihdon. Urheilukärpänen puraisi Jukkaa niin kovaa, että hän päätyi ylikuntoon ja keho alkoi oikutella.

”Minun oli myönnettävä ikäni ja otettava rauhallisemmin. En voi viisikymppisenä treenata kuin kaksikymppinen huippu-urheilija.”

Mikä lopulta auttoi Jukkaa onnistumaan elämäntapamuutoksessaan yli odotusten?

Terapia. Sitä Jukka kiittää siitä, että hän onnistui ja sai terveytensä takaisin. Terapia laittoi hänet miettimään, kuka hän on ja mitkä asiat ovat hänelle tärkeitä.

”Ennen kuin aloitin terapian, suhtauduin elämääni ylipäätään turhan pessimistisesti. Keskustelut Jussin kanssa auttoivat minua oivaltamaan, että elämä on todella omissa käsissäni ja saan valita hyvinvoinnin.”

Lue myös: Salkkarit-näyttelijä Irina Vartia jätti alkoholin: ”Tunne-elämästäni tuli vivahteikkaampaa absolutistina”

Iloa makuuhuoneeseen

Elämäntaparemontista on kulunut yli kaksi vuotta. Jukka voi paremmin kuin nuorempana: mieliala on positiivinen, olo virkeä, henki kulkee kevyesti, ruoka maistuu, veriarvot ovat hyvät ja uni on levollista. Elämä on onnellista.

Lihaskuntoharjoittelun myötä Jukan paino on noussut hieman, kun kehosta on tullut voimakkaampi.

”Moni ystävistäni on kysynyt, että mitä sinulle on tapahtunut. Muutkin kuin minä huomaavat muutoksen.”

Hyvinvointi näkyy ilahduttavasti myös makuuhuoneen puolella.

”Melko pian tupakanpolton lopettamisen jälkeen erektioni parani. Ylipäätään ihoni tuntoherkkyys on ihan eri luokkaa kuin aikaisemmin. Intohimo palasi elämääni.”

Kokonaisvaltainen elämänmuutos heijastui myös Jukan lähisuhteisiin. Omien sanojensa mukaan hän sai viisi sisarustaan takaisin.

”Terapia auttoi minua ymmärtämään, että en ole maailman keskipiste. Työntäyteisten vuosieni vuoksi välit sisaruksiini olivat etääntyneet, mutta kun aloin voida paremmin, minulla oli voimavaroja olla kiinnostunut muidenkin kuulumisista. Nykyään olemme sisarusteni kanssa yhteyksissä säännöllisesti ja siitä olen todella iloinen.”

Elämäntaparemontti näkyy myös lompakossa. Rahaa säästyy, kun sitä ei kulu enää tupakkaan eikä alkoholiin.

Jukan on edelleen välillä vaikea uskoa, että hän teki näin ison suunnanmuutoksen. Televisio-ohjelmia hän seuraa usein käsipainoja nostellen ja kroppaa venytellen.

”En olisi uskonut pystyväni tähän. Erityisesti tupakanpolton lopettamisen ajattelin olevan minulle lähes mahdotonta. Nyt ymmärrän, että kaikki on kiinni omien ajatusten voimasta.”

Hyvinvointia edistävä elämäntapa on tullut Jukalle niin mieluisaksi, että hän uskoo haluavansa valita sen joka päivä myös tulevaisuudessa. Töiden tekemisen kanssa Jukka aikoo pitää maltin. Enää hän ei halua täyttää arkeaan pelkästään työllä.

Muutos antoi iloa kaikilla elämän osa-alueille, vaikkei alkuun helppoa ollutkaan. © Tommi Tuomi

Muutos antoi iloa kaikilla elämän osa-alueille, vaikkei alkuun helppoa ollutkaan. © Tommi Tuomi

Kukkia kihlatulle

Kuin palkinnoksi kurinalaisesta työstä Jukan elämään tuli uusi rakkaus. Jukan sinkkuaika päättyi viime vuoden maaliskuussa, jolloin hän tapasi nykyisen avopuolisonsa ja kihlattunsa Mirvan.

Jukka uskoo, että ilman tekemäänsä elämäntaparemonttia hän olisi kävellyt onnensa ohi. Tai pikemminkin onni olisi kävellyt Jukan ohi.

”Mirva on sanonut minulle, että hänen olisi vaikea seurustella tupakoivan miehen kanssa. Olin ehtinyt olla reilu puoli vuotta polttamatta, kun tapasimme. Minulla kävi mahtava tuuri!”

Ennen elämäntapamuutostaan Jukka ajatteli, että hän saattaa viettää loppuelämänsä yksin. Hän jopa epäili, ettei häntä ehkä ole luotu elämään parisuhteessa.

”Elintapoja muutettuani kyynisyys haihtui. Parisuhdeasiat alkoivat kiinnostaa uudella tavalla.”

Jukka iloitsee siitä, että hänellä on rinnallaan kumppani, jonka kanssa voi viettää aktiivista elämää. Mirva lähtee Jukan seuraksi frisbeegolfradalle. Päivät päättyvät usein kokkaamisen, josta on tullut pariskunnan yhteinen harrastus.

”Olen oppinut syömään jopa parsaa ja munakoisoa. Ennen ne eivät todellakaan kuuluneet ruokavaliooni.”

Terapia ja uusi parisuhde ovat koulineet Jukasta miehen, joka puhuu tunteistaan. Ennen hän mieluummin pakeni konflikteja. Nyt hän opettelee puhumaan asiat läpi, ennen kuin ne paisuvat suuremmiksi ongelmiksi.

Jukasta on kuoriutunut myös romantikko.

”Ostan kihlatulleni kukkia joka viikko. Eikä ihme, sillä löysin rinnalleni unelmieni naisen.”

Juttu julkaistu ensi kerran Kotilääkärin numerossa 8/21.

Lue myös: Olo on vetämätön eikä seksi maistu – hylkäävätkö testosteronit jo viisikymppisen? Kysyimme erikoislääkäriltä, miten miesten vaihdevuodet oireilevat

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X