Elokuva-arvio: Korealaistaiteilija Kogonadan ohjaama Columbus on mietteliäs taide-elokuva

Casey (Haley Lu Richardson) ja Jin (John Cho) aloittavat suhteen korealaistaiteilijan Kogonadan ohjaamassa draamassa Columbus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Casey (Haley Lu Richardson) ja Jin (John Cho) elokuvassa Columbus.

Casey (Haley Lu Richardson) ja Jin (John Cho) aloittavat suhteen korealaistaiteilijan Kogonadan ohjaamassa draamassa Columbus.
Teksti: Arto Pajukallio

Epäsymmetrinen mutta tasapainoinen, sanotaan Eliel Saarisen piirtämästä kirkosta Indianan Columbuksessa. Elokuvassa Columbus yliopistoalueen arkkitehtuuri kiehtoo kirjastossa työskentelevää opiskelijaa (Haley Lu Richardson), jonka yksinhuoltajaäiti yrittää toipua päihdeongelmastaan.

Nuori nainen tutustuu juuri kampukselle saapuneeseen korealaiseen kääntäjään (John Cho). Tämän professori-isän piti esitelmöidä yliopistolla, mutta hän joutui sairauskohtauksen seurauksena koomaan ja sairaalaan.

Kunnioittavin ja kommentoivin kuvin esitelty arkkitehtuuri tuo miljöitä ja vertailukohtia päähenkilöiden kävelyille ja keskusteluille. Suhde on – tietenkin – epäsymmetrinen, mutta tasapainoinen.

Mietteliään taide-elokuvan ohjasi, ensimmäisenä pitkänä työnään, henkilökohtaista persoonaansa varjeleva korealaistaiteilija Kogonada, joka on aiemmin tehnyt videoesseitä ihailemistaan elokuvaohjaajista. Suurten mestareiden vaikutusta voi lukea ainakin Ozun kamerasijoittelusta ehkä jopa Antonionin personoituviin rakennuksiin.

****

Columbus, la 16.5. klo 20.01 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Maps to the Stars on omaperäinen melodraaman ja satiirin ristisiitos

X