Moana – auringon poika sai ohjaajan tyttären palaamaan Samoalle – Siitä syntyi Monica in the South Seas -dokumentti

Monica Flaherty matkasi Safunen kylään tarkoituksenaan äänittää kylän ja luonnon ääniä Moanan uutta ääniversiota varten.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Monica Flaherty matkasi Safunen kylään tarkoituksenaan äänittää kylän ja luonnon ääniä Moanan uutta ääniversiota varten.
Teksti:
Pertti Avola

Vuonna 1922 yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja Robert J. Flaherty teki inuiittien elämää kuvaavan narratiivisen dokumenttielokuvan Nanook – pakkasen poika. Elokuvasta tuli menestys, ja se toi myöhemmin Flahertylle maineen dokumenttielokuvan isänä.

Vuonna 1923 Flaherty muutti perheineen Samoalle Safunen kylään tekemään yhdessä vaimonsa Francesin kanssa uutta dokumenttia Moana – auringon poika. Perhe vietti Safunessa yli vuoden. Flahertyn nuorin tytär Monica oli tuolloin 3-vuotias.

Tytär matkasi Samoalle 50 vuotta myöhemmin

Sami van Ingenin ja Mika Taanilan viime vuonna valmistunut elokuva Monica in the South Seas kertoo Monica Flahertyn matkasta Samoalle 50 vuotta myöhemmin. Hän matkasi Safunen kylään tarkoituksenaan äänittää kylän ja luonnon ääniä Moanan uutta ääniversiota varten.

Tunnelmallisessa dokumentissa seurataan Monican ja hänen työryhmänsä työtä äänitysten parissa kyläyhteisössä, jossa juhlatilaisuudet, usut, tuon tuostakin keskeyttävät ryhmän työt.

Monia Flahertyn Moanaan osallistuneita kyläläisiä oli vielä hengissä 1975, ja heidän kanssaan Monica palaa takaisin isänsä kuvausten aikoihin. Tärkeää on myös kyläläisten apu Robert Flahertyn ottamissa valokuvissa esiintyneiden henkilöiden tunnistamiseksi.

Moanan ääniversio valmistui 1981 ja se sai hyvän vastaanoton, mutta vasta vuonna 2014 elokuvan restauroitu versio pääsi kunnon levitykseen.

Moana kuvaa alkuperäisasukkaiden elämää

Kuten Nanook myös Moana kuvaa alkuperäisasukkaiden elämää osin fiktiivisen dokumentin keinoin. Lähetyssaarnaajien vaikutus oli jo muuttanut Etelämeren saarien asukkaiden omaa kulttuuria 1920-luvulla ja tuonut heille länsimaisia asusteita. Flaherty yritti kuitenkin elokuvassaan tavoittaa vielä jäljellä olleita Safunen kylän alkuperäiskulttuurin piirteitä asukkaiden vaatetusta myöten.

Elokuvan alaotsikko onkin “Kultaisen ajan romanssi”. Monica Flahertyn äänittämät luonnonäänet, dialogi ja laulut istuvat kokonaisuuteen hienosti ja tuovat siihen kokonaan uuden ulottuvuuden.

Katsauksena nyt jo lähes kokonaan kadonneeseen maailmaan ja kulttuuriin Moana tuntuu aina vain arvokkaammalta, olkoonkin, että se pakostakin on Robert ja Frances Flahertyn subjektiivisten valintojen tuotos ja osa kohtauk­sista on lavastettu.

Monica in the South Seas, sunnuntai 10.3. klo 13.00
Moana – auringon poika, sunnuntai 10.3. klo 14.10, Teema & Fem

X