Pepe Willberg ja Pauliina-vaimo: ”Ystävien menetys saa pohtimaan, kuinka paljon aikaa meillä on”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Pepe Willberg ja Pauliina Visuri
Pepe Willbergin ja Pauliina Visurin arkea sujuvoittaa kummankin pikainen leppyminen. ”Jos suutahdan Pauliinalle ja keitän itselleni kahvin, olen kupillisen hörpittyäni jo unohtanut, mistä kimpaannuin”, Pepe kertoo. © Tommi Tuomi
Muusikko Pepe Willbergin ja manageri Pauliina Visurin yhteiselo on edennyt myrskyisästä alusta seesteiseen rakkauteen. Suru edesmenneistä ystävistä on saanut pohtimaan, mitä he vielä elämältään toivovat.

Oli 24. päivä huhtikuuta. Pepe Willberg, 74, ja Pauliina Visuri, 62, olivat saapuneet mökille Keski-Suomeen. Takana oli raskas päivä. He olivat osallistuneet Pauliinan ystävän hautajaisiin Jyväskylässä.

Kun Pepe ja Pauliina olivat riisumassa mustia hautajaisvaatteitaan, puhelimeen tuli viesti Petri Laaksoselta. Hän kertoi lukeneensa uutisista, että heidän kaikkien läheinen muusikkoystävä, Matti ’Fredi’ Siitonen, oli kuollut.

Fredin kuolema tuli Pepelle ja Pauliinalle täytenä yllätyksenä. Vain muutamia viikkoja aikaisemmin oli ollut puhetta näkemisestä. Oli suunnitteilla yhteisiä työkuvioitakin, kuten Pop Tenorit -konserttia. Sitten kaikki olikin hetkessä ohi.

Pepe ja Pauliina surevat eri tavoin

Aivan kuten muutkin asiat, myös surun ystävien poismenosta Pepe ja Pauliina jakavat yhdessä. Surijoina he ovat erilaisia.

Pepe: Minä en hötkyile oikeastaan missään tilanteessa. Suhtaudun tyyneydellä ja mielenrauhalla kuolemaan, koska se kuuluu elämään. Olen sillä tavalla viilipytty. Tietysti hyvän ystävän kuolema koskettaa, muttei se ollut minulle sokki. En ole luonteeltani vetistelijä. Fredi ikävöi niin kovin edesmennyttä tytärtään, laulaja Hanna-Riikka Siitosta, että ehkä hän halusi mennä lapsensa luo.

Pauliina: Minut taas ystävien menetys saa pohtimaan, kuinka paljon aikaa meillä on jäljellä Pepen kanssa. Ympäriltämme on kuollut jo monta muusikkoystävää, kuten Kirka, Kari Tapio, Pave Maijanen ja Riki Sorsa. Kaikki ovat olleet mielestäni suhteellisen nuoria. Se panee miettimään omaa ikää ja sitä, missä kunnossa olen kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua.

Pepe: Pauliina kokee meistä surun voimakkaammin. Minua kuolema ei samalla tavalla järkytä. Minua lohduttaa ajatus siitä, että on mahdollista, että kuoleman jälkeen meitä odottaa jokin toinen elämä tai todellisuus. Tiedän, että myös Fredi uskoi siihen vahvasti.

Lue myös: Kari Tapio ja Pia-puoliso lähtivät liian aikaisin – Näin ystäviään muistelee Anita Taipale: ”Yhdessä iloittiin toisenkin ilot ja surtiin surut”

Myrskyisä alku – rakkaus roihahti parin vuoden päästä ensitapaamisesta

Pepe Willberg ja Pauliina Visuri tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa Tahkovuoren laskettelurinteessä keväällä 1998, kun he olivat laskettelemassa samassa kaveriseurueessa.

Pepe ehdotti Pauliinalle lämmittävää rommikaakaota rinneravintolassa, mutta Pauliina totesi napakasti, että tänne on tultu laskettelemaan. Loppupäivän Pepe istui mukisematta hiihtohississä.

Rakkaus roihahti, kun he törmäsivät toisiinsa parin vuoden kuluttua helsinkiläisen Raffaello-ravintolan terassilla.

Pauliina: Yhdessä vietetty terassi-ilta johti tapailuun. Oli selvää, että meillä molemmilla oli tunteita. Minä olin eronnut hiljattain, mutta Pepe oli vielä naimisissa. Totesin hänelle, etten ryhdy salatapailemaan, vaan hänen on ensin selvitettävä oma parisuhteensa.

