Rikosjännäri McMafia kertoo järjestäytyneen rikollisuuden toiminnasta eri puolilla maailmaa

Jaa artikkeliTilaa Seura
James Norton jännärissä McMafia.
James Norton jännärissä McMafia. © Adrian Myers / BBC / Yle Kuvapalvelu
BBC:n rikosjännärin nimi McMafia viittaa hampurilaisketjuun ja franchising-toimintaan, jossa yksittäinen yrittäjä saa oikeuden käyttää tiettyä tavaramerkkiä ja menetelmiä.

McMafia hyödyntää tutkivan toimittajan Misha Glennyn samannimisessä kirjassaan dokumentoimia kertomuksia järjestäytyneen rikollisuuden toiminnasta eri puolilla maailmaa.

Avausjaksossa tavataan venäläisen oligarkin Lontoossa kasvanut, itsensä kaidalla mutta vauraalla polulla pitänyt poika Alex Goodman (James Norton, kuvassa). Perheeseensä kohdistuvan uhan myötä hän joutuu temmatuksi mukaan rikolliseen juonitteluun.

Tarina poukkoilee ympäri maailmaa, vauraissa tai vain eksoottisissa miljöissä, äidinkielten ja murteellisen englannin luvalla sanoen luonnottomasti sanailevana sekasotkuna.

Aloituksen perusteella sarja nojaa enemmän keskivertokatsojia kosiskeleviin kliseisiin ja persoonattomaan rutiinikerrontaan kuin nimen ja taustan viitoittamiin kutkuttaviin mahdollisuuksiin. Veriseen toiminnalliseen vauhtiin päästään kyllä jo ensijaksossa.

McMafia, ma 1.6. klo 21.00 Tv2 

Lue myös: Elokuva-arvio: The Founder – satiiri miehestä McDonald’s-hampurilaisketjun menestyksen takana

X