Elokuva-arvio: American History X oli ensimmäisiä amerikkalaisia uusnatseja kuvaavia draamaelokuvia

Jaa artikkeliLähetä vinkki
American History X on vuodelta 1998.
American History X on vuodelta 1998. © Sub
Vaikka American History X -elokuvan käsikirjoituksen tarinallinen puoli on aika kaavamainen, kuvaus uusnatsien vihan ja suvaitsemattomuuden täyttämästä maailmasta tuntuu nyt ajankohtaisemmalta kuin 22 vuotta sitten.

Musiikkivideoita aiemmin tehnyt brittiohjaaja Tony Kaye teki vahvan debyytin pitkien näytelmäelokuvien maailmaan 1998 elokuvallaan American History X, joka oli ensimmäisiä amerikkalaisia uusnatseja kuvaavia draamaelokuvia.

Edward Norton nousi tähdeksi hienolla, Oscar-ehdokkuuden saaneella roolisuorituksellaan vankilassa mielipiteitään muuttaneena uusnatsina Derek Vinyardina. Hän yrittää estää pikkuveljeään Dannya (Edward Furlong) lankeamasta samoihin valkoisten ylivaltaan uskovien skinheadien porukoihin. Tapahtumapaikkana on kaikesta glamourista riisuttu Los Angeles.

Sytykkeenä Derekin rasismille toimi hänen palomiesisänsä murha mustien huumekauppiaiden käsissä. Vankilassa hän saa kokea itse uusnatsien väkivaltaa ja alkaa vihdoin ajatella maailmasta toisin.

David McKennan käsikirjoituksen tarinallinen puoli on aika kaavamainen. Silti elokuvan kuvaus uusnatsien vihan ja suvaitsemattomuuden täyttämästä maailmasta tuntuu nyt ajankohtaisemmalta kuin 21 vuotta sitten. Myös elokuvan perinteistä lineaarista kerrontaa karttava tyyli toimii yhä.

Kaye ei ole ohjannut elokuvan jälkeen kuin kolme pitkää elokuvaa, ja elokuvan tähdet Norton ja Terminator 2:sta tunnettu Furlong ovat niin ikään aika lailla kadonneet kuvioista.

****

American History X, pe 16.7. klo 00.05 Sub

Lue myös: Elokuva-arvio: Draamakomedia Tulkki peilaa Natsi-Saksan hirmutekojen vaikutuksia

X