Kirjailija Kirsi Kunnas – Vuonna 2000 tehdyssä kotoisassa henkilökuvassa tavataan hyvävoimainen kirjailija

Jaa artikkeli
Kirjailija Kirsi Kunnas
Ylen henkilökuva omapäisestä runoilijasta Kirsi Kunnaksesta vuodelta 2000. © Yle
Kirsi Kunnas oli uraauurtava riimitaituri lastenrunon kehitysmaassa.

Vuonna 1924 syntynyt kirjailija Kirsi Kunnas menehtyi marraskuussa. Hänen lastenrunonsa ja lorunsa palaavat laukkaamaan ja tanssimaan mielessä, vaikka edellisestä lukukerrasta olisi vuosikymmeniä.

Humppa ja pomppa / humppati pomppati / villit ratsastajat / laukkaavat laukkaavat / maailman rajat. 

Niissä on rytmiä, mielikuvitusta ja luovaa leikkiä, joita ilman suomalainen runous olisi paljon kurttuotsaisempaa. Myös suomirock on niille pikkuisen velkaa.

Vuonna 2000 tehdyssä kotoisassa henkilökuvassa tavataan hyvävoimainen kirjailija. Kahden maalarin, Sylvi ja Väinö Kunnaksen, tytär muistelee nuoruuttaan taiteilijakodissa. Koulussa pieni Kirsi järkyttyi, kun opettaja näytti, kuinka lautasen ja lasin varassa piirretään ympyrät, ja saadaan reikäleipä. Sen jälkeen hän ei juuri luovasta vapaudestaan tinkinyt.

Kunnaksen tarinat Hanhiemon iloisesta lippaasta, Tiitiäisen satupuusta ja muista klassikoista ovat kiehtovaa kuultavaa. Lyhyesti äänessä ovat myös kirjailijapuoliso Jaakko Syrjä ja arkistopätkissä äiti Sylvi.

Ammatti: Kirjailija: Kirsi Kunnas, sunnuntai 5.12. klo 15.05, Teema & Fem

Lue myös: Kirsi Kunnas oli humoristi, joka uudisti suomen kieltä ja lastenkirjallisuutta – Leena Kirstinä muistelee ystävysten viimeistä kohtaamista

X