Totta vai tarua: Onko jäykkäkouristusrokotteesi voimassa – ja haittaako jos se ei ole?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tarvittaessa jäykkäkouristusrokote voidaan uusia varmuuden vuoksi.
Tarvittaessa jäykkäkouristusrokote voidaan uusia varmuuden vuoksi. © istockphoto
Puukko teki haavan sormeen tai sääri vuotaa verta. Milloin jäykkäkouristusrokote on uusittava? Kysymyksiin vastaa yleislääkäri Anni Saukkola Terveystalosta.

Tikkausta vaativan haavan yhteydessä on aina uusittava jäykkäkouristusrokotus.

Tarua. Lääkäri arvioi tapauskohtaisesti, milloin jäykkäkouristusrokote on uusittava. Tähän vaikuttaa, miten haava on syntynyt, onko se likainen ja koska potilas on viimeksi saanut rokotteen.

Jäykkäkouritustehosteet annetaan yleensä 25, 45 ja 65 vuoden iässä. Tämän jälkeen tehosterokote suositellaan annettavaksi 10 vuoden välein. Varsinaista kutsua rokotteeseen ei kuitenkaan tule.

Jäykkäkouristuksen voi saada pienestäkin haavasta.

Totta. Haavan koosta ei voi päätellä, tarvitaanko jäykkäkouristuksen tehosterokotetta. Ruusunpiikistäkin voi saada jäykkäkouristuksen, mikäli rokote ei ole voimassa.

Eläimen puremat on aina syytä näyttää päivystyksessä tulehdusriskin vuoksi.

Jäykkäkourituksen voimassaolosta on huolehdittava itse.

Totta. Jos ei tiedä tai muista, koska on viimeksi saanut jäykkäkouristusrokotuksen, sitä voi yrittää selvittää esimerkiksi kannasta, paperisesta rokotekortista, omasta terveyskeskuksesta tai työterveydestä. Yksinään mikään näistä ei välttämättä ole aukoton tiedonantaja.

Jos vastaus ei löydä, kannattaa ottaa yhteyttä sairaanhoitajaan tai lääkäriin. Tarvittaessa jäykkäkouristusrokote voidaan uusia varmuuden vuoksi.

X