Kirjailija Milja Kaunisto selvisi parisuhdehelvetistä – ”En edelleenkään ymmärrä, mistä sairaalloinen mustasukkaisuus johtui”

Kirjailija Milja Kauniston ensimmäinen liitto opetti hänelle, millaista parisuhdetta hän ei koskaan enää kestäisi. Lopulta hän löysi elämänsä rakkauden yllättävän läheltä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Milja Kaunisto ajattelee, että parisuhteessa on tärkeä miettiä, miksi toisen sanat satuttavat. Mihin sanat minun häpeä­keskuksessani osuvat?

Kirjailija Milja Kauniston ensimmäinen liitto opetti hänelle, millaista parisuhdetta hän ei koskaan enää kestäisi. Lopulta hän löysi elämänsä rakkauden yllättävän läheltä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anu Kylvén

Pimenevinä iltoina kirjailija Milja Kaunisto ja hänen muusikkomiehensä istahtavat usein iltateelle kotitalonsa terassille. Joskus sytytetään kynttilä, joskus tupakat.

Kun molemmat ovat läsnä ja kännykät kaukana, on helppo jakaa päivän fiiliksiä – hyviä ja huonoja. Halauksia ja suudelmia ei säästellä.

”Näemme helposti, jos toista painaa jokin. Pystymme jakamaan pelkomme ja toiveemme. Puhumme kaikesta suoraan.”

Nuorena Milja ei kyennyt samaan avoimuuteen. Hänen tiensä seesteiseen onneen on kulkenut parisuhdehelvetin kautta, jossa hän oli alistettu pikkuvaimo.

”Hänen puheensa oli hattaraa sielulleni”

Milja sanoo vanhempiensa Pasi ja Irmeli Kauniston tarinaa suureksi rakkaustarinaksi. He alkoivat seurustella 13-vuotiaina ja ovat olleet onnellisesti yhdessä 60 vuotta.

”Sain parisuhdemallin, jossa toista hellitellään ja kutsutaan lempeillä nimillä, halataan ja pussataan. Oletin, että kaikilla on sellaista, minullakin sitten aikuisena.”

19-vuotiaana Milja Kaunisto säesti isänsä keikkaa Tampereella. Illan mittaan mies yleisön joukosta hymyili hänelle aina uudestaan. Tummatukkainen ja raamikas mies oli Miljan mielestä ihan cowboyn näköinen.

Keikan jälkeen mies tuli juttusille. Jack oli yhdysvaltalainen ja työkomennuksella Suomessa.

”Hänen puheensa oli hattaraa sielulleni. Koskaan hän ei ollut tavannut naista, joka oli yhtä älykäs ja kaunis ja johon hän tunsi niin syvää kohtalonyhteyttä.”

Miljasta tuntui aikuiselta olla niin palavan katseen kohteena. Tuulen viemää -tyyppiset maisemat valkoisine kartanoineen pyörivät silmissä.

”Kukaan ei ollut koskaan katsonut minua niin. Ajattelin, että ehkä olenkin ihmeellinen. Olin Scarlett O’Hara, tuo mies muistutti hämmästyttävän paljon Rhett Butleria.”

Jack oli yli kaksi kertaa vanhempi

Ensikohtaamisten perusteella Jack vaikutti olevan lämmin, miehekäs, nauravainen ja intohimoinen. Mikä tärkeintä: hän oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Milja oli ollut lukossa itsensä kanssa, ja mediassa reposteltu vanhempien tuore konkurssi painoi koko perhettä.

”Hän oli minulle pakotie kurjasta tilanteesta. Hän näytti näkevän minussa juuri sen, joka halusin olla: itsenäinen, kypsä aikuinen nainen. Päätin pitää siitä kiinni kynsin ja hampain, tapahtui mitä tahansa. Rakastin sitä, miten rakastunut hän oli minuun.”

Lyhyen kirjeenvaihdon jälkeen Milja muutti Keskilänteen Jackin luo. Tuttavien kehut rohkeudesta hivelivät.

Milja ei miettinyt sitä, että Jack oli yli kaksi kertaa morsiamensa ikäinen: 41-vuotias kahden lapsen eronnut isä ja kahden pikkuisen isoisä, joka tuli tyystin erilaisesta kulttuuritaustasta kuin tamperelainen boheemiperheen kasvatti.

