Carl Barksin Akuista veivattiin television Ankronikka – Aku Ankkaa ei nähdä juuri lainkaan Roope-vetoisissa seikkailuissa

TV-maailman juttusarja esittelee suoratoistopalveluista löytyviä sarjoja, jotka ovat tehneet tekstien kirjoittajiin vuosien varrella vaikutuksen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Disney+

TV-maailman juttusarja esittelee suoratoistopalveluista löytyviä sarjoja, jotka ovat tehneet tekstien kirjoittajiin vuosien varrella vaikutuksen.
Teksti: Jussi Karjalainen

Carl Barks piirsi ja kirjoitti suomalaisten uskollisesti rakastamia Aku Ankka -sarjakuvaseikkailuja, mutta kuinka on niiden filmatisointien laita?

Yhdysvalloissa Barksin mestarivedot olivat jo 1980-luvulla katoilemassa kioskeista, mutta ensimmäinen Indiana Jones -elokuva Kadonneen aarteen metsästäjät näytti avauskohtauksessaan väriä inspiraation lähteelle. Patsaan irroittaminen sijoiltaan vapauttaa valtavan kivikuulan, joka vyöryy kohti. Tuo oli George Lucasin kunnianosoitus Barks-seikkailulle Sunien seitsemän kaupunkia vuodelta 1954.

Asiat kääntyivät niin hauskasti, että Disney-yhtiö toi 1987 televisioon piirrossarjan ikään kuin Indiana Jonesin jättisuosion apajille. Siitä tuli DuckTales, suomeksi Ankronikka, neljän kauden mittainen hitti.

Ankronikka viljeli aiheita Carl Barksin 1950–60-lukujen sarjakuvista. Ensimmäinen kohtaus on Roope Ankka sukeltelemassa rahasäiliönsä kolikkomeressä ja heittelemässä kolikoita sateeksi ylleen. Niin Roopen hulvaton tapa virkistäytyä, rahasäiliö kuin itse Roopekin ovat luonnollisesti Barksin keksintöjä.

Ankronikka-sarja versioi muun muassa klassikot Avaruusankat, Kultainen talja ja Takaisin Klondikeen. Jälkimmäisessä Roope herkistyy muistoihin heilastaan Kultu Kimalluksesta kullankaivuuvuosilta Alaskasta.

Barksin seikkailujen superlumoa Ankronikassa ei ole rahtustakaan. Suurempi haksahdus kuitenkin on Akun ja hänen veljenpoikiensa kurlutusta muistuttava replikointi, joka kuului Aku Ankan varhaisten elokuvien slapstickiin. Harva ainakaan suomalainen lukija pystyy mieltämään sellaista puheääntä Barksin maailmoihin, joissa etenkin veljenpojat selättivät mitä vaativimmat pulmat.

Aku jätettiin Roope-vetoisista tarinoista lähes kokonaan pois, mutta Ankronikka lisäsi Ankkalinnan henkilögalleriaan uuden hahmon, lentäjä Heimo Huiman. Suosiota piisasi tv:ssä hyvin, mistä todistaa, että Ankronikasta on väsätty 2017 alkaen uutta versiota.

Disney+

Lue myös: Mato Matalan isä oli yhtä hassu kuin lastenkirjansa – Richard Scarryn poika Huck paljastaa: ”Hän aina särki tavaroita eikä hänellä ollut ikinä kärsivällisyyttä lukea käyttöohjeita”

Richard Scarryn poika Richard "Huck" Scarry Jr. on jatkanut isänsä työtä Touhula-kirjojen tekijänä.

Richard Scarryn poika Richard ”Huck” Scarry Jr. on jatkanut isänsä työtä Touhula-kirjojen tekijänä. © Pekka Nieminen/Otavamedia

X