Matti Nykänen – elämä on laiffii -dokumentti kertoo tragikoomisesta miehestä: ”Eihän Matin tekemiä rikoksia voi hyväksyä, mutta minun mielestäni anteeksi voi silti antaa”

Palkittu dokumenttiohjaaja Sami Kieksi uskoo, että nyt on oikea aika dokumentisarjalle rikoksia tehneestä mäkihyppääjästä, joka eli julkisuudesta ja kammosi näkyvyyttä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Palkittu dokumenttiohjaaja Sami Kieksi uskoo, että nyt on oikea aika dokumentisarjalle rikoksia tehneestä mäkihyppääjästä, joka eli julkisuudesta ja kammosi näkyvyyttä.
Teksti:
Tero Kartastenpää

Tietokilpailukysymys. Onko Matti Nykäsellä eniten olympiamitaleja, rikostuomioita, kirjoja vai tv-dokumentteja?

Erityisesti televisio on rakastanut Nykästä yli neljä vuosikymmentä. Vastaus ei silti ole dokumentteja, ainakaan vielä.

Nykäsellä oli niin monta suhdetta, laulua, nousua ja laskua, että kerrottava jatkuu vuoden 2019 kuoleman jälkeenkin.

Matti Nykänen on ollut aiheena monesti, mutta syväluotaava puuttui

Aller Studios otti pari vuotta sitten yhteyttä Sami Kieksiin ja ehdotti muutamaa henkilödokumenttisarjan aihetta.

Palkittu tv-dokumentaristi valitsi tekevänsä syväluotauksen Nykäseen. Sellaista ei Kieksin mie­lestä oltu onnistuttu tekemään, vaikka julkkista seurattiin esimerkik­si Nykäsen Matti -sarjassa vuonna­ 2012 ja kuunneltiin Matti Nykänen­ – omin sanoin -dokumentissa vuonna 2016.

Kieksi pyrkii, että hänen sarjansa joka jakso saa aikaan vihastusta, naurua ja itkua katsojassa.

Logged in -syrjäytymissarjasta tunnetusta ohjaajasta on tullut koko televisiokentän luottotekijä. Nytkin hänellä on työn alla kaksi yhteiskunnallista dokumenttisarjaa Ylelle ja muita projekteja kaupallisella puolelle.

”Minun mielestäni Matti on ollut vähän pyhä aihe”, Kieksi sanoo.

Hänestä aihetta on arasteltu käsitellä suoraan, koska Nykänen on herättänyt niin paljon tuntemuksia.

Kieksistä hänen sarjansa Matti Nykänen – elämä on laiffii vahvuus on kymmenissä haastateltavissa, joita on tavattu Saksassa, Espanjan lomarannoilla ja ympäri Suomea.

Ystävien lisäksi Nykäsen kanssa aikaa viettäneet julkkikset, ­kuten Jutta Gustafsberg, Remu Aaltonen ja Jasper Pääkkönen, kertovat maineen haitoista.

Nykänen saadaan jakamaan näkemyksensä usein raadollisissa arkistomateriaaleissa. Niitä Kieksi hankki Kansallisen audiovi­suaalisen instituutin, Ylen ja Seiskan arkistoista.

Löytyi myös julkaisemattomia nauhoja keskenjääneestä dokumentista. Niissä kamera seuraa bisnesmies Petteri Jussilaa, mutta Nykänen ja tämän puoliso ­Mervi Tapola liittyvät usein naapurinsa seuraan.

Kieksi uskoo, että aika dokumentille on oikea, koska kuolemasta on kulunut tarpeeksi aikaa. Ihmiset uskalsivat puhua suoremmin kuin aiemmin. Moni on ehtinyt miettiä, että mitä heidän läheiselleen oikein tapahtui.

Ehkä myös siksi monet kertovat, miten Matin ja Mervin yhteinen elo oli tuhoisaa.

Palkittu dokumentintekijä Sami Kieksi ohjasi sarjan Matti Nykäsestä, jonka elämää on perattu vuosien varrella lehdistössä, fiktiossa, elämäkerroissa ja dokumenteissakin.
Palkittu dokumentintekijä Sami Kieksi ohjasi sarjan Matti Nykäsestä, jonka elämää on perattu vuosien varrella lehdistössä, fiktiossa, elämäkerroissa ja dokumenteissakin. © Aller Studios Oy

Matti Nykänen on harvinainen nimi

Matti on aiheena harvinaisuus, sanoo Joni Soila, joka toimi Nykäsen luottotoimittajana hetken ja myöhemmin Seiskan päätoimittajana ennen Matin kuolemaa.

Sarja on Soilan vetämän Aller Studiosin toinen tuotanto. Yhtiö aloitti rikossarjalla Pako – Janne ”Nacci” Tranbergin tarina, mutta Soilan mukaan true crimen suurin buumi on ainakin suomalaistelevisiossa takana.

Myös MTV3:llä nähdyt Linda ja Siltsu olisivat voineet olla Aller Studiosin tuotantoa. Pienessä maassa loppuvat nimet, jotka ­saavat kolmikymppisetkin katsojiksi. Tuotantoyhtiö laajentaa ­tuo­tan­toaan myös realityyn ja myöhemmin draamaan. Kieksin kanssa on tekeillä dokumenttisarja, joka ei liity julkkiksiin.

