Ulkolinjan dokumentti Venäjän roskasota kuvaa Moskovan pahenevaa jäteongelmaa

Jaa artikkeli
Jäteongelma pahenee Moskovassa.
Jäteongelma pahenee Moskovassa. © Yle kuvapalvelu
Marko Lönnqvist jututtaa aktivisteja ja seuloo olemattoman jätehuollon ongelmia. Ironista kyllä, Neuvostoliitossa jätehuolia ei ollut.

Marko Lönnqvistin ajankohtaisreportaasi Venäjän roskasota käsittelee Moskovan pahenevaa jäteongelmaa. Sitä on yritetty ratkaista perustamalla laillisia ja laittomia kaatopaikkoja Moskovan lähellä olevien pikkukaupunkien, kuten Volokolamskin laidoille. Paikalliset asukkaat ovat kuitenkin nousseet raivoisasti vastustamaan kotiseutunsa pilaamista ja kaatopaikoilta leijuvia myrkkykaasuja. Venäjä hukkuu roskaan, muuhunkin kuin poliittiseen sellaiseen.

Korruptoituneiden viranomaisten ratkaisu on ollut siirtää moskovalaisten jätteet kauemmas, muun muassa Arkangelin Shiesiin, jonne oltiin perustamassa uutta jättimäistä kaatopaikkaa. Mutta jälleen ovat paikalliset nousseet vastarintaan ja saartaneet koko työmaan.

Neuvostoliitossa jätehuolia ei ollut. Kun ei ollut juuri mitään, ei syntynyt paljon jätettäkään. Ohjelman lopuksi jätekapina ja yleisemmät mielenosoitukset vallanpitäjiä vastaan nivotaan kiintoisasti yhteen. Kansa on alkanut narista ja valtapuolue Yhtenäinen Venäjä menettää kannatustaan. Onko Putinlandian lähtölaskenta jo alkanut?

Ulkolinja: Venäjän roskasota, to 19.12. klo 22.00 Tv1

Lue myös: Ulkolinjan dokumentissa syvennytään kapitalismin jatkuvan kasvun yhteiskunnallisiin vaikutuksiin

X