Viikinkisoturin arvoitus – sukellus viikinkien maailmaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Viikinkisoturin arvoitus.
Viikinkisoturin arvoitus. © Bonum Productions / Peignoir Productions / RMC/PBS / SVT / Yle
Dokumentti Viikinkisoturin arvoitus etenee kiihkeällä tempolla, yhdistellen puhuvia päitä ja dramatisoituja kohtauksia. Katsojan silmien eteen vyörytetään todisteita toisensa jälkeen.

Historiaa täytyy aina välillä kirjoittaa uusiksi. Näin käy tämäniltaisessa ranskalaisdokumentissa Viikinkisoturin arvoitus, jossa sukelletaan viikinkien maailmaan. Tapahtumapaikkana on muinainen Birkan kaupunki Ruotsissa. 1800-luvun lopulla etnografi Hjalmar Stolpe kaivoi sieltä esiin noin tuhat vuotta aiemmin kuolleen viikinkisoturin viimeisen leposijan.

Kyseinen hauta on viimeisen sadan vuoden ajan ollut yksi tärkeimmistä viikinkiaikaan liittyvistä arkeologisista löydöksistä. Haudassa maannutta luurankoa on aina pidetty miehelle kuuluvana. Viimeiset tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että kyseessä onkin saattanut ollut nainen.

Kiehtovimmillaan dokumentti on pohtiessaan uuden löydöksen herättämiä kysymyksiä. Jos haudassa maannut vainaja oli nainen, mikä vaikutus sillä on käsitykseemme viikingeistä? Tai historiaan ylipäätään?

Historia: Viikinkisoturin arvoitus, ma 1.3. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Murdoch: Mediadynastia vallan ytimessä kertaa Rupert Murdochin mediaimperiumin vaiheita

X