Unkarin kulttuurisota: Dokumentti vastarintaliikkeestä Viktor Orbánin toimia vastaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ulkolinjan dokumentti Unkarin kulttuurisota.
Ulkolinjan dokumentti Unkarin kulttuurisota. © Marko Lönnqvist/Yle
Marko Lönnqvistin dokumentti Unkarin kulttuurisota kertoo vastarintaliikkeestä Unkarin oikeistopopulistista ja kansallismielistä pääministeriä, Viktor Orbánia, vastaan.

Unkarin oikeistopopulistinen ja kansallismielinen pääministeri Viktor Orbán halveksii demokratiaa. Hänen hallintonsa alistaa valtaansa oikeuslaitosta, mediaa ja koulutusta. Toiminta kohtaa myös vastarintaa, josta kertoo Marko Lönnqvistin toimittama dokumentti Unkarin kulttuurisota.

Teatteri- ja elokuvakorkeakoulu SZFE:n opiskelijat menivät lakkoon ja valtasivat henkilökunnan tukemina oppilaitoksen, kun sen johto ilman ennakkovaroitusta vaihdettiin Orbánin myötäilijöihin. 155-vuotias oppilaitos on nyt tyhjillään ja hallitus suunnittelee uuden teatterikorkeakoulun perustamista. Eurooppalainen yliopisto CEU puolestaan häädettiin erillislailla ulkomaille. Sen suomalainen opiskelija Aiski Ryökäs kertoo joutuneensa yllätyksekseen mustalle listalle yhtenä keinottelijamiljonääri George Sorosin ”salaisista sotureista”. Ulkolinja kertoo myös nettimedia ja tv-kanava Pesti Srácokin ja riippumattoman Indexin tapauksista. Ohjelman laajempi podcast-versio sekä kännyköihin tarkoitettu Mobiilitarina julkaistaan Areenassa.

Ulkolinja: Unkarin kulttuurisota, to 25.3. klo 22.00 Tv1

Lue myös: Dokumenttiprojekti: Rankka vuosi – koronakauden seurantadokumentti

X