Pepe: Ihastuin Pauliinan topakkuuteen ja suoruuteen. Vaistoni sanoi, että hän on minulle se oikea. Avioliittoni oli ollut jo pitkään riitaisa ja ahdistava. Olimme usein puhuneet erosta.

Pauliina: Muutimme vuonna 2001 yhteen. Lopetin päivätyöni työterveyshoitajana, koska aloin työskennellä Pepen managerina vuonna 2002.

Pepe: Suhteemme ensimmäiset vuodet olivat myrskyisiä. Emme niinkään riidelleet keskenämme, mutta ongelmia riitti parisuhteemme ulkopuolella. Kuvioissa oli vihaisia ex-kumppaneita, kostamista, mielen pahoittamista, kiistaa lapsista, jopa perättömiä ilmoituksia sosiaaliviranomaisille.

Pauliina: Lapsilla olisi voinut olla helpompaa, jos aikuiset olisivat osanneet selvittää välinsä ja hoitaa asiansa paremmin. Onneksi mitään katastrofia ei sentään tapahtunut. Kaikilla lapsillamme menee nykyään mukavasti elämässä.

Hiihto on sekä Pepelle että Pauliinalle rakas harrastus. Kuva maaliskuulta Ylläkseltä. © Pepen ja Pauliinan kotialbumi

Hiihto on sekä Pepelle että Pauliinalle rakas harrastus. Kuva maaliskuulta Ylläkseltä. © Pepen ja Pauliinan kotialbumi

Selvät roolit

Pariskunnalle työn ja rakkauden yhdistäminen on elämäntapa. Puhe kääntyy töihin helposti lomamatkoillakin, kun joku ottaa yhteyttä ja pyytää Pepeä keikalle. Roolit ovat selvät. Pauliina hoitaa käytännön hommat viestinnästä esiintymisten markkinointiin ja aikataulujen suunnitteluun.

Pepe Willberg päättää, mihin työtilaisuuksiin hän haluaa lähteä mukaan.

Pepe: Arjessakin meillä on selvät roolit. Minä hoidan omasta mielestäni melkein kaikki kotityöt, paitsi kokkaamisen. Pidän siivoamisesta, koska siinä näen heti oman kädenjälkeni.

Pauliina: Minä taas pidän huolta yleisestä siisteydestä, tavaroiden järjestyksestä ja puhtaudesta. Myös hyvinvointi on vastuullani. Olemme aloittaneet kuntokuurin: teemme pitkiä sauvakävelylenkkejä ja käymme kotimme lähistöllä pilates-tunneilla.

Pepe: Minä haluaisin nauttia joka aamu herkullisen voileivän teen kanssa. Pauliina on kuitenkin päättänyt, että joka toinen aamu syödään kaurapuuroa. Tästä on käyty kovaa vääntöä, mutta olen alistunut kohtalooni.

Pauliina: Tällä iällä on pakko liikkua ja katsoa, mitä suuhunsa laittaa, jos mielii pysyä kunnossa. Olemme molemmat perusluonteiltamme herkuttelijoita. Olen ylpeä Pepestä, sillä hän lopetti tupakanpolton suhteemme alussa, ja hän on vähentänyt huomattavasti alkoholinkäyttöään.

Pepe: Arkemme toimii yleensä sulassa sovussa. Mutta sitten, kun riitelemme, teemme sen äänekkäästi. Kun korotan ääntäni, se kuuluu varmasti koko kerrostalon läpi. Onneksi meistä molemmat myös leppyvät nopeasti. Jos suutahdan Pauliinalle ja keitän itselleni kahvin, olen kupillisen hörpittyäni jo unohtanut, mistä kimpaannuin.

”Pitkä parisuhde on tällä iällä ennen kaikkea valinta”

Pepe Willberg ja Pauliina Visuri viettävät lähes kaiken aikansa yhdessä. Yhteinen aika on korostunut koronapandemian aikana, kun neljän seinän sisällä on pysytty entistä tiiviimmin. He ovat erikseen lähinnä silloin, jos toinen lähtee käymään yksin ruokakaupassa.

Pepe: En kaipaa omaa tilaa. Mihin minä sitä tarvitsisin?