Kauniston perheen aarre on malilainen kansansoitin kora, jonka Miljan Pasi-isä sai soittimen rakentaneelta mestarimuusikolta.
Kauniston perheen aarre on malilainen kansansoitin kora, jonka Miljan Pasi-isä sai soittimen rakentaneelta mestarimuusikolta. © Sara Pihlaja

Milja Kaunisto ei saanut ajaa ajokorttia

Koti cowboyn kanssa Keskilännen pikkukaupungissa tuntui olevan kuin elokuvaa.

”Ajattelin, että kai tämä on hienoa, ja melkein koko ajan tarkkailin elämääni jostain ulkopuolelta. Silloinkin, kun Jack kosi minua Hollywood-tyyliin polvillaan.”

Milja sanoo nyt, että kenen tahansa parisuhteeseen lähtevän kannattaa miettiä, tekeekö sen omasta halusta vai siksi, että se näyttää muista hyvältä.

Pian Jackin mustasukkaisuus ja aggressiivinen arvaamattomuus tulivat esiin. Milja ei saanut tavata ihmisiä, ajaa ajokorttia eikä hakea töitä, koska Jack oli varma, että moinen johtaisi hänet muiden miesten sänkyihin.

”Jack omisti kehoni ja ajatukseni ja teki niillä mitä lystäsi. Minä suostuin, mitä muutakaan. Hänellä oli kaikki avaimet ja pankkikortit. En saanut pitää yhteyttä vanhempiini, joten jouduin soittamaan Suomeen salaa. Hävetti niin, etten uskaltanut kertoa, millaisessa pulassa olin”, Milja Kaunisto sanoo.

”Vastaavassa tilanteessa joku alistuisi ja yrittäisi ehkä hankkia lapsia, jotta saisi elämään jotain tarkoitusta. Sitten joutuisi katsomaan, kun lapset kasvavat myrkyllisessä ilmapiirissä. Onneksi meille ei käynyt niin.”

Elämän teeskentely ulottui jopa päiväkirjoihin. Niiden sivuilla kaikki näyttää olevan mallillaan, mutta epäilys tihkuu rivien väleistä.

Tuli viimeinen mahdollisuus muuttaa tilanne

Milja Kaunisto miettii nyt, että itsepetos oli hänelle suojelukeino. Muuten hän ei olisi kestänyt. Myös musiikki, vanha rakkaus, toi mielekkyyttä arkeen. Halvan sähköpianon ääressä Milja teki lauluja, joiden rankat sanat tuntuivat olevan viestejä suoraan alitajunnasta. Koti-ikäväänsä hän kuunteli J. Karjalaista.

Viidentenä vuonna Milja tajusi, ettei hänellä olisi voimia enää pitkään. Oli viimeinen hetki muuttaa tilanne. Hän kehui, miten pidetty ja arvostettu työntekijä Jack oli ollut Suomessa, innosti tämän hankkimaan sieltä töitä ja onnistui sotasuunnitelmassaan. Pian pariskunta muutti Suomeen.

”Se oli ainoa sauma, ja tartuin siihen. Kun olin Suomessa, tiesin, että olin pelastunut. Erosimme pian”, Milja Kaunisto kertoo.

”En edelleenkään ymmärrä, mistä hänen sairaalloinen mustasukkaisuutensa johtui. Ei hän koskaan avautunut niin paljon. Nykytieteen mukaan mustasukkaisuuden aiheuttamiin adrenaliiniryöppyihin jää koukkuun, se on aivokemiaa.”

Sielunkumppani löytyi Tampereelta

Yhdysvaltain-vuosinaan Milja sävelsi laulun tarjolle kansainväliseen rauhantapahtumaan. Hän oli jo Suomessa, kun hänet kutsuttiin esittämään laulu Veronaan. Mukaan piti ottaa oma säestäjä, ja Italian yleisradioyhtiö taltioisi konsertin.

Säestäjäksi lupautui teinivuosien bändikaveri Tampereelta. Kaksikon Veronan-matkaa Milja kuvaa liikuttavasti uudessa muistelmakirjassaan Hajanainen – epätäydellinen elämäni. Lukija aistii kutkuttavan tunteen, kun rakkaus heräilee, mutta osapuolet eivät vielä sitä tunnista ja tunnusta.

”En sano, että Petteri pelasti minut. Ennemmin tilanne pelasti, ja pelastin itse itseni.”

Vihan välttelyn ja esittämisen jälkeen elämään tuli kuplivaa iloa.

Milja ja Petteri tunsivat toisensa jo pitkältä ajalta, joten toisen seurassa ei voinut esittää mitään. Eikä Petteri kaivannut Pelotonta Seikkailijatarta tai Sitkeää Selviytyjää, vaan hyväksyi Miljan sellaisena kuin tämä sisimmässään oli: herkkänä ja introverttina.

