Jumalasta Guruun: Tanskalaisdokumentti syventyy idän henkisyyden oppeihin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Raja Bjarne dokumentissa Jumalasta Guruun.
Raja Bjarne dokumentissa Jumalasta Guruun. © Yle kuvapalvelu
Nuoret alkoivat 50 vuotta sitten kiinnostua länsimaissa itämaisista uskonnoista ja muista erilaisista suuntauksista. Jumalasta Guruun syventyy aiheeseen.

Kolmeosainen tanskalaisdokumentti Jumalasta Guruun kauhoo esimerkkejä siitä henkisyydestä, jota länsimainen nuoriso lähti tavoittelemaan idän opeista. Sarja ei kuitenkaan tunnu tietävän mihin keskittyisi.

Nuorisolla tarkoitetaan heitä, jotka puoli vuosisataa sitten löysivät rauhan sanoman LSD-tripeillä tai aloittivat Maharishi Mahesh Yogin kehittämän transsendenttisen meditaation. Luvattoman epätarkasti ohjelma puhuu tässä yhteydessä (jo hajonneen) The Beatlesin vaikutusvallasta 70-luvun nuorisoon. Yhtye ja muita viihdemaailman kuuluisuuksia toki matkusti vuonna 1968 Intiaan Maharishin oppiin, mutta pian he myös valtaosin sanoutuivat gurusta irti. On perusteetonta yrittää ammentaa yhtyeen jäsenten tuonaikaisesta tuotteliaisuudesta mitään erityisansiota retriitille, pikemminkin Maharishi sai lauluissa kyytiä.

Sen sijaan meditaatiokursseja jo 39 vuotta pitänyt Raja Bjarne (kuvassa) kertoo aiheesta kauniisti ja valaisevasti. Ja Tanskassa kun ollaan, nähdään miten kimppajooga sujuu Roskilden festivaaleilla vaikka olut kädessä. Skål!

Jumalasta Guruun, ma 13.7. klo 18.30 Yle Teema & fem

Lue myös: Kaupunkielämää – Ruotsalaistoimittaja tekee läpileikkauksen halvasta ja hyvästä vuokra-asumisesta

X