Battle Beastin Noora Louhimo kiipesi jo lapsena esiintymislavalle veljensä perässä –  Millaista on tahtovien taiteilijasisarusten yhteistyö?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Noora ja Pekka V. Louhimo Experience-levyn julkaisukeikalla. 
Noora ja Pekka V. Louhimo Experience-levyn julkaisukeikalla.  © Vesku Holmala @Pultsiphoto
Kansainvälisesti menestynyt suomalaismuusikko Noora Louhimo toteutti unelmansa soololevystä. Syntyi hipahtava sci-fi-seikkailu, jonka luomisessa Nooran veljellä Pekka V. Louhimolla oli tärkeä rooli.

Vahvat tahdot törmäävät toisinaan. Ainakin kun taiteilijasisarukset Noora Louhimo ja Pekka V. Louhimo työstävät projektia yhdessä.

Törmäilystä huolimatta Noora Louhimolle oli aivan selvää, keiden kanssa hän haluaa työskennellä, kun hänellä oli koronaeristyksen myötä aikaa toteuttaa pitkäaikainen haaveensa, soololevy.

”Pekka on lahjakkaimpia ihmisiä, joita tunnen. Olen aina pitänyt Pekkaa eräänlaisena idolina. Kun lapsena Pekka teki jotain, minun piti näyttää, että pystyn samaan”, Noora Louhimo kuvaa suhdettaan isoveljeensä.

Louhimo tunnetaan kansainvälisestikin menestyneen heviyhtyeen, Battle Beastin, rouheaäänisenä laulajana. Viime maaliskuussa ilmestynyt soololevy, Eternal Wheel of Space and Time, on kuitenkin jotain ihan muuta: 60- ja 70-lukujen hippitunnelmassa kylpevä sci-fi-seikkailu, jonka pohjavire syntyy bluesrockista ja kantrivaikutteista.

”Pekka ei missään vaiheessa sanonut hulluimmistakaan ideoistani, että ei tuo ole mahdollista. Hän joutui opettelemaan jatkuvasti uusia asioita, muun muassa tietokonetekniikkaa, että pystyimme toteuttamaan visiot, joita levylle oli.”

Sanoittajina Noora Louhimo ja Pekka V. Louhimo ovat erilaisia. Noora sanoo asiat suoraan, Pekka taas osaa käyttää kielikuvia.

Sanoittamisessa Nooran ja Pekan erilaiset tyylit sopivat hyvin yhteen: Noora sanoo asiat suoraan, Pekka taas osaa käyttää kielikuvia. © Noora ja Pekka Louhimon kotialbumi

Sisarukset ovat saaneet vanhemmiltaan ehdottoman tuen taiteellisuudelleen: äiti kuljetti heitä teatteriopintoihin, isä taas hankki muun muassa videokameran elokuvaamista varten.

Sisarukset ovat saaneet vanhemmiltaan ehdottoman tuen taiteellisuudelleen: äiti kuljetti heitä teatteriopintoihin, isä taas hankki muun muassa videokameran elokuvaamista varten. © Noora ja Pekka Louhimon kotialbumi

Noora Louhimo kiipesi estradille veljensä perässä

Sisaruksista kumpikaan ei pysty muistamaan aikaa, etteivät he olisi esiintyneet ja luoneet jotakin. Esiintymislavana toimi jo lapsuudessa olohuoneen pöytä. Yleisönä taas vanhemmat, perheystävät ja tutut.

”Kun työnsimme päämme tähän maailmaan, alkoi heti jonkinlainen ooppera. En muista päivää elämästäni, ettenkö olisi kirjoittanut, piirtänyt tai esiintynyt”, Pekka sanoo.

Sisarusten välillä vallitsi taiteellinen kilvoittelu. Isoveli Pekka harrasti milloin sirkusta, milloin teatteria ja Noora seurasi perässä.

”Halusin osoittaa, että pystyn samaan kuin Pekka.”

Rock-laulajan urankin Pekka aloitti sisaruksista ensin. Hän lauloi kahdeksan vuotta yhtyeessä nimeltä Piecemaker. Veljen koelaulu yhtyettä varten oli itse asiassa se sysäys, jonka avulla Noora löysi raskaamman musiikin ja päätyi lopulta nykyiselle uralleen esiintyjänä.

”Kuulin ensimmäisen kerran Iron Maidenin Trooper-biisin, kun Pekka treenasi koelaulua varten. Olin ihan, että mitä tämä on?! Siitä asti se onkin ollut lempibändejäni”, Noora Louhimo kertoo.

Esiintyjä ja mastermind

Sisarellinen kilpailuhenki toimi Louhimoilla taiteellisena moottorina, mutta Nooralla ja Pekalla on myös ollut hieman toisistaan poikkeavat tavat tehdä taidetta. Noora on aina ollut esiintyjä. Pekka taas on tehnyt luovaa työtä enemmän teoksia luovan taiteilijan näkökulmasta.

”Muistan, kun kuvasimme lapsena mökkireissulla videota ja minä halusin olla pääosassa ja riehuin jotakin. Noora pysäytti tilanteen ja ilmoitti, että hei, minä olen laulaja!” Pekka nauraa.

Sama työnjako on pysynyt sisaruksilla läpi elämän. Noora kiertää maailmaa hevibändin vokalistina, Pekka säveltää musiikkia muun muassa lastenteatteriin ja luo kuvallisia kokonaisuuksia graafikkona.

