Vierastaistelijana Ukrainassa -dokumentti kertoo Ukrainaa puolustavista vapaaehtoistaistelijoista

Tanskalainen dokumentti kertoo Ukrainan sodan aiehuttamasta ilmiöstä, vierastaistelijoiden lähtemisestä sotaan Venäjää vastaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tanskalainen dokumentti kertoo Ukrainan sodan aiehuttamasta ilmiöstä, vierastaistelijoiden lähtemisestä sotaan Venäjää vastaan.
Teksti:
Onnimanni Liukkonen

Tietyllä tavalla pääosassa ovat tanskalainen ”Chap” ja norjalainen ”Doffen”, jotka taistelevat Ukrainassa. Kasvot peitettynä he kertovat kokemuksistaan Vierastaistelijana Ukrainassa -dokumentissa. Enemmän äänessä ovat kuitenkin sotaan lähteneiden nuorten miesten läheiset ja aktivistit, jotka auttavat vierassotilaita kotirintamalla ja Ukrainassa.

Dokumentti jää melko hajanaiseksi ja jäsentelemättömäksi raportiksi. Sotilaat eivät ihan ymmärrettävästi halua kasvojaan julkisuuteen, mutta ratkaisu maalaa nuoret miehet kasvottomiksi ulkopuolisiksi. Läheiset luonnollisesti pelkäävät ja kokevat jopa vihaa jääräpäisten nuorten ratkaisun edessä.

Vierastaistelijana Ukrainassa toimiminen herättää kunnioitusta

Toisaalta keskeisin tunne on kunnioitus siitä, että miehet taistelevat Ukrainan puolesta ja toimivat samalla koko Euroopan eturintamassa.

Dokumentti kaipaisi hieman laajempaa ja analyyttisempää otetta. Usein sotaan vapaaehtoisesti lähtemisen taustalla on muitakin syitä kuin pyyteetön tunne epäoikeudenmukaisuudesta. Jos aihe kiinnostaa, avaa Tuomas Kyrö sitä syvällisemmin suomalaisen palkkasoturin Aleksi Lysanderin tarinan kertovassa kirjassaan Aleksi Suomesta.

Vierastaistelijana Ukrainassa, maanantai 18.9. klo 21.55, TV2

Lue myös: Lapsena kiusattu Aleksi Lysander lähti muukalaislegioonaan ja sotimaan Ukrainaan: ”En halunnut jäädä samaan loukkuun, jossa olin kasvanut”

Kolmikymppinen Aleksi Lysander viettää enimmäkseen aikaansa maailmalla. Hän kävi Suomessa Tuomas Kyrön kirjoittaman Aleksi Suomesta -kirjan ilmestymisen aikaan. Nuorena hän lähti muukalaislegioonaan voittamaan pelkonsa. © Tommi Tuomi
Kolmikymppinen ­Aleksi Lysander viettää enimmäkseen aikaansa maailmalla. Hän kävi Suomessa Tuomas Kyrön kirjoittaman Aleksi Suomesta -kirjan ilmestymisen aikaan. © Tommi Tuomi
X