Miles Davis -dokumenttielokuva piirtää kokonaiskuvan jazzin mestarista

Jaa artikkeliTilaa Seura
Dokumenttielokuva miehestä, maineesta, muutoksista ja ennen kaikkea fantastisesta musiikista.
Dokumenttielokuva miehestä, maineesta, muutoksista ja ennen kaikkea fantastisesta musiikista. © Yle Kuvapalvelu
Miles Davis (1926-91), jazzin nerokas uudistaja. Kaksituntinen dokumentti on tehty osaavasti ja tarkkaan vedetyillä rajaviivoilla.

Suoraan asiaan syöksyvä ohjelma Miles Davis: Birth of the Cool mahduttaa kahteen tuntiin valtavasti informaatiota sekä puheen ja kuvien alla kulkevaa musiikkia.

Palkittu tuottaja-ohjaaja Stanley Nelson on usein käsitellyt yhdysvaltalaisen mustan väestön musiikkia ja poliittista historiaa.

Suuri osa omasanaisista muisteloista on lainattu Miles Davisin omaelämäkerrasta. Kertojana kähisee Carl Lumbly, ja myös lukuisat haastatellut imitoivat muusikon vahingoittuneiden äänihuulten tunnusmerkillistä sointia.

Davisin suhtautuminen naisiin oli ongelmallinen jo äveriään syntymäkodin äidin myötä. Nyrkkeilyä harrastaneen muusikon omiin kumppaneihin kohdistama alistaminen ja väkivaltaisuus todetaan, eikä sitä peitellä sen enempää kuin arrogantin muusikon päihdeongelmia tai omia kokemuksia rasismista. Elämäkerta toteaa asiat kaunistelematta, mutta jättää syvällisemmät ongelma-analyysit muille.

Miles Davis: Birth of the Cool, la 30.11. klo 23.20 Yle Teema & Fem

Lue myös: Bros oli 1980-luvulla yksi maailman suosituimmista bändeistä

X