”Hänen kanssaan olin kotona.”

Vuonna 2004 Milja ja Petteri muuttivat yhdessä Pariisiin. Ensimmäinen asunto oli kahdeksan neliön komero Montmartrella, ja elantonsa he hankkivat aluksi katusoittajina.

Kahden vuoden kuluttua he menivät naimisiin. Lydia syntyi vuonna 2009 ja Alfhild vuonna 2012.

Musiikki on pariskunnan suuri intohimo, mutta sen lisäksi heitä yhdistää verbaalinen, kiero huumori. Yhteistä on myös rakkaus Ranskaan, kiinnostus politiikkaan sekä eksoottisiin ruokiin. He ovat yhtä pitkiä, heillä on sama vaate- ja kengänkoko sekä vihreät silmät.

”Puheenaiheet eivät lopu meiltä koskaan, ja lasten kasvattajina olemme samanlaisia: yhtenä rintamana kahden yläkouluikäisen höpsötyksiä vastaan.”

Koettuaan syvän rakastumisen Milja hoksasi menneensä ensimmäisessä liitossaan naimisiin mielikuvan kanssa.

”Ei tietenkään ollut puolison vika, että menin hänen kanssaan naimisiin vääristä syistä. Rakastuin seikkailuun ja ideaan miehestä sankarina, jonka kanssa ratsastan auringonlaskuun. Hän tarttui tilaisuuteen.”

Petterissä Milja löysi ihmisen, joka ymmärsi häntä ja jota hän ymmärsi.

Milja Kaunisto uupui ja masentui

Muutama vuosi sitten Milja uupui ja masentui. Paranemisen aikana hän ymmärsi olleensa aina erityisherkkä.

”Tunnen vahvasti ja aistin herkästi myös muiden tunteita. Nuorena mietin tarkkaan, millaiseksi minun pitää muokkautua, jotta voin olla jonkun toisen kanssa samassa tilassa. Negatiiviset tunteet jäivät vellomaan päähäni ja muuttuivat usein syytteleviksi sanoiksi.”

Kun Milja masentui, moni asia kirkastui hänelle.

”Itketti, kun tajusin pitäneeni kovaa, ekstroverttia rooli-kuortani tärkeämpänä kuin oikeaa itseäni: herkkää, haavoittuvaa ja haltioituvaa Miljaa.”

Terapeutin kanssa hän puhui peloista. Miljan ydinpelko oli turvattomuus, ja vanhat pelot pyrkivät pintaan pitkään.

Seurustelun alussa Milja saattoi selitellä Petterille, miksi käytti suihkun jälkeen yhtä pyyhettä hiuksille ja toista vartalolle. Se oli tapa varmistella, ettei toinen ole mustasukkainen. Jackille kaksi pyyhettä oli ollut merkki seksistä toisen miehen kanssa.

Miljan mielestä kahden ihmisen välinen harmonia syntyy rakkaudesta, luottamuksesta ja vapaudesta. Toisen joka askelta ei voi vahdata. Milja on oppinut sanomaan kaartelematta, mitä tuntee ja toivoo. Se vähentää uhriutumista ja passiivis-aggressiivisuuden kasautumista.

Milja ja Petteri ovat introvertteja ja tarvitsevat omaa aikaa. Muusikkomiehen kiertueet ja kirjailijantyön vetäytyvyys mahdollistavat sen heille.

”Kun taas tapaamme, pälpätämme kuulumiset toistemme suuhun. On ihanaa löytää toisemme aina uudelleen ja uudelleen.” 

Milja Kaunisto on löytänyt oman tapansa elää parisuhteessa. ”Mielekäs arki on tärkeintä. Onnellisuus on nopea serotoniiniryöppy, jonka jälkeen tulee nopeasti alas. Tyytyväisyys riittää.”
Milja Kaunisto on löytänyt oman tapansa elää parisuhteessa. ”Mielekäs arki on tärkeintä. Onnellisuus on nopea serotoniiniryöppy, jonka jälkeen tulee nopeasti alas. Tyytyväisyys riittää.” © Sara Pihlaja

Jackin nimi on muutettu.

Lue myös: Väkivalta parisuhteissa seurasi Janikaa – Miksi hän alistui ja otti väkivaltaisten miestensä iskut vuosikymmeniä nöyrästi vastaan?

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 9/2023.

Lue myös: ”Otatsä naiselta pataan?” – Seura tutki: Miksi miesten kokemaa parisuhdeväkivaltaa ei oteta vakavasti?

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X