”Ei meillä ole mitään tekemistä Seiskan kanssa, ollaan eri yksiköitä”, Soila sanoo.

Lue myös: Matti Nykänen oli 37-vuotias, kun oikeusjuttujen kierre alkoi – Huippu-urheilun 1980-lukua ja rock-tähteyden 1990-lukua seurasi surkean väkivallan 2000-luku

Nykänen oli ”Seiskan kultakimpale”

Nykäs-sarja alkaa tähteyden ensihetkestä, kun 18-vuotias hyppää maailmanmestariksi Oslon Holmenkollenin sumuisessa mäessä vuonna 1982.

Aloitusosassa pompataan jo tähden horjahteluun, joka lisääntyy myöhemmissä osissa. Niiden teemoja ovat bisnekset, laulaminen, mediasuhde, alkoholismi ja kuolema.

Nopeasti syntyi koko kansan Matti Nykänen, joka ei oikein osannut luottaa keneenkään.

Jasper Pääkkönen muistelee, miten ailahtelevainen Nykänen vaihtoi Matti-elokuvan hehkutuksen lyttäämiseen.

”Sinäkin Pääkkönen vain varastat multa”, Pääkkönen kertoo Nykäsen sanoneen, kun tämä ei muistanut kantaneensa tuliaiskarkkeja näyttelijän puolesta.

Seiskan päätoimittaja Jari Peltomäki kokee, että Nykästä ei kohdeltu oikein, kun tätä houkuteltiin strippaajan uralle.

”Jotenkin likaista ja raadollista ja alhaista”, Peltomäki sanoo.

Toisaalta hänelle Nykänen oli ”Seiskan kultakimpale”.

Nykäsen pitkäaikainen luottotoimittaja Kai Merilä karsastaa sanaa hyväksikäyttö. Hän kertoo halunneensa lopettaa Matti-raportoinnin Seiskaan ennen Nykästä.

Nykänen kertoo itse halunneesta strippariksi. Se oli Kieksin mielestä tärkeä lausunto laittaa mukaan osoitukseksi siitä, että myös Nykänen hyötyi monista ihmisistä.

Hymy maksoi nelinumeroisia ja Seiska viisinumeroisia summia niihin tehtailluista jutuista.

Kuitenkin Kieksin mielestä alkoholismia sairastaneeseen henkilöön olisi pitänyt suhtautua varovaisesti.

”Minun mielestäni silloin se vastuu on paljon isompi sillä taholla, joka antaa rahaa ja haluaa hyötyä.”

Kysymys päätöksistä on vaikea. Nykäselle tarjottiin päihdehoitoa, mutta hän ei halunnut ottaa sitä vastaan.

Anteeksianto ei loppunut

Suomi kävi tasapainottelua suhtautumisessa, kun kansallissankarista tuli toistuvasti väkivaltarikosten tekijä. Dokumentissa nähdään, miten hermostuneesti ja huvittuneesti Nykänen suhtautuu oikeudenkäynteihin. Toisen puukotustuomion epäselvyys mietityttää edelleen lähipiiriä.

”Miksi Matti sai anteeksi aina ne hommat, miksi Suomen kansa ei hylännyt?” Kieksi kysyy.

Nykänen oli avoin ongelmistaan ja osasi aina letkauttaa. Kieksille moni vertasi Nykästä Aku Ankkaan, suomalaisten rakastamaan, tragikoomiseen hahmoon, joka epäonnistuu, mutta keksii aina uuden touhun.

”Hän on vakuuttanut ihmiset jotenkin siitä, että ’hei, tolle tyypille voi antaa anteeksi’. Eihän Matin tekemiä rikoksia voi hyväksyä, mutta minun mielestäni anteeksi voi silti antaa.”

Lue myös: Seura oli mukana Matti Nykäsen keikalla Euran Sieravuoressa: ”Laulaminen on työ, mitä teen, ja työni hoidan hyvin”

Matti Nykänen kammosi näkyvyyttä

Tietovisan vastaus on määrittelykysymys, ainakin Matti-teosten määrässä.

Nykänen voitti viisi olympiamitalia, sai kymmenen rikostuomiota, mutta kirjakasa taitaa olla silti mittavin. Hänet on laitettu ainakin seitsemään elämäkertaan. Lisäksi on tullut lentävien lauseiden, esseiden ja ruokareseptien opuksia.

Tuorein kirja, Kai Ekholmin Matti Nykänen – pilviin kahlittu poika on herättänyt hermostusta, kun siinä urheilusankaria kutsuttiin muun muassa ”median pyöröoveen juuttuneeksi juopoksi”.

Kieksin dokumentti ei anna yhtä selkeää näkemystä. Näkyvyys toi mäkikotkalle rahan lisäksi painajaisia.

Matti Nykänen – elämä on laiffii, torstai 9.11. klo. 21.00, MTV3

Lue myös: Matti Nykänen sai sotilasarvonsa imagosyistä – ja lopulta menetti senkin

X