Murhatun miehen tahto: Dokumentti Alfred Kordelinin säätiön perustamisesta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Alfred Kordelin, Murhatun miehen tahto.
Alfred Kordelin, Murhatun miehen tahto. © Yle kuvapalvelu
Alfred Kordelinin säätiön 100-vuotisdokkari Murhatun miehen tahto kuulostaa usein imelältä hymistelyltä, mutta pohja on vankka.

Alfred Kordelin (1868–1917) ohjasi suuryllätyksenä testamentissaan omaisuuttaan kulttuurin kehittämiseen tilanteessa, jossa nuorelta valtiolta ei vielä herunut juurikaan rahoitusta suomenkielisille taiteilijoille ja tieteilijöille. Murhatun miehen tahto –dokumentti perehtyy säätiön perustamiseen.

Säätiön perustaminen tapahtui jopa aiemmin kuin maan rikkaimpiin miehiin lukeutunut mesenaatti oli suunnitellut. Marraskuussa 1917 venäläiset matruusit tunkeutuivat Kordelinin syntymäpäiväjuhlille Mommilan kartanoon. Sekasorrossa Kordelinilta lyötiin kallo hajalle. Teemu Keskisarja vertaa tragediaa siihen, että ääriaines murhaisi Ilkka Herlinin.

Suomenkielisten säätiöiden edelläkävijän tuoreimmista tukihankkeista mainitaan useita. Kordelinin tuella tutkitaan suomenhevosten perimää ja vaiheita. Game Music Collective taas sai merkittävän tuen pelimusiikin korkeatasoiseen levyttämiseen ja teemakonsertteihin.

Murhatun miehen tahto, ma 21.12. klo 18.30 Tv1

Lue myös: Teemalauantai: Stanley Kubrick – jokaisen kuvan takana on kaikki

X