Menu Finnjävel: Kuningasruoka läskisoosi – tv-kokit suunnittelevat viiden ruokalajin menun

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tommi Tuominen ja Henri Alén (kuvassa takana) ovat pyörittäneet ravintoloita yhdessä jo vuosien ajan. Etualalla juvalaista Kaartisen perhettä, joka paljastaa kokeille läskisoosin salat ohjelmassa Menu Finnjävel
Tommi Tuominen ja Henri Alén (kuvassa takana) ovat pyörittäneet ravintoloita yhdessä jo vuosien ajan. Etualalla juvalaista Kaartisen perhettä, joka paljastaa kokeille läskisoosin salat. © Mtv3
Kuusiosainen sarja seuraa, miten syntyy fine dining -ravintolan viiden ruokalajin menu. Henri Alén yllättyi inspiraatiomatkallaan monien perinneruokien valmistustavoista.

Kokki Henri Alénilta on kysytty usein, miten illallisravintolan ruokalista syntyy. Tähän kysymykseen pyrkii vastaamaan Menu Finnjävel. Kuuden jakson aikana helsinkiläisen Finnjävel-ravintolan vetäjät Alén ja Tommi Tuominen matkustavat ympäri Suomea, tapaavat tuottajia ja suunnittelevat viiden ruokalajin menun.

Ensimmäisen jakson aiheena on läskisoosi. Miten se liittyy fine diningiin?

”Läskisoosi on mielestäni yksi kaikkien aikojen kuningasruuista. Tällaiset ovat juuri niitä ruokalajeja, joita ei pidä unohtaa. Ne pitää vain tuoda tähän päivään ja tehdä oikein”, Alén sanoo.

Läskisoosin valmistamiseen tarvitaan hyvää ja rasvaista possua. Ensimmäinen haaste on jo siinä, että suomalaiset porsaat jalostetaan hoikiksi, koska läskiä ei tahdota syödä.

Toinen haaste liittyy mielikuviin. Kun ruoka tarjoillaan oikeanlaisena elämyksenä ravintolassa, myös ulkomaalaiset kiinnostuvat siitä.

”Meillä on pirusti asioita, joista voimme olla ylpeitä. Mutta jos vieras pakotetaan maistamaan vaikka mämmiä ja nauretaan päälle, niin se ei välttämättä ole se paras tapa viedä meidän ruokakulttuuriamme maailmalle.”

Yllättävä ryynirieska

Alénin mielestä suomalaiset ravintolat hakevat turhan usein ideoita ulkomailta – meiltäkin kun löytyisi vaikka mitä. Suomessa on esimerkiksi säilötty, suolattu ja leivottu ruokaa jo vuosisatoja sitten. Viime vuosien aikana samat valmistustavat ovat maailmalla nousseet trendikkäiksi.

”Esimerkiksi ranskalainen juurileipä on tällä hetkellä kovimpia hittejä joka puolella. Mehän olemme Suomessa syöneet juureen tehtyä ruisleipää iät ja ajat. Kyse on enemmän siitä, osaammeko arvostaa näitä asioita itse.”

Makumatkalla monet perinteiset ruuanvalmistustavat yllättivät Alénin. Esimerkiksi Rapion Myllyllä Alén ja kumppanit leipoivat pannukakkumaista ryynirieskaa.

”Tämä oli ihan uusi juttu. Rieska on minulle ollut yleensä sellainen littana ja pyöreä leipä, joka paistetaan kuumassa uunissa. Toinen oli savusilakoiden valmistus alusta loppuun: miten ne oikeasti savustetaan ja suolataan vasta sen jälkeen, mistä niihin tulee se kaunis väri.”

Ravintolamaisuus kotioloihin

Menu Finnjäveliä kuvattiin viime syksystä kuluvaan kevääseen. Alun perin raintola Finnjävelin asiakkaiden piti päästä maistelemaan uuden ruokalistan antimia samaan aikaan kun ohjelma esitetään televisiossa. Sitten iski korona.

Viisi ravintolaa omistavalta Alénilta meni elinkeino alta. Nyt Finnjävel myy annoksia kotiinkuljetuksella, mutta se on vain pieni helpotus. Alénin illallisravintoloiden myynnistä noin 40 prosenttia koostuu viinien myynnistä, eikä ruuan kuljetusta pystytä tarjoamaan kuin yhdessä ravintolassa.

Finnjävelin liikeidea on hetkeksi muuttunut kokonaan. Alénin mukaan ravintolasta noudettavalla kotiruualla ei ole mitään tekemistä fine diningin kanssa, vaan se on rehellistä lohturuokaa. Lisäksi Finnjävelistä saa nyt tilattua kolmen ruokalajin illallisia, jotka viimeistellään itse kotioloissa.

”Monet alkavat hyppiä tylsyyden takia seinille, joten tarjoamme ruokaa, jonka kanssa on vähän puuhaa. Kun emme voi kutsua asiakkaita syömään, yritämme mahdollistaa ravintolamaisen elämyksen kotona.”

Menu Finnjävel, ma 25.5. klo klo 21.00 Mtv3

Lue myös: Maalla, merellä ja lautasella – Kokkisotaohjelma Tallinnan ja Helsingin välillä

X