Prisma-dokumentti käsittelee avaruusromuongelmaa

Ranskalaisdokumentti esittelee romuongelman ja keinoja sen ratkaisemiseksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Avaruusromu-dokumentti esittelee keinoja avaruuden siivoamiseksi.

Ranskalaisdokumentti esittelee romuongelman ja keinoja sen ratkaisemiseksi.
Teksti:
Pertti Avola

Avaruus oli tyhjä, pimeä ja kylmä. Sitten tuli ihminen, joka saastutettuaan maapallon ryhtyi likaamaan avaruutta avaruusromulla. Suurin piirtein näin alkaa Prisman dramaattinen ranskalaisdokumentti Avaruusromu, joka päivittelemisen lisäksi esittelee onneksi myös kaikenlaisia keinoja avaruusromun vähentämiseksi ja uuden roinan estämiseksi. 

Vuonna 1957 laukaistu maailman ensimmäinen satelliitti Sputnik päätyi myös maailman ensimmäiseksi avaruusromuksi. Sen jälkeen, vain yli 60 vuotta myöhemmin, tilanne on sellainen, että suurten kappaleiden lisäksi avaruudessa kiertää 150 miljoonaa pienempää romunkappaletta 7 kilometrin sekuntivauhtia. Ne uhkaavat toimivia satelliitteja, joista ihmiskunta on jo riippuvainen. 

Jostain on aloitettava

Ranskalaisdokumentin kiinnostavin osuus käsittelee laserpulssia, jolla tulevaisuudessa ehkä voidaan estää romunkappaleiden törmäilyjä siirtämällä niitä pois toistensa, ja toimivien satelliittien, edestä. 

Surkuhupaisalta sen sijaan tuntuu robotti, jolla voidaan siirtää vain yksi isompi kappale pois kiertoradalta. Mutta, kuten robotin kehittäneen yrityksen edustaja dokkarissa sanoo: jostain on aloitettava.

Prisma: Avaruusromu, tiistai 19.12. klo. 19.00, TV1

X