”Minä olen ollut meistä aina esiintyjä ja lähes ylisosiaalinen. Pekka taas on enemmän introvertti ja sellainen mastermind, joka luo asioita oman päänsä sisällä”, Noora kuvaa.

Nooran soololevyllä Pekka vastasi kansitaiteesta ja musiikkivideon toteutuksesta, mutta auttoi myös kirjoittamaan kappaleiden sanoituksia.

Noora Louhimo rokkistarana 2-vuotiaana.

Noora Louhimolla oli rokkistaran elkeet jo 2-vuotiaana. © Noora ja Pekka Louhimon kotialbumi

”En lähde vasalliksi”

Experience-soololevy on sisarusparin ensimmäinen yhteistyö aikuisiällä. Lapsuuden yhdessä tekemistä seurasi nuoruudessa ja aikuisuudessa vahva oman jutun etsiminen.

”Meillä oli lapsena vahvat itsellisyydet, jotka usein törmäsivät toisiinsa, koska kumpikin halusi johtaa”, Pekka kuvaa.

”Yritimme jopa paritanssia, joka loppui siihen, että minä halusin aina viedä”, Noora jatkaa.

Taiteellisesti erillään vietetyt vuodet kuitenkin auttoivat siinä, että nyt kun Noora on 32-vuotias ja Pekka kaksi vuotta vanhempi, yhteistyö oli unelmien täyttymys, eikä taistelutanner.

Mikään itsestäänselvyys toimiva yhteistyö ei kuitenkaan ollut. Sisarusten välisen rakkauden vuoksi toimivaa kommunikaatiota on varta vasten harjoiteltu.

”Olemme olleet aina suomalainen Serranon perhe, jossa on koko ajan käynnissä jonkinlaiset kalamarkkinat. Asioista on puhuttu suoraan. Se on hirveän hyväksi ihmiselle, jos on elämässä joku, jonka kanssa voi harjoitella rakentavasti väittelyä”, Noora sanoo.

”Kun rakastaa toista ja haluaa, että kommunikaatio pelaa toisen kanssa, niin olemme ottaneet tehtäväksemme ymmärtää toista. Vaikka me lähes täydennämme toistemme ajatuksia, emme oleta, että toinen on tajunnut asian samalla tavalla kuin itse. Puhumme näkemyksistämme koko ajan”, Pekka täydentää.

Siksi Nooran levyn tekoonkin lähdettiin keskustellen. Pekka kertoi Nooralle, että hänelle olisi kunnia tehdä levyä tämän kanssa, jos sisko haluaa hänen näkemyksensä. Ja nimenomaan niin, että Pekan oma taiteellinen vahvuus saa hohkata lopputuloksessa.

”Sanoin, että en lähde vasalliksi. Paras lopputulos tulee, kun ihmiset tuovat oman juttunsa projektiin, eikä vain toteuteta yhden ihmisen kapeaa näkemystä”, Pekka kertoo.

”Koen, että ilman Pekkaa levystä ei olisi tullut näin hyvä. Sama pätee projektin kolmanteen tärkeään henkilöön, levyn tuottaneeseen Samuli Erkkilään, joka oli käteni jatke musiikillisesti”, Noora sanoo.

Teatteri oli sisarusten varhaisia harrastuksia. Pekan säveltämää musiikkia esitetään tänä kesänä Tampereen Koiramäen lastenteatterissa. 

Teatteri oli sisarusten varhaisia harrastuksia. Pekan säveltämää musiikkia esitetään tänä kesänä Tampereen Koiramäen lastenteatterissa.  © Noora ja Pekka Louhimon kotialbumi

Kaikki uskoivat Nooraan

Kumpikin sisaruksista halusi tehdä levystä niin huikean kuin mahdollista. Pekan sanoin: piti luoda ihmisille ihmeteltävää. Kun sitten rakennetaan sci-fi-seikkailua kohtuullisen pienellä budjetilla, tuotannossa joutuivat venymään etenkin ihmiset.

Musiikkivideota editoitiin vielä aamuyöstä, kun julkaisuajankohta häämötti seuraavana aamuna kello kymmenen. Videolla bändi seikkailee Wolksvagen Kleinbussilla Louhimon päänsisäisessä universumissa.

Pekka joutui rakentamaan videon useissa kerroksissa, ja pienikin unohdus tai virhe pakotti avaamaan koko paketin ja rakentamaan sen uudestaan.

”Tietokoneen tehot tulivat yksinkertaisesti vastaan. Se on aika hidasta, kun tekee videota muutaman tuhannen euron budjetilla, vaikka se oikeasti vaatisi useamman kymmenentuhatta ja Disney-studion”, Pekka kertoo.

”Siinä kyllä testattiin Louhimon sisarusten kestävyyttä!” Noora toteaa.

Noora sai kuitenkin huomata, että pienellä budjetilla pärjää, jos tuntee oikeita ihmisiä. Masters of Metal -yrityksen Ari Kilpiö järjesti sponsoreita ja ystävät auttoivat kuvaussihteereinä ja muonituksessa.

”Oli upeaa nähdä, miten asiat alkoivat järjestyä, kun kerroimme ihmisille, että Noora tekee levyä. Kaikki uskoivat Nooran, ja minunkin, näkemykseen”, Pekka iloitsee.

Lue myös: Music Finlandin toiminnanjohtaja Kaisa Rönkkö patistaa päättäjiä tajuamaan musiikkialan hätätilaa: ”Nyt ratkaisuja, ei rajoituksia”

X