Terttu laihtui 14 kiloa Onnikka-nettisovelluksella: ”Painoindeksini oli kolmenkympin luokkaa – olin merkittävästi liikapainoinen”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Terttu Kettunen suhtautui Onnikka-sovellukseen varauksella, mutta yllättyi iloisesti: ­sovellus auttoi karistamaan neljätoista liikakiloa.
Terttu Kettunen suhtautui Onnikka-sovellukseen varauksella, mutta yllättyi iloisesti: ­sovellus auttoi karistamaan neljätoista liikakiloa. © Teija Soini
Terttu Kettunen latasi tietokoneeseensa painonhallintasovellus Onnikan ja alkoi noudattaa sen antamia ohjeita tunnollisesti. Hitaasti mutta varmasti tapahtui ihme.

Metabolinen oireyhtymä eli MBO on kavala riskikasauma, joka vähintään kaksinkertaistaa sydänkuoleman riskin. Siitä kielivät pyöristynyt vyötärönympärys, huonontuneet veren rasva-arvot ja kohonnut verenpaine, joillakin myös heikentynyt sokerinsieto.

Oululainen Terttu Kettunen, 65, purki oman riskiryppäänsä Onnikka-nettisovelluksella.

Nivelvaivoja, ylipainoa, verenpainetta

Minulla on ollut terveysongelmia jo vuosikausien ajan. Kärsin vuosia kovista nivelvaivoista. Liikkuminen oli vaikeaa, ja lopulta en pystynyt edes kunnolla kävelemään. Sain tekonivelen vain viisikymppisenä.

Työskentelin koko työurani ajan ravintola-alalla. Työ oli hektistä, taukoja ei ehtinyt ­pitää, ja kun palasin kotiin, syöminen oli semmoista holtitonta appamista. Epäsäännöllinen rytmi seurasi minua eläkkeelle.

Painoa oli liikaa, söin veren­painelääkkeitä ja voin huonosti. Tekonivel vei nivelkivut mennessään, mutta tiesin, että loputkin niveleni olivat liikapainon takia kovilla. Mielessäni ­kyti vahva ajatus siitä, että nyt on pakko tehdä elämälle jotain.

Sitten sain kotiin tiedotteen, jossa etsittiin osallistujia tutkimukseen. Testattavana oli uusi oululainen painonhallintamenetelmä, nettipohjainen Onnikka-sovellus. Otin heti yhteyttä ja ilmoittauduin vapaaehtoiseksi.”

Painoindeksi 30

”Tutkimus alkoi vuonna 2016 lähtökartoituksella ja laajoilla verikokeilla. Painoindeksini oli kolmenkympin luokkaa, olin siis merkittävästi liikapainoinen.

Kolesteroliarvoni olivat koholla. Verensokeri oli normaali, mutta muiden mittausten perusteella oli selvää, että diabetesriski oli koholla, ja olin myös vaarassa sairastua metaboliseen oireyhtymään.

Minut oli arvottu ryhmään, jossa käyttäisin Onnikkaa kotona itsekseni, ilman ravitsemusterapeutin tapaamisia. Olin skeptinen. Olisin toivonut enemmän ohjausta ja ajattelin, että näinköhän onnistun yksin.”

Ruoka- ja liikuntapäiväkirja, painonseuranta

”Onnikka kyseli viikoittain vointiani, olotilaani ja elintapojen toteuttamista. Ruokapäiväkirjaa ja painoa seurattiin, samoin liikuntakertoja. Sain sekä myönteistä palautetta että neuvoja siihen, mitä voisi parantaa.

Tärkeitä ratkaisun avaimia tarjosi ruokapäiväkirja: tulin tietoiseksi siitä, mitä suuhun päivän aikana livahti. Huolehdin siitä, että ruokailujen väli ei ollut yli neljä tuntia, ja sain luoduksi säännöllisen ruokarytmin. Kävin kuntosalilla ja harrastamassa vesiliikuntaa. Lopulta mitään hirveän radikaalia ei tarvinnut tehdä.

Viimeisessä tapaamisessa vuonna 2018 todettiin, että metaboliseen oireyhtymään liittyvät riskit olivat kutistuneet: kolesteroli oli korjaantunut, vyötärönympäryksestä oli lähtenyt useita senttejä. Vaatekokoni oli neljä numeroa pienempi. Olin laihtunut yhteensä neljätoista kiloa.”

Onnikka auttoi elämäntapamuutoksessa

”Olen toteuttanut uusia elintapoja itsekseni jo kaksi vuotta. Syön mielelläni kasviksia, salaatteja, kasvissosekeittoja, itse paistamaani ruisleipää sekä jogurttia ja rahkaa marjojen kanssa. Liikkuminen ei tunnu vastenmieliseltä – oikein nautin siitä, että saan liikkua.

Verenpaine on pysynyt hyvässä mallissa ihan ilman lääkitystä. Olen tyytyväinen tähän olotilaan.

Olen saanut lisää jaksamista ja huomaan, että elintavat vaikuttavat myös mielialaan: asenteeni on rauhallisempi ja positiivisempi kuin ennen.

Jos on hankala päivä ja tuntuu, että mistään ei tule mitään, olotila kevenee huomattavasti, kun lähtee kävelemään, salille tai altaaseen.”

Lue myös: Haaveiletko painonpudotuksesta? Onnikka-nettisovellus auttaa laihtumaan pysyvin tuloksin

X