Kun lapsuudessa seksuaalinen hyväksikäyttö oli osa arkea – Marja Kurikan ohjaamassa dokumentissa viisi rohkeaa naista kertoo koskettavat tarinansa

Sosiaalisten ongelmien näyttäjä Marja Kurikka antaa puheenvuoron viidelle naiselle, jotka kertovat lapsuuden seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Marja Kurikan dokumentissa seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi joutuneet saavat äänen.

Sosiaalisten ongelmien näyttäjä Marja Kurikka antaa puheenvuoron viidelle naiselle, jotka kertovat lapsuuden seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
(Päivitetty: )
Teksti: Tero Kartastenpää

Dokumentaristi Marja Kurikka on sanonut tehtäväkseen olla tarkkailija, ei toisten elämään puuttuja. Ohjaaja tekee dokumentteja aiheista, joiden päähenkilöiden hätää yhteiskunnassa ei aina ymmärretä.

”Ei se, että suljemme silmät negatiivilta asioilta, auta yhtään”, hän sanoi Ylen haastattelussa 2014.

Dokumenttiprojektin esittämä Arvet minussa on selkeää jatketta käsikirjoittaja-ohjaaja Kurikan päämäärälle avata kiellettyjä aiheita. Siinä viisi naista kertoo, miten heitä on lapsena seksuaalisesti hyväksikäytetty.

Sosiaalisten ongelmien kuvaaja

Marja Kurikka on aloittanut kuvausjärjestelijänä jo vuonna 1991, opiskellut taiteen maisteriksi Lontoossa, mutta käynnistänyt ohjaajan uran kunnolla Yleisradion täydennyskoulutuksessa viime vuosina.

Hän on tehnyt televisiodokumentteja päihdeongelmaisia (Piripäiväkirja, 2014) ja asunnottomuudesta (Ilman kotia, 2016). Vuoden 2017 dokumentti Pienet taistelijat kertoi vakavaa sairautta vastaan taistelevista lapsista. Hän on käsitellyt sosiaalisia ongelmia kuten huostaanottoa tai huumeriippuvuutta moralisoimatta.

Kurikan tunnetuin työ taitaa olla edelleen Teiniäidit-sarja, jossa seurattiin nuorena synnyttäneitä naisia vuosina 2012–2014.

Hyväksikäytön uhreja kunnioittaen

Televisiodokumentti Arvet minussa on sävyltään kunnioittava ja kuunteleva. Haastateltavat esiintyvät nimettöminä mutta omilla kasvoillaan kokeneen elokuvaaja-dokumentaristi Marita Hällforsin hallituissa kuvissa. Vähäeleinen kerronta perustuu lähes kokonaan kokemuksistaan kertovien naisten puheelle.

Naiset kertovat kameralle yksityiskohtaisesti kokemistaan tilanteista, jotka he ovat pitkäksi aikaa ”laittaneet pois mielestä”, kuten eräs vuosien hyväksikäytön uhri sanoo. Osalle puhuminen on ollut edellytys selviytymiseen, osalle edelleen vaikeasti sanallistettava asia. Lapsuuden hyväksikäyttö on ohitettu monella taholla: perheessä, ystäväpiirissä ja lääketieteen edustajissa.

Naisille on tärkeää, että heidän henkiset arpensa huomioidaan ja niiden vaikutusta ymmärretään nykyisessä elämässä.

Dokumentti kytkeytyy osaksi #metoo-kampanjaa, jossa seksuaalisesta hyväksikäytöstä on alettu puhua ympäri maailmaa.

Puheen tukena nähdään vanhoja valokuvia, päiväkirjamerkintöjä ja lääkärin diagnooseja. Tekstiplanssit kertovat faktoja.

Tomi Paijon tekemässä grafiikassa viivapiirrokset näyttävät kärsiviä ihmishahmoja, kun uhrit kertovat, miten halusivat satuttaa itseään kokemiensa tekojen jälkeen. Eräässä kuvituksessa Suomenlinnan kivisen tilan sisälle piirtyy hauraita kodin huonekaluja.

Dokumenttiprojekti: Arvet minussa, ma 7.5. klo 21.30 TV1

X