Johanna Pakonen uskoo perinteisen iskelmämusiikin kokevan uuden nousun: ”Kappaleemme ovat niitä, jotka tuovat lohtua tähän hetkeen”

Tangokuningatar Johanna Pakonen uskoo, että koronaepidemian jälkeen iskelmämusiikin suosio kasvaa: ”Olemme suuren yleisön suosikkeja ja se tulee nyt esille.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Johanna Pakosella on ehdotus televisiokanaville. ”Nyt olisi tuhannen taalan paikka kaivella naftaliinista vanhoja musiikkiohjelmia, joissa meillä oli suuri näkyvyys aina 2010-luvulle saakka.”

Tangokuningatar Johanna Pakonen uskoo, että koronaepidemian jälkeen iskelmämusiikin suosio kasvaa: "Olemme suuren yleisön suosikkeja ja se tulee nyt esille.”
Teksti: Pirjo Kemppinen ja Elina Kirssi

Puhelu kosketti. Iäkäs mies esitteli itsensä viihdetaiteilija, vuoden 2002 tangokuningattarelle. Johanna Pakonen, 47, on ollut soittajan mieliartisti yli kymmenen vuoden ajan.

Koronaviruksen vuoksi kotona pysyttelevän miehen ääni oli ehkä hieman itkuinenkin, kun hän kysyi, voisiko Johanna lähettää hänelle jonkun levyistään.

”Mies vakuutti moneen kertaan, että hänellä on rahaa maksaa siitä”, Johanna Pakonen kertoo.

Pyyntö kuvaa, kuinka merkittävässä roolissa kulttuuri ja viihde ovat tälläkin hetkellä.

”Niiden pariin hakeudutaan, kun haetaan iloa, lohtua tai sosiaalista kanssakäymistä eli kaikissa tilanteissa. Jopa sota-aikana musiikilla oli tärkeä paikka ihmisten sydämissä.”

Johanna uskookin, että koronaepidemian jälkeen nimenomaan perinteinen iskelmämusiikki kokee uuden nousun.

”Kappaleemme ovat niitä, jotka tuovat lohtua tähän hetkeen. Olemme suuren yleisön suosikkeja ja se tulee nyt esille.”

”Elämme pitkälti kädestä suuhun”

Ehkä poistuu myös vääriä mielikuvia, sillä epidemia on tuonut esiin viihdeala epäkohtia.

”Usein ajatellaan, että alamme on glamourista ja rahaa tulvii ovista ja ikkunoista. Ei se oikeasti ole niin, elämme pitkälti kädestä suuhun. Tällä hetkellä tuloja ei ole lainkaan, mutta kuluja on koko ajan. Normaalin elämisen lisäksi pitää maksaa yrityksen puhelinkulut, varaston vuokra ja yrittäjäeläkevakuutusmaksut.”

Keikkojen peruunnuttua Johanna Pakonen istui toista viikkoa tietokoneen ja puhelimen ääressä selvittäen omaa ja muiden artistien asemaa. Hän otti yhteyttä myös tuttuun kansanedustajaan.

”Vajaan viikon päästä hän vastasi, että alallemme on tulossa oma pakettiratkaisu. Tässä tilanteessa voimme hakea toimeentulotukea tai yrittäjän eläkevakuutuksen mukaista työttömyyspäivärahaa. Hakemusten käsittelyjonot ovat tosin pitkät.”

Johannan yhteydenotot pankkeihin saivat niin ikään myönteisen vastaanoton.

”Asunto-, auto- ja yrityslainoihin on mahdollista saada lyhennysvapautta 6–12 kuukauden ajan ilman erillistä maksua. Onneksi korot ovat nyt alhaiset.”

Enempää ei pysty tekemään.

”Olen selvittänyt kaiken, minkä pystyn ja hakenut mahdollisia avustuksia. Nyt voin vain olla ja odotella. Rahaa ei tule tilille, vaikka kuinka hermoilisin.”

Päiviä rytmittää 8-vuotiaan Nelli-tyttären läksyissä avustaminen.

”Ja aina voi treenata ja uudistaa ohjelmistoa. Nyt täytyy keskittyä tulevaan, pitää mieli hyvänä eikä missään tapauksessa kannata menettää toivoa”, Johanna Pakonen sanoo.

Lue myös: Johanna Pakonen jännitti riskiryhmään kuuluvien läheistensä paluulentoa Kanarialta: ”Äiti ja isäpuoli joutuivat eristyksiin hotelliin – vain kaupassa sai käydä”

Koronavirus lennätti Johanna Pakosen äidin ja isäpuolen Suomeen enennaikaisesti.

”Äitini ja isäpuoleni lähtivät maaliskuun alussa Espanjaan 60-vuotispäiviä karkuun, mutta reissu keskeytyi koronavirusepidemiaan”, Johanna Pakonen kertoo. © Kristiina Kurronen / Otavamedia

X