Legendaarinen Alvar Aalto on suomalaisen Pro arte utili -muotoilusarjan ensimmäisen jakson päähenkilö

Kotimaista muotoilua käsittelevässä Pro arte utili -sarjassa tulevat tutuksi niin keramiikkataide, lasitaide, tekstiilitaide kuin rakennustaide.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alvar Aallon suunnittelema nojatuoli numero 41, "Paimio" vuodelta 1928 sai nimensä Paimion parantolan mukaan.

Kotimaista muotoilua käsittelevässä Pro arte utili -sarjassa tulevat tutuksi niin keramiikkataide, lasitaide, tekstiilitaide kuin rakennustaide.
Teksti:
Henri Waltter Rehnström

Alvar Aalto ehti elämänsä aikana paljon. Hän oli arvostettu arkkitehti, muotoilija ja akateemikko, joka jätti tunnistettavan kädenjälkensä suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun historiaan.

Sosiaalisessa mediassa nousi helmikuun alussa myrsky, kun Iittala ilmoitti poistavansa uusista tuotteistaan legendaarisen i-logon. Kohu on mainio esimerkki suomalaisten intohimoisesta suhtautumisesta kotimaiseen muotoiluun.

Aiheeseen voi tutustua syvällisemmin katsomalla uusintana pyörivää Pro arte utili -sarjaa vuodelta 1980. Se on Kirsti Petäjäniemen ohjaama ja käsikirjoittama 18-osainen kokonaisuus, jossa tutuksi tulevat niin suomalainen keramiikkataide, lasitaide, tekstiilitaide kuin rakennustaide.

Tänään esitettävässä jaksossa Ajaton Aalto tutustutaan maamme kuuluisimman arkkitehdin työhön. Hänen piirtämänsä rakennukset ovat jääneet historiaan ja hänen suunnittelemistaan valaisimista ja jakkaroista on tullut osa suomalaista sielunmaisemaa.

Lue myös: Koe Alvar Aalto -funkkistalot pyöräreitin varrella Kotkan Sunilassa ja Haminan Petkeleessä – Suuntaa Kymenlaaksoon!

Pro arte utili on osoitus siitä, miten taide ei ole luksusta, vaan arkkitehtuurin ja käyttöesineiden kautta se tuodaan osaksi ihmisen arkipäiväistä kokemusmaailmaa. Hyödyllisen taiteen puolesta puhuva sarja löytyy kokonaisuudessaan myös Yle Areenasta.

Elävä arkisto: Pro arte utili, lauantai 24.2. klo. 17.00, Teema & Fem

X