Riitta Havukainen iloitsee Paratiisi-roolihahmostaan: ”Hilkka on kuusikymppinen, joka ei määrity ensisijaisesti miehen tai äitiyden kautta”

Riitta Havukainen iloitsee siitä, että hänen Paratiisi-roolihahmossaan on nähty arkipäiväistä feminismiä. Myös muistisairaiden läheisiltä tullut palaute lämmittää Havukaisen mieltä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Hilkan hahmo tuntui heti luontevalta, ja toisella kaudella tuntui vielä hienommalta palata tähän tuttuun rooliin ja työskentelemään tuttujen ihmisten kanssa”, Riitta Havukainen sanoo.

Riitta Havukainen iloitsee siitä, että hänen Paratiisi-roolihahmossaan on nähty arkipäiväistä feminismiä. Myös muistisairaiden läheisiltä tullut palaute lämmittää Havukaisen mieltä.
Teksti: Anu Räsänen

Ilmaisu ihanan tavallinen ei ehkä kuulosta maailman ylistävimmältä palautteelta. Näyttelijä Riitta Havukainen iloitsee kuitenkin kovasti siitä, että hänen Paratiisi-sarjan roolihenkilöään Hilkka Mäntymäkeä on kuvailtu nimenomaan tällä sanaparilla.

”Minusta on mahtavaa, että Hilkka on kirjoitettu niin tavalliseksi ja samaistuttavaksi ihmiseksi. Hän ei ole työssään poliisina mikään boss lady eikä painele menemään korkkareissa ja täydessä tällingissä pyssyä heilutellen”, Havukainen sanoo.

Hilkan hahmoa on kiitetty myös siitä, että hän on aktiivinen toimija ja oman elämänsä päähenkilö. Tämänkin riemun Riitta Havukainen jakaa.

”Että tv-sarjassa on tämän ikäinen naisihminen, joka ei määrity ensisijaisesti miehen tai äitiyden kautta! Hilkka on kokonainen ihminen kaikilla elämänalueilla, ja tarinaa kerrotaan hänen kauttaan. Siinä on feminismiä, jota ei tarvitse erikseen alleviivata”, Havukainen iloitsee.

”Minä olen kuusikymppinen muija. Se näkyy naamastani, ja sen annetaan Paratiisissa näkyä. Tämä on ollut palautteen perusteella katsojille riemastuttavaa. Olen onnellinen voidessani omalta osaltani edistää ajatusta siitä, että me naiset emme ole ulkonäöllämme mitään velkaa kenellekään.”

Teemoina ihmiskauppa ja korruptio

Vaikka Hilkan roolin näytteleminen on ollut Havukaiselle riemullista, on hän päätynyt sarjaa tehdessään myös pohtimaan rank­koja aiheita.

Paratiisin toisen kauden keskeisiä teemoja ovat ihmiskauppa, pakolaisuus ja korruptio. Sattumalta Havukainen vielä kuunteli rantakävelyillään Espanjassa Kaisa Beltranin ja Johanna Erjonsalon äänikirjaa Kadonneet tytöt, joka kertoo prostituutiosta Aurinkorannikolla ja linkittyy samoihin hyväksikäytön teemoihin.

”Sarjassamme kuvattu hyytävän hirveä ihmiskauppa ei todellakaan ole keksittyä. Se näkyi Espanjan päässä joka paikassa. Kun ihmiset pakenevat Afrikasta sotaa ja huonoja oloja, he eivät voi tietää, miten heille käy”, Riitta Havukainen sanoo.

Kuvaukset Espanjassa herättivät Havukaisessa hetkittäin ristiriitaisia tunteita.

”Välillä tuntui suorastaan irvokkaalta, että olemme tulleet tämän todellisuuden keskelle kuvaamaan tv-sarjaa samasta aiheesta. Toisaalta on hyvä, että näin hirvittävää asiaa tehdään näkyväksi fiktion keinoin. On hyvä muistaa, että meillä Suomessakin on ihmiskauppaa ja riistoa, vaikka ei noin järkyttävässä mittakaavassa.”

Kiitosta muistisairaiden läheisiltä

Keskeinen teema Paratiisin toisella kaudella ovat myös Hilkan suhteet läheisiinsä. Työlleen omistautunut poliisi matkustaa jälleen pitkiksi ajoiksi Espanjaan, kauas muun muassa tyttärensä ja lapsenlapsensa luota.

Ensimmäisellä kaudella merkittävä asia Hilkan elämässä oli myös hänen puolisonsa Aarnen muistisairaus, ja toisella kaudella Aarnen menetys heittää oman varjonsa Hilkan arkeen.

”On tuntunut hienolta, kun muistisairaiden ihmisten läheiset ovat kiittäneet Instagramissa ja kadulla siitä, miten muistisairautta on sarjassamme käsitelty. Sekin asia on tapetilla monen tämän ikäisen ihmisen elämässä”, Riitta Havukainen sanoo.

Paratiisi, sunnuntai 6.11. klo 21.05, TV1

Lue myös: Riitta Havukainen pelästyi äkillistä sairauskohtaustaan: ”Olen kiitollinen siitä, että olen elossa ja saan nauttia elämästä”

X