Pauliina: Joskus käyn itsekseni hieronnassa tai kampaajalla tai tapaan jonkun ystäväni kaupungilla. Ehkä molempien oma aika voisi tehdä jopa hyvää parisuhteellemme, vaikken sellaista olekaan osannut kaivata.

Pepe: Emme me nyt sentään koko aikaa nyhjötä kylki kyljessä. Olemme kotosalla usein eri huoneissa. Minä olen työhuoneessani harjoittelemassa uusia biisejä, pelaamassa pasianssia tietokoneella tai tekemässä muita musajuttuja. Pauliina istuu olohuoneessa läppäri sylissään hoitamassa esiintymisiini liittyviä asioita.

Pauliina: Iltaisin katselemme usein televisiota, mikäli emme tapaa kavereita tai ole kulttuuririennoissa. Televisiosta seuraamme hyviä dokumentteja tai poliittisia keskusteluja. Pepeä ärsyttää, kun pidän usein läppärin auki samalla, kun olemme television ääressä. Jos syvennymme katsomaan jotain elokuvaa, Pepe vaatii, että lopetan työt.

Pitkä parisuhde on tällä iällä ennen kaikkea valinta. On kyse siitä, että tahtoo rakastaa kumppaniaan huonompinakin aikoina.

Pepe: Se esimerkiksi tuo minulle suunnattoman hyvän fiiliksen, kun minua kolottaa jostakin, ja Pauliina varaa puolestani ajan terveyskeskukseen. Hän pitää minusta huolta.

Pepe Willberg levyttää Olen vapaa -kappaleen Fredin muistoksi

Pariskunnan elämä avarassa kerrostaloasunnossa Helsingissä on vapaampaa kuin koskaan aikaisemmin. Kun kaikki lapset ovat aikuisia, parilla on aikaa keskittyä omiin töihin ja harrastuksiin.

Tosin Pauliinalla ja Pepellä on menossa elämänvaihe, jossa he ovat sekä lapsia, vanhempia että isovanhempia. Molempien äidit elävät yhä. He auttavat iäkkäitä äitejä kauppa-asioissa ja siivoamisessa.

Pauliina: Suurin toive tämän ikäisenä on se, että terveyttä riittäisi.

Pepe: Se on totta. Olisi hienoa voida laulaa vielä kahdeksankymppisenä. Se vaatii kuitenkin rautaista kuntoa ja jatkuvaa treenaamista. Onneksi minulla on Pauliina, joka katsoo elintapojeni perään.

Pauliina: Fredi valmisteli uutta musiikkia vielä viimeisinä elinkuukausinaan. Vuodenvaihteessa hän otti Pepeen yhteyttä ja tarjosi tälle uutta kappaletta. Fredi oli kaivanut pöytälaatikkoaan ja löytänyt kappaleen, joka hänen mielestään sopisi Pepelle laulettavaksi.

Pepe: Olen vapaa -nimisessä kappaleessa lauletaan muun muassa, että ”nyt mä olen vapaa, avoin tie on edessäin”. Sanat saavat uuden merkityksen nyt, kun kappaleen tekijä on poissa. Tarkoitukseni on levyttää kappale Fredin muistoksi lähitulevaisuudessa.

Puhuimme Fredin kanssa monesti uskonasioista. Pohdimme, mitä on sielu, Jumala ja henkisyys. Fredillekin henkiset asiat olivat tärkeitä. Olen mielestäni kokenut monesti elämässäni selittämätöntä suojelua. Muun muassa liikenteessä on ollut täpäriä tilanteita, joista olen selvinnyt ehjin nahoin kuin ihmeen kaupalla. Ehkä minulla on oma suojelusenkeli.

Pauliina pitää huolta parin ruokailu- ja liikuntatavoista. ”On pitkälti Pauliinan ansiota, että voin näin hyvin”, Pepe kiittelee. © Tommi Tuomi

Pauliina pitää huolta parin ruokailu- ja liikuntatavoista. ”On pitkälti Pauliinan ansiota, että voin näin hyvin”, Pepe kiittelee. © Tommi Tuomi

Kuvausvaatteeet: Pepen housut, paita ja neule Gant Store/Kämp Galleria. Pauliinan mekko ja takki Joseph Ribkoff/Dots, korvakorut Viaminnet.

Artikkeli julkaistu ensi kerran Viva-lehden numerossa 6/2021.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X