Anna-lehti: Katri Helena, 77, tietää uran lähenevän jo loppuaan: ”Keikkatauon jälkeen jännitin, miten voimani riittävät ja jakautuvat”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Katri Helena
Ensi vuonna julkaistaan Katri Helenan elämäkerta hänen 60-vuotisen uransa kunniaksi. © Jorma Marstio/Otavamedia
Laulaja Katri Helena on pohtinut paljon viime aikoina luopumista ja uransa lopettamista.

Katri Helena Kalaoja, 77, tietää, että ura lähenee loppuaan, mutta tarkkaa lopettamispäätöstä hän ei ole vielä tehnyt, laulaja kertoo Anna-lehden haastattelussa. Hänen ensimmäisestä levytyksestään tulee ensi vuonna kuluneeksi 60 vuotta.

”Olen tehnyt tällä koneistolla niin paljon ja kauan töitä, että voin aina luottaa ääneeni. Yleiskunto saattaakin olla eri juttu. Jossain vaiheessa on tehtävä päätös, että tämä oli tässä. Toivon voivani tehdä sen omasta tahdostani enkä siksi, että fysiikka pettäisi”, Katri Helena sanoo Anna-lehdessä.

Muutama vuosi sitten terveysongelmat, kuten ylirasitus ja kilpirauhasvaivat, pakottivat Katri Helenan perumaan konserttejaan.

”Kun näinkin kauan elää, niin on ihan selvää, että osat kuluvat”, hän sanoo.

Sitten tuli koronapandemia, joka tyhjensi kaikkien artistien kalenterit.

”Keikkatauon jälkeen jännitin, miten voimani riittävät ja jakautuvat. Ilokseni kuitenkin huomasin, että homma toimi ihan kuin ennenkin. Väsymys tuli vasta konsertin jälkeen.”

Kiitollisuus vie eteenpäin

Pitkä ura on tuonut pysyvyyttä Katri Helenan elämään, joka muuten on ollut täynnä muutoksia ja eri pituisia ihmissuhteita.

”Olen ehkä elämän evakko, koska olen asunut monessa paikassa ja kumppanini ovat vaihtuneet monesti. Mutta kaikki ovat olleet tärkeitä ja jokaisessa suhteessa on ollut omat oppinsa. Tärkein niistä on ollut se, että minäkin muutun koko ajan kaikkien elämänkokemusteni myötä.”

Avioliitto muusikko Timo Kalaojan kanssa päättyi traagisesti vuonna 1988, kun Timo menehtyi sydänkohtaukseen vaimonsa keikkapaikalla. Katri Helena jäi leskeksi kolmen lapsen kanssa. Heistä keskimmäinen, Juha, menehtyi sairauskohtaukseen 33-vuotiaana vuonna 2009.

”Surun vaiheissa minua on auttanut eniten kiitollisuus. Olen halunnut muistaa, miten olemme saaneet kokea elämää yhdessä. Se on vienyt minua eteenpäin myös vaikeina hetkinä.”

Laulaja Katri Helena ja manageripuoliso Tommi Liimatainen talvella 2015.

Laulaja Katri Helena ja manageripuoliso Tommi Liimatainen talvella 2015. © Pekka Mustonen/Otavamedia

Kannatteleva positiivinen ajattelu

Katri Helena on kiitollinen siitä, että on voinut kokea elämässään suurta onnea. Hän on perustanut perheen, saanut lapsia ja lapsenlapsia sekä luonut upean uran. Tällä hetkellä hän tuntee erityistä iloa pitkästä ihmissuhteestaan managerinsa Tommi Liimataisen, 45, kanssa. Suhde tuli julkisuuteen yhdeksän vuotta sitten, mutta rakkaus alkoi jo vuosia aiemmin.

”Elämä on ihanaa aina kun rakastuu, mutta jos siitä kehittyy myös syvä ystävyys, se on vielä onnellisempaa.”

Katri Helena ajattelee, että ihmiskeho reagoi fyysisesti negatiiviseen ajatteluun, joten hän pyrkii elämään positiivisella asenteella.

Kun sota Ukrainassa alkoi, hän huomasi uutisten negatiivisen vaikutuksen itsessään. Oli pakko vähentää uutisten seurantaa.

”Ei ole kenenkään etu, jos minä menetän terveyteni pelon vuoksi. Tietysti osallistun tukikonsertteihin ja olen ukrainalaisten puolella, mutta minun pelkoni ei lopeta sotaa.”

Lue myös: Katri Helena muistelee uran alkuvuosien kohtalokasta keikkamatkaa: ”Kolariin ei liittynyt uhkarohkeutta – iso ylinopeussakko on eniten hillinnyt ajoani”

X