Abba ja suurhittien salat kertaa hittilaulujen vaiheita ja syntyä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Abba ja suurhittien salat.
Abba ja suurhittien salat. © MTV3 
Abba ja suurhittien salat -dokumentissa kerrataan kappaleiden syntyyn johtaneita vaiheita ja kuullaan yhtyeen mukana soittaneita muusikoita.

Kepeä brittidokkari Abba ja suurhittien salat (2019) on aika lailla perusjuttua. Neljä Abbaa eivät itse ole availemassa 1970-luvulla luomiensa pophelmien taustoja, mutta hauskaa ja ihan fiksua on kuulla brittiläisten eksperttien selitys vaikka Abba-laulujen suhteesta Ruotsin iloiseen iskelmäperinteeseen.

Paljon tilaa saa toimittaja-fani Katie Puckrik, jolla on räväköiden kiteytysten lahja: ”Dancing Queen on musiikillista serotoniinia”, ”The Winner Takes It All on absoluuttisen ylittämättömän erotuskan magnum opus.” Myös Abba-tietokirjailija Carl Magnus Palm pitää jälkimmäistä kipaletta Abban uran koskettavimpana. Kolmantena huippuna käsitellään erityisen tarkasti Mamma Mia.

Ohjelmassa ja asian substanssissa ei ole mitään vikaa, vaan vaikkapa Abban värväämä kitaristitähti Janne Schaffer ja ääniteknikko Claes af Geijerstam kuvaavat kiinnostavasti levytysprosesseja. Geijerstamin mukaan Abban musiikillisen visionäärin Benny Anderssonin herkät kosketinkädet pitäisi aikanaan sijoittaa museoon.

Abba ja suurhittien salat, su 18.10. klo 18.00 Mtv3

Lue myös: Kummisetäni & Kekkonen: Dokumentti Georg C. Ehrnroothin elämästä ja urasta toisinajattelevana poliitikkona

X