Gaudín Barcelona -dokumentti kertoo kuuluisasta arkkitehdista, joka loihti suurkaupungin tyylin

Katalonian alue ja sen suurkaupunki Barcelona Espanjassa yhdistetään värikkääseen, uskaliaaseen arkkitehtiin Antoni Gaudíin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Katalonian alue ja sen suurkaupunki Barcelona Espanjassa yhdistetään värikkääseen, uskaliaaseen arkkitehtiin Antoni Gaudíin.
Teksti:
Jussi Karjalainen

Katalonian alue ja sen suurkaupunki Barcelona Espanjassa yhdistetään kuin automaatiolla värikkääseen, uskaliaaseen arkkitehtiin Antoni Gaudíin. Yksi hänen kuuluisimmista rakennuksistaan on Sagrada Família.

Omistautunut Gaudí (1852–1926) taiteili totaaliremontissa olleen rakennuksen 52-vuotiaana, luovuutensa piikissä. Ihmeellinen talo on nimetty sen omistajan Josep Batllón mukaan Casa Batllóksi. Gaudí tahtoi sisäportaikon vievän kokijan vedenalaisiin maailmoihin. Hän inspiroitui pyörteistä ja merifossiileista, mikä näkyy ympäri rakennusta. Katto puolestaan on lohikäärmeen suomuinen selkä Katalonian omasta legendasta, jossa Pyhä Yrjö kukisti lohikäärmeen.

Gaudí ei piirtänyt Casa Batllóon suoria kulmia. Mestari on toki osa laajempaakin liikettä, jugendia, kuten tyyliä meillä kutsuttiin. Vaikkapa Casa Batllón julkisivusta sääriluupylväineen olisi varmaan väitelty Suomessa pitkät ajat ennen hyväksyntää. Niin on näyttävä talo. 

Gaudin Barcelona, lauantai 30.9. klo. 20.00, Teema & Fem 

X