Åren rinteet: Syöksylasku on alppilajien Formula 1

Jaa artikkeliTilaa Seura
Åren rinteet antaa kiintoisia välähdyksiä lajiin.
Åren rinteet antaa kiintoisia välähdyksiä lajiin. © Yle / SVT 
Dokumentti Åren rinteet on tarina siitä, miltä syöksylasku kilpailijoista tuntuu ja mitä tarvitaan, jotta rata olisi juuri sopiva.

Entisen alppihiihtäjän Johan Candertin dokumentti Åren rinteet vuodelta 2018 on alaotsikoltaan ”elokuva syöksylaskusta”. Päällisin puolin dokumentti kuvaa urheilijoiden ja radanrakentajien valmistautumista vuoden 2018 syöksylaskun maailmancupin osakilpailuun Åressa 2018, mutta se on myös tarina siitä, miltä syöksylasku kilpailijoista tuntuu ja mitä tarvitaan, jotta rata olisi juuri sopiva.

Dokumentti alkaa vuoden 2017 keväästä, jolloin ensimmäiset kilpailijat jo saapuvat Åreskutanin tunturin rinteelle kokeilemaan rataa. Sitten seurataan vuoden ajan heidän valmistautumistaan ja radanrakentajien ponnisteluja, jotta rata olisi nopea mutta turvallinen.

Åren rinteet kiinnostaa varmasti eniten lajiin vihkiytyneitä, mutta se antaa kiintoisia välähdyksiä lajiin myös muille katsojille. Kilpailijat tahtovat toki saada hyvän sijoituksen, mutta lähes yhtä tärkeää on laskun hurma. Kun kaikki onnistuu, voi tuntea itsensä kuolemattomaksi, kuten yksi urheilija sanoo.Dokumentissa puhuvat kilpailun taustavoimien lisäksi muun muassa Ruotsin taannoiset syöksylaskusuuruudet Anja Pärson ja Patrik Järbyn sekä tulevaisuuden toivot Felix Monsén ja Lisa Hörnblad.

Åren rinteet, ti 28.1. klo 18.30 Yle Teema & Fem

Lue myös: Genetiikan vallankumous: Bioteknologian kehityksen myötä fantasiasta on yhtäkkiä tulossa todellisuutta

X