Näkymättömät: Kolme suomalaista avaa aihetta yksinäisyydestä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Näkymättömät.
Näkymättömät. © Antti Lempiäinen/Yle
Antti Lempiäisen ohjaaman Näkymättömät -dokumentin kertojanääninä kuullaan uutisia ja puheluita, surullisia tuntoja jaksamattomuudesta.

Antti Lempiäisen kirjoittama ja ohjaama dokumentti Näkymättömät on ahdistava. Saa olla, ehkä sen pitääkin. Katsoja voi paeta sen maailmasta ja unohtaa ahdistuksensa, jos empatiaa moiseen myötätuntoon riittää. Aiheena on yksinäisyys, josta puhuu ja elämäänsä avaa kolme suomalaista.

Olisin ehkä kestänyt koulukiusaamisen, mutta kun sama jatkui kotona, kertoo 24-vuotias Emilia, joka autoilee tuntikausia pitkin Imatran katuja tunteakseen kuuluvansa johonkin. Kasikymppinen helsinkiläinen Lasse opettelee uutta arkea avioeron jälkeen, kirjoittaa runoja ja haaveilee rakkaiden asioiden jakamisesta jonkun kanssa. Kahden lapsen lahtelainen yksinhuoltaja Emmamaria tietää, ettei saa arkeensa apua, vaikka pyytäisi. Joku rakkaaksi miellettävä elämässä käy, vaan eipäs jää.

Kertojanääninä kuullaan uutisia ja puheluita, surullisia tuntoja jaksamattomuudesta. Näkymättömien kaltaisten dokumenttien on vaikea kilpailla katsojista viihdetarjonnan runsaudensarvessa: toivottavasti se kuitenkin löytää katsojansa, jotka eivät pakene.

Näkymättömät, to 15.4. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Feels Good Man – Dokumentti meemien voimasta

X