Toimittaja Sean Ricks haastoi itsensä Superihmiset-sarjassa: ”Uuden oppimisesta tulee kerta kaikkiaan mahtava fiilis”

Uudessa sarjassa toimittaja Sean Ricks haastetaan vuoden kestävään ihmiskokeeseen, jossa hänestä kaivetaan esiin mahdottomilta tuntuvia kykyjä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Perjantai-sarjan juontajana tutuksi tullut Sean Ricks tutustuu uudessa sarjassaan ihmisten supervoimiin. Aivotutkija Katri Saarikivi seuraa Ricksin kehitystä. © Yle

Uudessa sarjassa toimittaja Sean Ricks haastetaan vuoden kestävään ihmiskokeeseen, jossa hänestä kaivetaan esiin mahdottomilta tuntuvia kykyjä.
Teksti: Henri Waltter

Sean Ricks on aina fanittanut supersankareita. Erityisesti Hämähäkkimies on kyseisistä hahmoista lähestyttävin ja samaistuttavin. Sillä onhan se aivan tavallinen pulliainen, naapurinpoika Peter Parker, joka yllättäen saa supervoimat.

”Kääntöpuoli on kuitenkin siinä, että supersankaruus on aina parempi versio omasta itsestä. Lapsena en tätä huomannut, mutta aikuisena olen asiaa ajatellut,” Sean Ricks toteaa.

Koska Ricks on niin sisällä supersankareiden maailmassa, hän onkin juuri oivallinen valinta uuden sarjan pääosaan. Superihmiset on ihmiskoe, jossa tarkastellaan, miten hyvin tavallinen pulliainen kykenee omaksumaan mahdottomilta tuntuvia kykyjä ja taitoja.

Ääni päässä vaikenee

Sean Ricks on aina inhonnut kylmyyttä ja kammonnut laulaa julkisesti. Mutta Superihmisissä hänet nähdään niin jääsukeltamassa kuin esiintymässä lavalla huippuartistin kanssa. Näiden lisäksi hän päihittää myös monta muuta sisäistä demoniaan.

Kaikki ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, vaan päämäärät saavutetaan pitkän harjoittelun tuloksena. Apua tarjoavat eri alojen taitajat. Sarjassa tavataan muun muassa kylmäsietoguru, muistimestari ja hypnotisoija.

Aivotutkija Katri Saarikivi seuraa Ricksin kehitystä ­jaksosta toiseen ja mittaa toimittajan pääkopassa tapahtuvia muutoksia. Kaiken kaikkiaan ihmiskoe kesti noin vuoden verran. Kokeen alkajaisiksi ja päätteeksi otetut aivokuvat Ricksista kertovat sitten, mitä tuona aikana on korvien välissä tapahtunut.

”Kun mietin itseäni, niin viime vuosi avasi paljon. Osaan nyt tehdä juttuja, mitä en aiemmin osannut. Ääni, joka päässäni sanoo, että en muka voisi tehdä jotain, on vaien­nut. Uuden oppimisesta tulee kerta kaikkiaan mahtava fiilis”, Ricks kertoo.

Sokkona Losissa

Lapsille uuden oppiminen on arkipäiväistä. Mutta mitä aikuisemmaksi ihminen kasvaa, niin sitä rajoittuneemmaksi hän tulee. Enää ei yhtäkkiä olekaan yhtä paljon aikaa tai halua kokeilla uutta kuin ennen. Näin ollen Superihmiset rohkaiseekin ihmisiä menemään oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja oppimaan uusia taitoja.

”Niiden ei tarvitse olla mitään supersankarijuttuja vaan ihan yksinkertainen suomalainen avantouinti riittää. Kun tapaan sarjan aikana eri alan taitajia, niin heitä yhdistää se, että he eivät ole luonnostaan sitä mitä ovat vaan ovat harjoitelleet omaa juttuaan pitkään. Eli ihmisen täytyy nähdä paljon vaivaa, jos haluaa saavuttaa jonkin. Ei kuitenkaan tarvitse olla paras kaikista. Riittää, että kehittyy,” Ricks sanoo.

Yhden sarjassa esiintyvän ihmisen Ricks kuitenkin nostaa supersankariksi. Tämä on ensimmäisessä jaksossa nähtävä Brian, joka on sokea aistivalmentaja ja skeittari(!). Ricks viettää hänen kanssaan kolme päivää Los Angelesissa silmät sidottuina.

”Aluksi harmitti, että kerran kun pääsen Losiin, niin joudun kokemaan sen sokkona. Mutta jälkeenpäin tajusin, että kun kuljin siellä laput silmillä, niin koin kaupungin paljon voimakkaammin ja intensiivisemmin äänien ja tuoksujen kautta. Kun näköaisti on poissa, muut aistit voimistuvat. Muuta Amerikkaa voin kyllä käydä katsomassa, mutta Losia ei enää tarvitse nähdä” Ricks sanoo.

Superihmiset, tiistai 16.5. klo 20.00, TV1

X